Foråret er en tid med mange helligdage. Skal du ikke tilbringe fridagene i familiens skød eller i ukrudt til anklerne, er det oplagt at tage en tur ud i det blå. Der er masser af oplevelser i Danmark, men en tur over sundet til Sydsverige kan måske give dig helt nye idéer til din have.
Få inspiration til spændende rejsemål her!
Løgplanter, rododendroner og jubilæumsfest på Sofiero slot
Sofiero slot ved Helsingborg fylder 150 år i år, og i den anledning er der plantet intet mindre end 43.000 tulipaner og andre forårsløgplanter i slotshaven. Fra maj-juni kan du desuden nyde de mange struttende rododendronbuske, som slotsparken er kendt for. At gå tur gennem haven på dette farverige tidspunkt er som at befinde sig lige midt i et eventyr, så tag bare børnene med. De kan hurtigt sætte fantasien i gang og desuden lege i dronning Ingrids gamle legehus (som næsten er på størrelse med et almindeligt lille hus og smukt indrettet med gardiner og fine møbler). I anledning af jubilæet bliver der vist teater i slotshaven fra den 12. maj-11. juni. Helsingborgs Stadsteater i samarbejde med Sommerteater Krapperup opfører William Shakespeares ”Som du kan lide det”. Så er du ferm til svensk, må du ikke snyde dig selv for denne oplevelse. Selve slottet byder på en unik jubilæumsudstilling i de tidligere private saloner. Udstillingen tager dig med på en rejse gennem seks generationer af kongelig kunst, fx malerier, sølvdesign og tekstilkunst.
Læs mere her!
Kreative haver og altaner på Malmø garden show
I hjertet af Malmø, nærmere betegnet Slottsträdgården, afholdes hvert år Malmö Garden Show. I år er det den 27.-29. maj, og parken vil bugne af blomster, grønne planter, madboder, små butikker med frø, løg og haveredskaber samt en legeplads til børnene. Et af højdepunkterne er haveudstillingen, hvor forskellige haveejere viser deres evner udi havekunst. Her er masser af fantastisk inspiration, og den flotteste have vinder titlen ”Best in Show” og Aller Trädgårds idépris på 15.000 kr. Flotte altaner er også en del af udstillingen, og du får flere kreative bud på, hvordan du kan indrette de sparsomme kvadratmeter med blomster, afgrøder og grønne planter.
Læs mere her!
Carl von Linnés 1700-talshave og orangeri
Den verdenskendte naturforsker Carl von Linné boede på gården Råshult i Diö de første par år af sit liv. Her dyrkede hans far urter og afgrøder og havde bl.a. lavet en smuk, lille prydhave til sin hustru. Den var inddelt i bede, som stadig kan ses i dag med de oprindelige planter. I dag er Råshult kulturreservat, der drives af entusiastiske mennesker, og stedet har både urtegård, lystgård, frugtgård og humlegård til ølfremstilling. Her dyrkes 1700-talsafgrøder og -urter på samme måde, som dengang Carl var barn, og pløjningen foregår stadigvæk med heste. Alle Råshults urter og planter er vækster, der er opført i Carl von Linnés optegnelser. Tag børnene med på en rejse tilbage i tiden, og smag den lækre, vegetariske buffet i caféen. Råshult er åben året rundt.
Læs mere her!
Linnés orangerihave
Ved Möckelsnäs tæt på Råshult ligger Linnés orangerihave. Den er bygget efter de originale tegninger af orangeriet i botanisk have i Uppsala, som var designet af arkitekt Carl Hårleman i 1744. Orangeriet er opdelt, så der er mulighed for forskellige temperaturer i rummene, og her opbevares havens frostfølsomme planter om vinteren. Havens højbede er inddelt i forskellige afdelinger med bl.a. spiselige planter, lægeurter, prydplanter og en temahave, som består af vækster fra Linnés forskellige klassificeringer. I haven kan du også få inspiration til gamle sorter, du kan købe med hjem som planter eller frø.