En hæk favner din have på en måde, som en mur eller et stakit aldrig kan. Vist holder planker og murværk vindstød og nysgerrige blikke ude, men den grønne hæk giver et blødere indtryk, tager bedre af for vinden og skærmer imod luftforurening og støj fra trafik. For havens dyreliv udgør den et skønt paradis og en tryg boplads for småfugle og insekter.
Hvornår skal jeg plante hæk?
Du kan plante barrodede hækplanter i deres hvileperiode, og så længe frosten ikke gør det umuligt at grave. For løvfældende gælder det fra sidst på efteråret og frem til tidligt forår. Stedsegrønne planter kan plantes august-september og igen til foråret. Større hækplanter og færdighæk i potte eller med klump kan plantes længere hen på foråret og tidligt efterår.
Hvilken hæk skal jeg vælge?
Tag hensyn til dig selv, din have og dit hus. Allervigtigst er det dog at vælge en art, som vil trives under de vækstbetingelser, som findes i din have. En hæk, som er tæt, flot og frodig vil altid tage sig godt ud. Hvilken type hæk kan du lide, og hvad kan passe til dit hus og havens stil? Skal hækken være fritvoksende eller stramt klippet? Stedsegrøn, løvfældende eller måske blomstrende? Med nåle eller blade? En hæk skal du have i lang tid, og det tager et stykke tid, inden den er vokset til. I dag kan du købe hækplanter i forskellige størrelser alt efter behov og naturligvis pengepung. Barrodede planter er det billigste, imens større planter med klump eller potte giver et mere færdigt udtryk fra start. Det er dog værd at bemærke, at mindre planter kommer hurtigere fra start og vil efter nogle år ikke se meget anderledes ud end de ældre planter, der er plantet på samme tidspunkt.
10 gode hækplanter, der egner sig til klippede hække
Stedsegrønne:
Buksbom, Buxus sempervirens. 4-5 planter pr. m.
Taks, Taxus baccata. 2-3 planter pr. m.
Tuja, Thuja occidentalis. 2-3 planter pr. m.
Ædelcypres, Chamaecyparis lawsoniana. 2-3 planter pr. m.
Løvfældende:
Avnbøg, Carpinus betulus. 3-4 planter pr. m.
Bøg, Fagus sylvatica. 3-4 planter pr. m.
Forsytia, Forsythia. 4-5 planter pr. m.
Lærk, Larix. 4-5 planter pr. m.
Navr, Acer campestre. 4-5 planter pr. m.
Tjørn, Crataegus monogyna. 3-4 planter pr. m.
Hvordan planter jeg hæk?
Sådan planter du hæk: - Spænd en snor op, så du er sikker på at plante lige.
- Grav en planterende, som er ca. 70 cm bred og 40 cm dyb.
- Fyld et lag kompost i hullet. Så har hækplanterne noget at leve af.
- Fyld renden op med jord - næsten helt op til kanten. Bland det godt med laget af kompost.
- Mål op, og grav et hul til hver plante. Der skal typisk bruges 3–5 planter pr. meter, alt efter størrelse.
- Sæt planterne i jorden. Bred rødderne ud, og klip dem til, hvis de er for lange. De må ikke ligge sammenfiltret, sno sig rundt eller pege opad.
- Vand ned i hullet. Fyld det godt op med vand og vent, til det er drænet væk af sig selv.
- Fyld op med jord, og tryk ganske let til. Sørg for, at stedet, hvor planten begynder at forgrene sig fra roden, er placeret i niveau med jordoverfladen - ikke under.
- Vand endnu en gang. Hækken skal herefter passes med vand et godt stykke tid fremover.
Tip! Barrodsplanter må ikke tørre ud. Lad dem blive i posen, eller stil dem i en spand vand, imens du planter med dem. Det tager få minutter for rødderne at tørre ud, så tag først den enkelte plante frem, når den skal i jorden.
Etablering
De første år vil det være nødvendigt at luge imens planterne gror til, men ret hurtigt vil de selv skygge ukrudtet væg. Du kan også lægge et lag barkflis ud for at holde ukrudtet væk. En af de mest almindelige fejl er at underprioritere vandingen af hækken. Selvom du vander grundigt, når hækken plantes, er dette ikke nok. Hækken har brug for vanding i en rum tid derefter. Overvej at investere i en siveslange, du kan lægge ud langs med hækken, så den aldrig kommer til at mangle vand. Ellers må du vande hækken i tørre perioder de første år. Hvis du vil gøde din hæk, kan du sprede kompost omkring hækken hvert 5. år.