Helles køkkenhave i Hellesø bugner lige nu med grøntsager, der skal spises. Få de bedste tips til, hvordan du udnytter køkkenhaven i juli!
Vi har besøgt Helle fra Hellesø en julidag i hendes spirende og blomstrende køkkenhave. Det er tid til at høste nogle af de mange afgrøder, som Helle har passet og plejet. Få hendes bedste tips til at udnytte køkkenhaven på bedste vis, og prøv hendes helt egen opskrift på en sommerlig kartoffelmad!
– Hvidløg er ikke krævende planter. De kan dyrkes i enhver køkkenhave med almindelig god jord og godt med solskin. Men det tager lige omkring 10 måneder, før de er klar, forklarer Helle og anbefaler, at man dyrker økologiske hvidløg. – Så undgår man risikoen for, at løgene er præpareret mod spiring. Hvert fed kan nemlig give et nyt hvidløg, siger hun.
2. Dyrk dilden
– Dilden er gået i blomst, så jeg bruger den i buketter. Desuden giver den smag, når der skal syltes og fyldes på glas til vinterens forråd. Dild har en let krydret smag og er god til fx drueagurker. VIl du vide mere om Helles køkkenhave? Læs med her!
3. Salat til alle tider
Salaten står sprød og frisk lige til at bruge i en skøn frokostsalat. Salat kan sættes flere gange på en sæson, så man skal ikke spare på den. Den gror hurtigt!
4. Kartoffeltid i køkkenhaven
– Der findes mange forskellige slags kartofler, så det gælder om at gå på smagsskattejagt og vælge dem, man bedst kan lide. Der er den skønne aspargeskartoffel, men den har tit et lille udbytte. Så er der er ’Jutlandia’ og ’Sava’ samt ’Nicola’, som en fast kartoffel, der er god på lerjord, forklarer Helle, som også dyrker ’Bintje’ og ’King Edvard’ til kartoffelmos og bagekartoflerne ’Folva’ og ’Estima’. – Fordi størrelsen på bagekartofler er vigtig, skal læggekartoflerne sættes med større afstand. Men det er ingen videnskab, så prøv dig frem, siger Helle. Prøv også: Kartoffeltærte med hytteost
Få Helles opskrift på kartoffelmadder med hjemmedyrkede afgrøder: