Asiatiske salater i køkkenhaven
Køkkenhave

Dyrk asiatiske salater med succes

AF: Af: Anita Banner, redigeret til web
18.08.2022
Foto: Frank Kirkegaard og Jytte Boch
Her i august kan du så forskellige asiatiske salater, som du kan få stor glæde af helt hen i november.

De asisatiske salater kaldes også vintersalater og omfatter f.eks. pak choi, mizuna, rød sennep, mibuna, tatsoi og vinterkarse. Her er 4 tips, der hjælper dig godt på vej.

Hvorfor kaldes de vintersalater?

Salaterne kan tåle lidt frost, og i en mild vinter overlever de og skyder igen til foråret. Hvis du dyrker i mistbænk, kan du forlænge sæsonen, fordi planterne bliver beskyttet. Ellers kan du dyrke dem i krukker, som kan overvintre i drivhuset.

4 tips til asiatiske salater

Når det ikke længere er sæson for at høste salat i køkkenhaven, kan du være heldig, at dine asiatiske salater fortsat leverer til køkkenbordet.

  1. Så på rette tidspunkt

    Asiatiske salater skal tidligst sås fra midten af juli, da de ellers vil gå i blomst i stedet for at udvikle store blade. Blomsterne kan dog sagtens spises, så du kan evt. bruge dem som pynt på maden. Du kan så frøene direkte i en næringsrig, veldrænet jord i 1-1½ cm’s dybde. Du kan også forspire i drivhuset og plante ud, når der er kommet småplanter.

  2. Dæk planterne

Sneglene har vokset sig store først på efteråret og kan derfor hurtigt gøre skade på dine nyplantede salater. Ligeledes kan kållarver være et problem. Det er derfor klogt at dække småplanterne med fibernet, så de får lov til at gro i fred. De er typisk 30-40 dage om at vokse sig store.

3. Tynd ud, og vand til

Efterhånden som salaterne gror, skal du tynde ud i dem, så de får plads til at udvikle sig. De skal have op til 40 centimeter imellem sig. Du kan genplante de små, udtyndede salatplanter, f.eks. i en krukke, eller du kan spise dem. Planterne har et minimalt rodnet og kræver derfor god adgang til vand og næring i jorden. Husk derfor at vande dine salater i tørre perioder.

4. Skær bladene af

Når salaterne er klar til høst, behøver du ikke at skære hele planten af. Du kan i stedet nøjes med at skære nogle af blade af et par centimeter over jorden. Hvis du på den måde bare høster bladene løbende, vil planten blive ved med at producere nye sprøde blade helt indtil vinter.

asiatiske- eller vintersalater. Her pak choi, mizuna, rød sennep, mibuna, tatsoi og vinterkarse.

Sponsoreret indhold