I en presset hverdag, hvor vi konstant lader os forstyrre og ”fodre” med informationer fra vores smartphone og tablet, har vi mere end nogensinde brug for et sted, hvor vi kan gå offline og være til stede i nuet. Og det kan vi i det grønne. Faktisk er det videnskabeligt bevist, at mennesker, der jævnligt opholder sig i naturen – både den vilde og den kultiverede, er mindre plaget af stress.
Japanske tempelhaver er berømte for deres symbolske brug af sten, vand og grus, kombineret med nogle få udvalgte planter. Traditionen er blevet sat i forbindelse med zen-buddhismen, og man kalder derfor den type haver for zen- eller meditationshaver. Du behøver dog hverken blive buddhist eller bruge formuer på klipper, vandfald og nyrevet perlegrus for at få en meditationshave. Enkelhed er det bærende princip. Øjet – og hjernen – må ikke overvældes af et virvar af indtryk af stærke farver og berusende dufte, men skal kunne finde ro.
Gå en tur rundt i haven, og find det sted, hvor der er mest ro. Du skal indrette din meditationshave på det sted, hvor du selv føler dig bedst tilpas. Nogle vil have sol, andre foretrækker skygge, og det vigtigste er, at du vælger en krog, hvor du kan lide at være. Størrelsen på arealet er ikke afgørende – nogle få m2 kan gøre det. Er der et ledigt hjørne af terrassen, hvor du nyder at sidde i fred og ro, er det også en mulighed. En meditationshave er som udgangspunkt en solohave, så der skal bare være plads til én. Eller måske to, hvis I er gode til at være stille sammen.
Læ og ro er afgørende for, om din meditationshave kommer til at fungere efter hensigten. Ved at skærme den af skaber du en tydelig fornemmelse af et særligt rum, som adskiller sig fra resten af haven. Du kan bruge rumdelere som grønne ”mure” i form af hække eller buske, der samtidig giver læ for vinden. Vælger du stedsegrønne planter, er der også noget pænt at kigge på uden for havesæsonen. Det kan fx være fyr, taks eller buksbom. Byens lyde trækker i den forkerte retning, når du skal slappe af. Ligger din have tæt på en vej, vil lyden virke mindre forstyrrende, hvis du ikke kan se vejen. Skjul udsigten med fx en hæk.
Lyde spiller en vigtig rolle i meditationshaven, men lydene skal være afdæmpede og naturlige – ikke menneskeskabte. De skal også helst danne et nogenlunde konstant lydbillede. Pludselige lyde virker forstyrrende. Lyden af rislende vand har en stimulerende og afslappende effekt på sanserne, og et lille springvand eller en vandsten tilfører en fin, konstant lyd i baggrunden. Har du en havedam, kan du overveje at anlægge meditationshaven, så du kan se dammen. At kigge på en vandoverflade har en beroligende virkning.
Sigtelinjer, der leder blikket i en bestemt retning, er gode til at give øjet hvile. Linjerne kan være rækker af træer, buske eller bede, som danner en akse og leder blikket mod det fjerneste punkt i haven. Uklippede buske kan med tiden tyndes ud, og mellemstore træer kan stammes op. Også havens sider og kanter kan fungere som sigtelinjer.
Er der en grim udsigt til plankeværket, så skjul det med klatreplanter, der dækker. Naboens gavl kan blive mindre påtrængende, hvis du skærmer den af med en række buske eller en hæk. Hække er i det hele taget gode til at ramme rummet ind.
Et fokuspunkt er med til at skabe ro, men det gælder om at begrænse sig. For mange fokuspunkter virker mod hensigten, også selv om de enkelte elementer er smukke. Fokuspunktet placeres for enden af en sigtelinje og kan være en skulptur, en solitær plante med en særligt smuk form, en flot sten – eller ingenting. Små, tomme rum kan virke beroligende i sig selv, hvis de placeres rigtigt. De enkelte elementer kan placeres symmetrisk eller asymmetrisk i forhold til hinanden, blot er det vigtigt, at rummet virker harmonisk.
Du skal kunne sidde godt i din meditationshave. Stolens udseende er mindre afgørende – det vigtigste er, at du befinder dig godt i den, så du slapper helt af. Vil du hellere ligge, kan du vælge en sofa, solseng, hængekøje eller lægge en yogamåtte ud på jorden. Er I to om at meditere, kan en smuk bænk være en mulighed.
At stresse af handler også om at stimulere sanserne, men med diskrete virkemidler. Svage dufte fra blomster, krydderurter eller andre planter med aromatiske blade er fine til at sætte en stemning. Derimod er kraftige, mere påtrængende dufte fra fx visse rosensorter mindre egnede, fordi de let kommer til at overdøve alle andre sanseindtryk.
Planter du nogle smukke, høje prydgræsser, fx elefantgræs, Miscanthus, eller rørhvene, Calamagrostis, får du vindens susen i græsset med som en ekstra gevinst, og vindharper af keramik eller bambus er et klassisk indslag i Østens meditationshaver. Fuglenes sang i baggrunden fuldender bagtæppet af lyd.
Farveskalaen bør holdes i den afdæmpede ende med pastelfarver. Tone-i-tone er et godt valg, mens stærke kontraster let bliver for voldsomme. Lilla siges at berolige sindet og nerverne og give os mulighed for at komme i kontakt med vores dybeste tanker. Den traditionelle japanske tempelhave er typisk en stenhave med kun få farveindslag, især grønt. Stedsegrønne planter er et vigtigt element i den klassiske meditationshave, hvor de symboliserer den vilde natur. Mosser er et andet gennemgående indslag. De er smukke og virker lyddæmpende, når man går på dem.
Vælg gerne planter, der er nemme at holde, med mindre du slapper bedst af med lugejernet i hånden.
De klassiske tempelhaver bruger store sten, klippeblokke, sand og grus til at symbolisere forskellige elementer i landskabet. En stor sten signalerer stabilitet, ro og uforanderlighed og kan desuden være et smukt indslag i sig selv. Spørg dig for hos den lokale grusgrav eller stenhugger. Du kan også prøve dig frem med forskellige belægninger til at skabe forskellige lyde. Overflader af perlesten og træflis giver en sprød lyd, når man træder på dem, mens græs og mos dæmper lyden af trin.
Meditationshaven er et sted, hvor enkelhed og skønhed skal herske. Mødes blikket af uvedkommende genstande, forstyrrer det formålet med haven. Det er altså ikke dér, du skal parkere trampolinen, grillen eller de umage havemøbler, hvis du gerne vil have dem af vejen. Husk at holde orden i dit afslapningshjørne, ellers bliver det bare endnu en stressfaktor.