Har du vin i drivhuset eller i haven, har du ikke bare de skønneste vindrueklaser. Du har også vinblade en masse. Bladene er spiselige, så brug dem som indpakning til kød og fisk, der skal grilles.
Vin på grill
Du kan også grille skiver af mozzarella, dryppet med citron og pakket i vinblade. Det er også oplagt at bruge friske vinblade som grøn pynt på fade og på kager. Hvis vinblade skal indgå i maden, skal de lige blancheres først. Det vil sige, at de skal have et hurtigt opkog (1- 2 minutter) i kogende vand. Tag dem op, når de har skiftet farve og er blevet mørkegrønne. Så er de klar til brug.
Dolmades med mere
De blancherede vinblade kan for eksempel bruges til dolmades - de små græske og tyrkiske ruller med fyld af ris, hakket lam, mynte, og citronsaft. Men du kan også hakke de blancherede vinblade og bruge dem som fyld i kødroulader (af for eksempel svine-, kalve- og lammekød) i stedet for krydderurter og spinat. Blancherede vinblade kan også fryses. Du kan eventuelt købe konserverede vinblade hos den etniske grønthandler. De er salte og skal skylles, inden du bruger dem. Salt fyldet med forsigtighed - de skyllede vinblade er stadig ret salte.