Når man kigger ind i Pia og Carstens have, er det næsten ikke til at tro, at den kun har 20 år på bagen. Alt ser smukt og tilgroet ud, og haven matcher perfekt det flotte hus fra 1930. Men der er også lagt mange kræfter i den 650 m2 store grund.
Enkelte elementer fra den oprindelige have er bevaret såsom tjørnehækken, lidt af nøddehegnet og et enkelt mirabelletræ, men ellers er haven gennem årerne blevet tilpasset familiens behov.
Læs også: Fra zinkbalje til krydderurtebed
Haven er anlagt i engelsk romantisk stil med hovedvægt på buskroser, lavendler og lave buksbomhække, hvilket giver et meget feminint udtryk. Inspirationen til haven er kommet fra forskellige steder gennem årene – bl.a. fra ISABELLAS og Chelsea Flower Show ved London samt fra forfatter Claus Dalby og blomsterdekoratør Tage Andersen.
Pia selv har haft jord under neglene, siden hun var 25 år. Hun elsker det simpelthen, og haven er et sted, hun finder indre ro og et frirum til at tænke og lade op. På et tidspunkt var Pia gået ned med stress, og det var ren terapi for hende at gå rundt i haven i fem timer i minus 2° frost og fjerne blade mellem lavendlerne.
Havens fine anlægsarbejde har Carsten og Pia selv udført. Carsten er god til at styre en bobcat, flytte store kampesten og grave ud til badesøen, mens Pia har gravet bedene og plantet dem til. Hendes yndlingsblomster er roser og geranier (storkenæb), og hun kombinerer dem gerne, da geranium skjuler rosernes ofte nøgne stængler. Geranium formår desuden at holde skvalderkålen i ave. Buketter indendørs afholder Pia sig helst fra. Hun nænner det simpelthen ikke. Men dukker der fx tulipaner frem fra sidste års farvetema, der ikke matcher med dette års udvalgte, bliver de plukket og sat indenfor. Roser og pæoner er der altid rigeligt af i haven, så dem fylder Pia også vaserne med en gang imellem.
Haven bruges flittigt hver dag, men der er også meget at se til. Dyrene skal fodres, æg fra hønsene hentes ind, køkkenhaven skal passes, og om aftenen skal haven og især krukkerne vandes med eget opsamlet regnvand. Belønningen er et godt glas vin nydt under jernpergolaen, der snart er helt overbegroet med blåregn. Ambitionen med haven er, at den skal vokse sig endnu smukkere, blive mere funktionel og økologisk, men blive ved med at være overkommelig, så det fortsat er en nydelse at arbejde med den.
Kig med i galleriet, og se de flotte billeder fra huset, herunder.