Mus
Dyr og insekter

Guide: Undgå mus i dit hus

AF: Nanna Louise Post Larsen
5.02.2021
& Max Martinussen. Foto: Shutterstock
Vi opholder os varmt og hyggeligt i vores huse, men musen nyder ofte godt af de samme lokaler. Her er, hvad du skal gøre for at forebygge mus i din bolig.

Mus er meget almindelige i Danmark, og langt de fleste har oplevet at en eller flere mus har fundet vej indenfor. I naturen er det store antal af mus med til at brødføde mange forskellige rovdyr i det åbne land. Her har de en plads i fødekæden, men hvis først de er i vores hus, er det svært at argumenterer for, at de skal have en plads i vægge, under gulve og på lofter.

Forebyggelse af mus i boligen

I huset ser vi tre slags mus:

Husmus, Mus musculus.
Mørkegrå, ensfarvet.
8-9 cm lang uden hale.
Husmusen er almindelig i Sønderjylland.

Halsbåndmus, Apodemus flavicollis.
Mørkebrun overside, hvid underside.
10-12 cm lang uden hale.
Almindelig i det meste af landet på nær Vestjylland.

Rødmus, Myodes glareolus.
Studsmus med korte øre, hale og ben.
Rødbrun overside, gråhvid underside.
8-14 cm lang uden hale.
Findes mest i skov, hegn og krat.
Bliver sjældent i huset længe ad gangen.

Forebyg en museinvasion

Hvis du helt vil undgå, at musen kommer ind i første omgang, må du tage dig nogle forholdsregler. Mus kan klemme sig ind igennem de mindste huller. Helt ned til ca. 7 mm.

Et almindeligt kendt trick er at tage en blyant med rundt, når du går din bolig efter for museindgange. Kan blyanten passere igennem hullet, kan husmusen også.

Slip af med mus

Bare rolig, vi snakker bare om mus. Men det kan faktisk være en ganske ubehagelig affære at dele hus med en mus eller en hel musefamilie!

Heldigvis kan du nemt undgå at få de små, ubudne gæster til overnatning, hvis blot du tager dine forholdsregler og lukker musenes favoritindgange til dit hjem. Her får du vores guide til et musefrit hjem.

Hvordan slipper man af med mus?

Der er flere måder at slippe af med mus. Du kan bekæmpe mus med bekæmpelsesmidler som afliver musene ved indtagelse. En kat er ofte selvsagt en glimrende metode til at slippe af med mus. Det siges at planter som kamille, lavendel, nelliker og pebermynte kan afskrække mus.

5 STEDER, DU BØR MUSESIKRE

1. Gulvet.
Undersøg gulvet, og vær særlig opmærksom på områder omkring vinduer og døre. Finder du et hul eller en sprække, der er større end enden på en blyant, bør du lukke det med det samme. Mus kan tygge sig igennem bløde materialer, så sørg for at lukke hullet med hårde materialer som mørtel. Følg instruktionerne på emballagen, så du sikrer dig, at hullet i gulvet forsegles korrekt.

2. Vinduer og døre.
Mus er mest aktive om natten, så hvis du lader vinduet eller en dør stå på klem, når du går til ro om aftenen, bør du opsætte et kraftigt vindues- eller dørnet for at undgå, at musene sniger sig ind. Sørg også for jævnligt at tjekke nettet for huller.

3. Garagen.
Det er ofte ganske nemt for mus at få adgang til garagen, fordi vi tit åbner og lukker døre og porte, uden at vi er opmærksomme på, om små, listige gæster sniger sig med indenfor. Sørg derfor for at være ekstra opmærksom på åbninger i forbindelsen fra hus til garage. Tjek også garagens vægge for huller og spræker, der kan lede musene direkte ind i din varme bolig.

4. Skorstenen.
For en mus kan skorstenen ligne et stort træ og dermed det perfekte sted at bygge en rede. Undgå at musene bygger rede eller trænger ind i dit jem via skorstenen ved at installere et beskyttelsesnet i toppen af den. Husk også lukke spjældet, så snart der ikke er ild i brændeovnen.

5. Rør og ledninger.
Mus bruger dine rør som små løbegange med direkte adgang til dit hus. Sæt derfor tid af til at undersøge de steder, hvor rørene er tilsluttet huset. Er der luft omkring røret og husmuren, bør du strakt lukke det til med ståluld og derefter dække ståluldet med mørtel. Disse luftrum mellem rør og husmur er nemlig en åben invitation til musene.

Sådan undgår du mus

Luk alle musehuller

Finder du åbninger, skal de tætnes, det siger sig selv. Er der tale om åbninger, som skal være åbne, som f.eks. ved ventilationer, skal de udstyres med musesikringsnet. Det består af et fint trådvæv af metal, som musen ikke kan gnave i.

Klatremus kan kravle op ad mure

Musene kan klatre, så hvis du har problemer med mus, og du ikke finder nogle let tilgængelige åbninger langs soklen, så kan det være de klatrer op af husmuren til et åbentstående vindue. Det kan forebygges ved at male soklen med noget maling, der bliver så glat, når det er tørt, at musen ikke kan få fodfæste.

Lad være med at fodre musen

Sørg for, at der ikke er noget lettilgængeligt og velduftende føde i huset. Gem din mad af vejen, pak den godt ind i lukkede beholdere af glas eller metal.

Sørg for, at dit affald ikke er let tilgængeligt – særligt køkkenaffaldet er musen interesseret i.

Hvor der er mad, kan der være mus. Det vanskelige ved mus er, at de ikke er spor kræsne. De spiser næsten alt de kan gnave i sig, både papir, træ og andre umulige ting, hvis de sulter. Modsat rotter, kan de sagtens leve uden vand i længere tid.

... eller måske skal du fodre musen?

Et knap så kendt trick til forebyggelse, der kan bruges steder, hvor der lever mus nær huset, er at fodre dem, ligesom man fodrer fuglene. Hvis de i forvejen har taget bolig i en brændestabel eller lignende, kan det holde musene ude af huset, at der er føde nok udendørs i vinterhalvåret. Så er det i al fald ikke sulten, der driver dem ind. Vær opmærksom på, at det er mus og ikke rotter, du går og fodre på.

Hvordan ved man, om det er mus?

Der kan være flere årsager til at det rumsterer. På loftet er det ofte husmår, der rumsterer, og under gulvene kan det være rotter. Hvis det er mus, der er flyttet ind, er det fire ting der afslører dem.

  1. Musene larmer.
    Du vil kunne høre kradselyde bag vægge og på loftet.
  2. Musene stinker.
    Mus udskiller et duftspor som stinker af ammoniak. Stanken bliver tydeligt på lofter og i kældre, hvor der ofte er dårlig udluftning.
  3. Musene skider.
    Det sikreste tegn på mus er deres ekskrementer. De er overalt, hvor musen færdes. Ekskrementerne er nogle millimeter lange, sorte eller grålige og let aflange.
  4. Musene ødelægger.
    Musene gnaver i alle materialer, også ledninger, elinstallationer og isoleringsmaterialer.

Test for mus!

Hvis du er i tvivl om du har mus, kan du fodre den. Det vil sige, læg noget havregryn, eller nogle rosiner på en lille tallerken, og stil den hen et sted, hvor du mistænker at den færdes. Hold øje med mængden af madding – hvis der svinder i beholdningen over natten, så har du mus.

De flytter ind i efteråret

Sommeren er god ved musene, og de nyder selvfølgelig at være udendørs i den periode. I september vender husmusene snuderne imod de lune huse, så her vil du måske opleve, at musen pludselig dukker uanmeldt op. Halsbåndmusen er lidt mere hardcore, og fryser først sent på efteråret – og så tænker også den, at det måske er lunere inde hos menneskene.

Mus kan formere sig helt vildt, når de er indendørs

Husmusen trives indendørs, og er den eneste af musene som lystigt formerer sig indendørs. Halsbåndmusen formerer sig f.eks. helst udendørs. Husmus kan formere sig hele året, når de har ly indendørs. De kan få op til 6 kuld på et år, og hvert kuld kan bestå af op til 8 unger. Ret hurtigt er der tale om en musefamilie, og kort efter er der tale om en decideret invasion.

Musenes evne til at formere sig eksplosivt kommer i særdeleshed til udtryk i fangenskab, hvor de kan producere et nyt kuld hver måned. Hunmus i fangenskab er observeret drægtige allerede 14 timer efter, at de har født et kuld unger.

Har du fundet en musserede?

Måske er du faldet over en muserede? Musen bygger reder af hvilket som helst materiale, den kan finde i nærheden. Det er typisk pap, papir, stofrester, græs, isoleringsmateriale – listen fortsætter. Reden er kugleformet, og kan være konstrueret i hulrum i vægge, i isoleringsmateriale, og i bunker eller poser af gammelt tøj, og i kasser med papir eller andet ragelse, der er glemt på loftet.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en række råd til, hvordan du slipper af med musene. Miljøstyrelsen har et musemantra der lyder: forebyg, fang og forgift – i den rækkefølge. Vi har lavet en samling af tips og tricks til, hvordan du fanger mus, og hvordan du bekæmper en invasion af huset.

Kilde: Miljøstyrelsen.

Sponsoreret indhold