Selvom vi snart går en koldere tid i møde, kan du stadig se frem til havens lækkerier. Det kræver blot, at du gemmer det, på bedst mulig vis. De fleste grøntsager kan både syltes og fryses, men kan også være i jorden endnu.
Lider dine fliser af grimme belægninger? Læs her hvordan du kommer du flisepest til livs. 8 tips til at gemme høsten:
- Lad gulerødder ligge i jorden indtil frosten kommer. De smager nemlig bedst nyopgravede.
- Det er hurtigt at lave brombærsyltetøj, du skal blot koge bærrene med sukker. Er det ikke lige syltetøj du har i tankerne, kan du også fryse bærrene ned, som du på et andet tidspunkt kan bruge til smoothies eller sorbet.
- Du kan gemme dine kartofler indendørs, da de ikke har godt af frost. Grav knoldene op, og lade dem tørre et par timer på en avis. Opbevar dem køligt i lystætte papirsposer eller en luftig kasse.
- Rødbeder kan opholde sig i jorden til oktober og november. Du får mest ud af dem imens de er små og gode, da de hurtigt kan blive kedelige i smagen. Ellers kan du tage resten op til syltning.
- Du kan også sylte pære, så du har en dejlig dessert. Her skal du blot koge sukker med lidt vanilje.
- Lad løgtoppe tørre godt på en avis. Derefter fjerner du de løse dækblade, og det bedste er at opbevarer dem i bundter eller papkasse.
- Lav en kassekule, hvor du opbevare din høst i en trækasse, som lægges ned i jorden. Den skal lægges så lang ned, at man kan se de øverste 10 cm af kassen stikke op. Halm kan du bruge til at fore kassen med.
- Grøntsager som rødbeder, kartofler og knoldselleri kan også blive gemt i såkaldte jordkuler. Det kræver at du graver et hul på 40-50 cm, med grus i bunden. Her kan du fx lægge kartofler ovenpå, og dække dem til med et tykt lag halm, et stort stykke plastik der beskytter mod at kartoflerne ikke bliver våde, og evt. en isoleringsmåtte.