Det kan være en smule svært at forstå, hvad et biodynamisk landbrug i virkeligheden er – til gengæld er det umiddelbart rigtig let at afskrive som en omgang hokus pokus. I det store og hele er de biodynamiske råvarer ikke langt fra de økologiske – alle biodynamiske råvarer er faktisk økologiske. Men hvad er det så ved de biodynamiske råvarer, der får stjernekokke til at lovprise deres smag og konsistens? Hvordan adskiller de sig fra de økologiske? Det biodynamiske landbrug er ikke helt så lige til, men her er et lille overblik.
Læs også: Buræg eller økologiske æg?
Helt enkelt: Når vi planter grøntsager, skal frøene lægges i jorden i pagt med solen, månen og stjernernes faser for at sikre, at jorden er fyldt med livskræfter. Disse livskræfter vil blive overført til os, når vi senere spiser grøntsagerne – derfor skal de biodynamiske råvarer angiveligt forsyne os med mere energi og gøre, at vi kan yde vores absolut bedste.
Alle biodynamiske råvarer er mærket med Demeter-mærket. Vil du danne dig et overblik over alle de andre fødevaremærker, så læs mere her: Guide: Find vej i en jungle af mærker
Strengere krav. Hvis vi lægger hele universet på hylden et øjeblik, kan vi se på de mere konkrete ting, der gør biodynamiske råvarer sunde. Generelt er kravene til det biodynamiske landbrug skrappere end til både det konventionelle og det økologiske. Bl.a. er det ikke nok, at gødningen er naturlig – gødningen skal også komme fra dyr tæt på gården, som behandles i pagt med naturen.
Ingen hybridsorter. Biodynamikere bruger heller ikke hybridsorter, og er igen er de en tand strengere med kravene end hos det økologiske landbrug. De benytter kun frøfaste sorter, og dette ud fra en overbevisning om, at landbruget ikke har til opgave at forsyne med flest mulige råvarer hurtigst muligt, men i stedet skal forsyne os med råvarer, der gør, at vi kan yde vores bedste.
Færre tilsætningsstoffer. Helt konkret er der færre tilsætningsstoffer i biodynamiske fødevarer. Det konventionelle landbrug må bruge 370 forskellige tilsætningsstoffer, og allerede her har det økologiske landbrug taget et stort skridt ved at begrænse deres brug af tilsætningsstoffer til omkring en ottendedel, nemlig 45. Igen er biodynamikerne ekstra strenge – de må nemlig kun bruge 14 forskellige tilsætningsstoffer.
Læs også: Tips og tricks til loppejagten
Fortalerne for det biodynamiske landbrug mener helt sikkert, at det er sundere, og der er ingen tvivl om, at der her bliver lagt ekstra stor vægt på naturens velbefindende. Når det så er sagt, så er der ingen tal og undersøgelser, der viser, at de biodynamiske råvarer er sundere og bedre for os end de økologiske.
Men biodynamiske råvarer har klart mange fordele. Stjernekokkene reklamerer for den gode smag, disse råvarer tilsyneladende skulle have, og det skal man selvfølgelig ikke ignorere – smag er vigtigt! Desuden skal du helt klart vælge den biodynamiske retning, hvis natur og et univers i balance tiltaler dig. Men er du på jagt efter det absolut sundeste, så er det endnu ikke påvist, at det biodynamiske skulle være bedre end det økologiske. Det økologiske er stadig et rigtig godt valg!