På Helle Troelsens 3.200 kvadratmeter store Troensegrund veksler haverum med haverum. Den nederste tredjedel er anlagt på langs med køkkenhaven til den ene side og gamle frugttræer til den anden. Staudernes gennemførte farvekompositioner leder havevandreren fra bed til bed, mens bugnende grøntsagsrækker strutter i solen.
I Helles have er der farver og dufte, der er rytme, og der er afveksling. Der er små primulaer, statelige tulipaner og magtfulde gamle træer.
Der er fuglesang og kluk fra hønsegården, og blomstring afløser blomstring – fra forårets spæde løgplanter i hvidt, gult og lilla til efterårets flammefarver – indtil den sidste frugt er plukket, det sidste blad er fældet, og haven siger godnat for i år.
Der skal være noget at kigge på hele året. Også en våd vinterdag skal haven tage sig smukt ud. Her er det velkomment med stedsegrønne planter som markeringer rundtomkring – Helle bruger buksbom, taks og tuja samt opstammede og formklippede laurbærkirsebær. Juleroser og påskeklokker står langt hen på vinteren med det fineste løv, den stinkende nyserod har lysende grønne blade og små bitte klokker i lysegrønt med en krans af bordeaux yderst. Alunrodens markante bladstrukturer changerer i lyserødt og grønt i stadig dialog med vortemælk, der dukker op i mange afskygninger fra mørk bordeaux til den skæreste limegrønne. Desuden skal der være buske og træer, som skaber perspektiv.
Flere af havens træer og buske er valgt ud fra deres gren- og stammestrukturer. Det giver perspektiv og farve og koboltblåt skyggespil over sneen en vinterdag.
Den første sne. Når haven er hvid, træder grenene på træer og buske tydeligt frem, og buksbomkuglerne ligger strøet som ”bomber” i haven.
Der er mange hensyn, der skal tages, hvis resultatet skal være en have i balance. Planterne skal udvælges med omhu. Planter har forskellige krav til jord og voksested, de har forskellige bladformer og højde, struktur, farver og blomstringstid, og det skal alt sammen tænkes med, hvis resultatet skal blive harmonisk. Helles mål er at have blomster over det hele i alle sine bede fra tidligt forår til sent efterår, bedene skal dækkes helt med planter, ”nærmest som et tæppe”, mener hun.
– Jeg tænker helt holistisk, når jeg designer haven, funderer Helle.
– Jeg er dybt nede i jorden, hvor grundlaget for vækst begynder, jeg er oppe i fugleperspektiv for at vurdere haverummene, bedenes form og deres indbyrdes sammenhæng, fortæller hun. Endelig må jeg også medtænke årets cyklus, både det æstetiske udtryk og hensynet til, at haven skal være levende hele året.
Sidst i oktober rydder Helle Troelsen op i køkkenhaven.
Det er i frugttræernes historie, man skal søge oprindelsen til haveanlægget. Det særlige ved Troenses haver er nemlig den betydning, frugtavlen i omkring 200 år havde i netop dem. Faktisk indtil for omkring 30 år siden.
Som indvånere i en søfartsby havde troenseborgerne et videre udsyn end mange danske bønder, og skippere bragte planter og træer med hjem fra fjerne steder. Man dyrkede endog jordbær, dengang en stor sjældenhed. Også kålgårdene var større i Troense end de fleste andre steder, kartofler var der plads til mellem frugttræerne, og man dyrkede flere forskellige urter end normalt.
Og for ligesom at understrege troenseborgernes berejsthed er mange af Troenses haver pyntet med store, eksotiske konkylier.
Troenses store og dybe haver er blevet bevaret til den dag i dag. Og i 1976 sikrede en bevaringsplan, at haverne heller ikke for fremtiden må udstykkes. Faktisk kræver lokalplanen også, at der er indkig til haverne fra gaden.
Engnellikerod, Geum rivale.
Etageprimula, Primula bullesiana.
Planter i purpur bed. Lundvortemælk, Euphorbia amygdaloides 'Purpurea'
På billedet ses en hvid hyacint.
Snepryd, Chionodoxa.
Storkonval, Polygonatum multiflorum.
Kugleprimula, Primula denticulata.
Vil du vide mere om at skabe en sanselig have, hvor der er plads til natur og diversitet, er der masser af inspiration at hente i Helle Troelsens, Karen Sybergs og Stuart McIntyres store, nye bog Haven i Troense. Bogen er inddelt i kapitler om historien om Troenses haver, havens haverum, havevandring, sanser, diversitet og årets gang. Den 3.200 m2 store have er fotograferet igennem årstidernes skiften. Der arts- og sortsnavne på de smukke blomster, så man selv kan gå jagt efter dem i handlen.
Haven i Troense koster 400 kr. Forlaget Lindhardt og Ringhof, 368 sider.