Løg har været dyrket til madlavning i noget nær 5000 år, og der finde mange forskellige, der har fået mere eller mindre centrale roller i mange forskellige kulturers køkkener.
Det lyder lidt eksotisk, men zittauerløg er faktisk bare løg, hvis man skal sige det helt simpelt. Det gule løg, vi alle kender fra madlavning, og som vi køber i net á 1 eller 2 kg ad gangen i supermarkedet hedder egentlig zittauerløg. Det er helt normalt ikke at vide, hvad der menes, når man støder på en opskrift, hvor der står, at man skal bruge zittauerløg, for navnet bliver sjældent brugt i den daglige tale.
Løg kræver ikke noget særligt. Det er en af de letteste afgrøder at få succes med herhjemme, og så længe man har god kompost at sprede i bedene, så kan løg trives.
Du kan sætte løg i april, når vinteren synes at være slut og jorden er god at grave i. Hvis ikke du formerer dine egne løg, så kan de købes klar til at blive sat i foråret i alle havecentre og endda mange supermarkeder. Det er lettere at dyrke løg med sætteløg end at så dem fra frø.
Løg sætter stor pris på en nærende dybmuldet, humusrig jord, der har høj pH-værdi, altså er kalkholdig. Derfor er det gavnligt at tilføre lidt kalk i ny og næ. Men du skal ikke drysse et helt læs kalk ud, for hvis du kommer til at kalke for meget, vil din jord få en meget høj pH-værdi og blive meget basisk – og så får du først problemer. En jord med høj pH-værdi er utrolig svær at gøre neutral igen. Har du ren træaske, kan du bruge den i stedet for kalk. Træaske vil også hæve pH-værdien i jorden og vil desuden tilføre jorden en del kalium, noget, som løg sætter pris på. Brug en håndfuld træaske pr. kvadratmeter.