Fine blåviolette blomster fra cikorie
Køkkenhave

Dyrk din egen cikorie/julesalat

AF: af Max Martinussen
3.09.2020
Foto: Shutterstock.
Så frø af søde cikorieblomster og få velsmagende julesalat med i købet! Få tips til dyrkning og såning af cikorie her.

Nogen kender den som julesalat, andre kender den på de yndefulde blå blomster. Rigtig mange kender den slet ikke. Cikorie er nemlig slet ikke så udbredt herhjemme som den fortjener — men fx i Italien og i Frankrig er den flittigt brugt i køkkenet.

Der er flere forskellige cikorier, der alle har fået forskellige populære navne i køkkenet. I Italien kaldes flere sorter for radicchio, dem kender vi som rosensalat. Nogle har spiselige rødder og kaldes, indlysende nok, rodcikorie, og så er der også mere almindelige navne som salatcikorie og julesalat. Det er under navnet julesalat, vi ofte møder cikorie i handlen.

Dyrk den for de skønne blomster, eller dyrk den som julesalat i køkkenhaven — her har vi samlet viden om hvordan.

Dyrk din egen cikorie

Cichorium intybus er en flerårig plante, der første år vokser frem som en tue af ægformede blade. Fra 2. år får den en mere opret vækst, og den skyder med forgrenede og behårede stængler, hvor der dukker spredte blade og blomster op.

Det er let at finde frø

Selvom cikorie ikke er så almindeligt kendt i haverne herhjemme, er der nok mange der har sået den uden at tænke over det i kraft af dens fine blomster. Cikoriefrø fås i stort set alle frøhandler, og ofte også på hylden, når supermarkederne tager frø hjem til sæsonen.

Cikorie vokser desuden vildt i Danmark, så hvis du støder på den, kan du selv tage frø og så dem i din have.

Så den i foråret — cikorie blomstrer fra juli til september.

Placering af cikorie

Langt de fleste steder, hvor cikorie vokser vildt, er jorden tør og kalkholdig. I haverne har den vist, at den trives allerbedst i fuld sol og i næringsrig, veldrænet og fugtig jord. Når den først er etableret, er den ikke synderligt sart over for tørke.

Sådan kan du bruge cikorie

Cikorie plukkes som salat, og bladene har en lidt bitter smag, som fungerer rigtig godt i salatskålen. Den kan ofte bruges på samme måde som kål i salater.

Under 2. verdenskrig blev den brugt til kaffeerstatning, og det siges, at planten virker godt for fordøjelsen.

Cikorie er også kendt som julesalat.

Hvis du vil drive din egen julesalat

Det kræver lidt forberedelse, men ellers er det ganske let at drive julesalat af cikorierødder. Grav cikorierødder op hen på året, lige før frosten kommer. Skær toppen af en hånds bredde over roden. Gør dem fri for jord, og gem dem i sand et koldt sted, fx i en kælder eller i et skur.

Bladene drives frem i mørke, og ved stigende temperatur fra 10 til 18 grader. Plant dem i en spand, og giv dem et tyndt jorddække. Der vil snart danne sig nye blade, der dukker op som små salathoveder. Det kan tage 3 uger. Hvis de får lys, bliver de bitre, så du bør først høste, når de skal bruges.

Gode cikoriesorter

Salatcikorie er typisk sorter som ’Catalogna’ og ’Sugar Loaf’, rosensalat er sorter som ’Guilo’, ’Marina’ og ’Røde Verona’. Gode sorter til julesalat er sorter som ’Brussel Witloof’, ’Mechelner’ og ’Rouge Carlai’.

Sponsoreret indhold