De asisatiske salater kaldes også vintersalater og omfatter f.eks. pak choi, mizuna, rød sennep, mibuna, tatsoi og vinterkarse. Her er 4 tips, der hjælper dig godt på vej.
Salaterne kan tåle lidt frost, og i en mild vinter overlever de og skyder igen til foråret. Hvis du dyrker i mistbænk, kan du forlænge sæsonen, fordi planterne bliver beskyttet. Ellers kan du dyrke dem i krukker, som kan overvintre i drivhuset.
Når det ikke længere er sæson for at høste salat i køkkenhaven, kan du være heldig, at dine asiatiske salater fortsat leverer til køkkenbordet.
Asiatiske salater skal tidligst sås fra midten af juli, da de ellers vil gå i blomst i stedet for at udvikle store blade. Blomsterne kan dog sagtens spises, så du kan evt. bruge dem som pynt på maden. Du kan så frøene direkte i en næringsrig, veldrænet jord i 1-1½ cm’s dybde. Du kan også forspire i drivhuset og plante ud, når der er kommet småplanter.
Sneglene har vokset sig store først på efteråret og kan derfor hurtigt gøre skade på dine nyplantede salater. Ligeledes kan kållarver være et problem. Det er derfor klogt at dække småplanterne med fibernet, så de får lov til at gro i fred. De er typisk 30-40 dage om at vokse sig store.
Efterhånden som salaterne gror, skal du tynde ud i dem, så de får plads til at udvikle sig. De skal have op til 40 centimeter imellem sig. Du kan genplante de små, udtyndede salatplanter, f.eks. i en krukke, eller du kan spise dem. Planterne har et minimalt rodnet og kræver derfor god adgang til vand og næring i jorden. Husk derfor at vande dine salater i tørre perioder.
Når salaterne er klar til høst, behøver du ikke at skære hele planten af. Du kan i stedet nøjes med at skære nogle af blade af et par centimeter over jorden. Hvis du på den måde bare høster bladene løbende, vil planten blive ved med at producere nye sprøde blade helt indtil vinter.