Hvem vil ikke gerne høste sæsonens første hjemmedyrkede grøntsager tidligt? Det kan du ved at forspire frøene, og det uanset om du ejer et helt drivhus eller kun har en vindueskarm at brede dig på.
Har du ikke tid eller plads til at forspire indendørs, er det muligt at købe forspirede småplanter, som du kan plante ud, når frosten er ovre. Men udvalget af sorter er som regel begrænset i forhold til alle de fristende og spændende frø, man kan købe i handlen.
Det er en fornøjelse at høste sine egne hjemmedyrkede og dugfriske afgrøder i haven. Og det er en glæde at følge planterne, fra du sår frøene indendørs, til de spirer og vokser fra dag til dag. Der følger lidt arbejde med at forspire planter, men det giver mange fordele. En af de væsentlige er, at planterne får et forspring på mindst tre-seks uger, så du har mulighed for at høste afgrøder meget tidligt. Og hvis du løbende forspirer nye småplanter, kan du forlænge høstsæsonen med et par måneder.
Hvis du vælger kun at så direkte i jorden på friland, må du vente til et godt stykke ind i foråret, for jorden skal være lun nok til, at frøene vil spire. Ved forspiring indenfor undgår du også, at en sen frostperiode ødelægger spiringen, eller at et meget vådt forår får frø eller rødder til at rådne.
De fleste afgrøder kan forspires i vindueskarm, drivhus eller mistbænk, mens bl.a. gulerødder, radiser og spinat helst skal sås direkte udenfor. Der er stor forskel på, hvor lang tid de enkelte afgrøder er om at udvikle sig.
Salat, spinat og radiser vokser hurtigt, derfor er det en god idé at så nye frø med tre-fire ugers mellemrum. På den måde kan du løbende høste fra forår til efterår. Afgrøder med meget lang udviklingstid, såsom græskar, knoldselleri og artiskokker, kan du kun nå at forspire én gang, da de først er klar til høst hen på sensommeren eller efteråret.
Hvornår man skal så, afhænger af vinter, frost og nedbør, og af hvilke sorter af afgrøder man har købt. Vil du f.eks. have meget tidlig salat, kartofler eller ærter, skal du vælge sorter, der i forvejen giver den tidligste høst.
Grøntsager med kort udviklingstid, såsom radiser, spinat og rødbeder, kan spire ved lave temperaturer – fire-seks grader – så dem kan du så direkte på friland. Deres optimale spiretemperatur ligger dog væsentligt højere, så derfor vinder du ikke ret mange dage ved at så dem tidligt. Vent hellere, til jordtemperaturen er oppe på mindst otte grader.
De afgrøder, der stammer fra sydlige himmelstrøg, såsom chili, tomater, agurker og meloner, skal forspires i en lys og lun vindueskarm. De skal herefter ompottes, når de bliver større. Fra slutningen af april til starten af juni kan de komme ud i et lunt drivhus.
Grøntsager som artiskok, bladselleri og majs kan du forspire indenfor og dermed høste tidligt. De fleste kålsorter klarer sig bedst, hvis du sår dem i drivhus eller mistbænk i marts-april.
Det kan være fristende at så frø tidligt. Men for at frøene kan spire optimalt, skal de have lys, varme og vand. Den energi, planterne skal bruge for at spire og udvikle sig, kommer først og fremmest fra lyset, der sætter gang i fotosyntesen. Derfor er det vigtigt at placere de tilsåede potter og bakker i en vindueskarm, hvor der er så lyst som muligt, men uden direkte sollys.
Vil du starte forspiringen allerede i januar-februar, er dagene ofte for mørke og korte, og planterne risikerer at blive lange og ranglede. Det kan du afhjælpe ved at installere vækstlys eller grolamper. Ellers vent, til dagene bliver længere sidst i februar eller først i marts.
Nogle frø, som melon, chili, agurk, aubergine, græskar og tomater, skal have meget varme for at spire godt, mens artiskokker, løg og ærter klarer sig fint i en køligere, lys vindueskarm. Jorden skal holdes fugtig, da de små spirer er sarte over for udtørring. Men den må heller ikke være tung og våd, for så rådner frøene.
Når frøene har fået et eller to bladpar, kan du prikle dem om, altså flytte dem, så de får mere plads. Det gør du ved forsigtigt at skille dem ad og sætte dem enkeltvis i små potter. Når rødderne fylder ud til pottens kant, skal du plante dem i større potter.
Småplanter, der ikke er for kuldefølsomme, kan du flytte til drivhuset eller mistbænken. Men varmekrævende planter, der skal blive boende i drivhuset, skal først plantes i drivhuset fra sidst i april eller i maj.
Det gælder f.eks. melon, chili, tomater og agurk. Husk at afhærde planter, der kommer fra vindueskarmen og skal videre ud. Stil dem midlertidigt i drivhuset, mistbænken eller under et dække af fiberdug, inden de kommer ud i det fri.
Lav dine egne potter af papruller fra wc-papir og køkkenrulle. Fyld dem med porøs jord. Så frøene, og stil dem evt. i en bakke med lidt vand, så planterne selv kan trække vand efter behov.
Udnyt pladsen i drivhuset til tomater, agurker, auberginer og chili. Vindruerne breder sig i toppen af drivhuset og appelsintagetes, basilikum og andre krydderurter trives i bunden.
Når bredsåede frø er spiret med et eller to bladpar, skal de prikles om til små potter.