Dyr og insekter

Guide: Gør haven dyrevenlig

AF: af Karina Demuth
17.06.2019
Foto: Gregers Overvad, Anita Lindberg & Frank Kirkegaard.
Et pindsvin, der tøffer rundt i skumringen med sine unger. Et egern, der leger i træerne blandt sangfugle. Drømmer du også om en dyrevenlig have? Vi guider dig til et rigere dyreliv.

Hvis din havedrøm ligner zoologisk have - eller du bare godt kunne tænke dig flere sommerfugle og bier - er det en fordel at vide, hvordan du skal anlægge din have for at tiltrække dyr.

Hvad for nogle buske skal du for eksempel plante for at få et rigere dyreliv i haven? Og var det en idé at anlægge en havedam? Her får du guiden til en dyrevenlig have.

SÅDAN FÅR DU SOMMERFUGLE I HAVEN

Den enkle regel, når det gælder biodiversitet, er: Jo mere og jo mere forskelligt, jo bedre. Bare det, at du planter nogle planter, vil i sig selv være med til at øge dyrelivet. Gør det også til en vane altid at tjekke, hvad en mulig ny plante har at byde på i forhold til skjul og fødemuligheder. En sommerfuglebusk er fx oplagt, fordi den har smukke blomster over en meget lang periode og samtidig tiltrækker masser af sommerfugle.

En busk som tørst derimod har ved første blik ikke så meget at byde på. Men faktisk er den en af vores vigtigste værtsplanter for den fine lille citronsommerfugl, og så er den helt enestående, når det gælder nektar og pollen, der tiltrækker mange forskellige bestøvende insekter. Sorten ’Aspleniifolia’ har ovenikøbet nogle meget fine, bregneagtige, fligede blade, så den er også smuk at se på.

SÅDAN FÅR DU FUGLE I HAVEN

En ganske almindelig villahave rummer dobbelt så mange fugle pr. km² som en skov, og den kan sagtens indrettes, så den tiltrækker endnu flere forskellige ynglende fugle. De fleste småfugle trives naturligt i den lyse blandingsskov med åbne områder, tætte krat og træer i forskellige højder. Den sammensætning finder man i dag nærmest kun i den private have med græsplæne, blomsterbede, hække, buske og forskellige små træer.

Især mange børnefamilier fravælger planter med torne, men tornede planter som tjørn, vild rose, mirabel og brombær er populære blandt de små sangfugle, fordi tornene giver en god beskyttelse mod katte og rovfugle. Samtidig giver de tætte tornede grene nærmest ideelle forhold for redebyggeri. Også en hæk kan give gode redepladser, men den skal helst ikke være for tætklippet, så er det bedre med et plankeværk med vedbend.

Sådan får du et rigere dyreliv i haven

SÅDAN FÅR DU BIER I HAVEN

For at få nyttige insekter som sommerfugle og bier i haven skal der være masser af blomstrende planter, og i bytte for nektar og pollen vil insekterne bestøve blomsterne, så de kan sætte frugter, frø og bær. Blomsterne tiltrækker ikke kun insekter, men også de mange fugle, der lever af insekterne – et mejsepar kan sætte adskillige tusinde bladlus til livs i løbet af en sommer.

Senere på året vil småfuglene kunne leve af frø, kerner og bær fra de afblomstrende planter, og de visne frøstande vil give de nyttige insekter et sted at yngle og overvintre. De blomstrende planter er altså en vigtig brik i spillet om at tiltrække flere dyr til haven og sikre en naturlig balance.

Et bistade bagest i haven vil gøre dig mere end selvforsynende med honning, og bierne vil sørge for en intensiv bestøvning af dine frugttræer, der vil bære ekstra mange frugter. Det er ikke svært at holde bier, og bier med en fredelig dronning stikker ikke. Hvis du vil holde bier, kræver det dog, at du sætter dig lidt ind i, hvordan man gør, så det er måske ikke det første projekt, du skal tage fat på.

SÅDAN FÅR DU PINDSVIN I HAVEN

Trafik og intensivt landbrug, hvor der sprøjtes og køres med store maskiner, tager livet af mange pindsvin. Samtidig gør velordnede haver med græsplæner og flisebelægninger det svært for pindsvinet at finde føde og et egnet sted at bygge rede.

For at tiltrække pindsvin til haven skal der være masser af orme, larver, biller og edderkopper, som dyrene kan leve af, og der skal være et uforstyrret og sikkert sted, hvor pindsvinet kan bygge rede, sove i løbet af dagen, opfostre et kuld unger og gå i vinterhi sidst på efteråret.

Lad derfor gerne et hjørne af haven stå lidt vildt med buskads, afskårne grene, stubbe og stammer og et vildt bunddække – det gør ikke noget, at det er skvalderkål og løgkarse. En gammel brændestabel eller en palle med en vandfast plade over og et dække af kvas er et godt og sikkert sted for pindsvinet at bygge rede. En skål med drikkevand er også godt. Du kan også sagtens lægge lidt kattetørfoder ud, men lad være med at give pindsvinet mælk, for det kan dets tarmsystem ikke tåle.

SÅDAN ANLÆGGER DU EN HAVEDAM

Vand er helt afgørende, når det gælder om at tiltrække mange slags dyr. Vandet må gerne være stillestående. Det er kun, hvis du vil have et lille bassin med fisk, at der er brug for en pumpe til at ilte vandet. Vær opmærksom på, at en fiskedam ikke er specielt velegnet til at tiltrække flere ”vilde” dyr. Fiskene vil nemlig ret effektivt spise alt, hvad de kan få fat i af myggelarver, haletudser og insektæg.

Når du skal etablere et område med vand, er det en fordel at udnytte regnvandet fra tagfladen, og hvis du vælger et sted, der i forvejen ligger lavt, er det ret enkelt at lede vandet videre ud i haven. Søen eller vandbassinets bund og sider kan være støbt af beton og beklædt med bassinfolie, eller det kan være en plastikskal, der bare graves ned i jorden.

Allerede kort tid efter at bassinet er etableret, vil det tiltrække insekter, frøer og fugle, der kommer for at drikke, bade og yngle. Det er ikke nødvendigt at skifte vandet. Tværtimod foretrækker mange dyr vand, der er lidt surt, altså med en pH-værdi, der er noget lavere end vandet fra vandhanen.

Undgå stejle kanter, og sørg for, at dyrene nemt kan nå ned til vandet, når de skal drikke, og nemt kan kravle op igen, hvis de falder i. Planter, der vokser ud over bassinet og dækker kanten, løser sammen med en træstamme eller nogle gode store sten denne udfordring på en smuk og enkel måde.

Vi har sparret dig hjemmearbejdet og udarbejdet en liste, du kan bruge, når du skal på udkig efter planter, der kan berige din have med dyreliv.

PLANTELISTE TIL DIN DYREVENLIGE HAVE

BUSKE

  • Alm. tørst, Frangula alnus ’Aspleniifolia’.
  • Pil, Salix, fx sejlepil, Salix caprea. God nektarplante om foråret.
  • Paradisæble, Malus toringo. Beholder frugterne længe om vinteren.
  • Blommebladet tjørn, Crataegus x prunifolia, der får mange frugter og fantastiske høstfarver
  • Alm. kvalkved, Viburnum opulus ’Compactum’. Lav sort med masser af frugter.
  • Bærmispel, Amelanchier x grandiflora ’Ballerina’.

STEDSEGRØNNE PLANTER

  • Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus. Både nektar og frugter.
  • Japansk skimmia, Skimmia japonica. Der skal både han- og hunplanter til, for at planterne sætter frugter.
  • Kristtorn, Ilex. Der skal både han- og hunplanter til, for at planterne sætter frugter.
  • Serbisk gran (omorikagran), Picea omorika. Smalt og elegant nåletræ. Godt redetræ.
  • Alm. taks, Taxus baccata. Utrolig hårdfør busk. Kan tåle kraftig beskæring.
  • Alm. vedbend (efeu), Hedera helix.
  • Ildtorn, Pyracantha. Vælg en sort, der ikke får skurv, fx ’Orange Glow’ eller ’Red Column’.

BUNDDÆKKE

  • Skovjordbær, Fragaria vesca.
  • Krybende læbeløs, Ajuga reptans.

Sponsoreret indhold