Den lille hvide knold med sin lakrids/anisagtige smag og sprøde struktur kan godt dele vandene lidt, men hvis man kan lide fennikel, er den formidabel i salater og supper. Dyrker man den selv, kan man bruge den grønne top som krydderurt og pynt.
Fennikel er en grøntsag fra Middelhavsområdet, og dens øverste blade kan godt minde lidt om dild. Smagen er dog helt anderledes! Der findes flere typer af fennikel, men den man oftest dyrker i haverne og finder i supermarkeder, er knoldfennikel, Foeniculum vulgare var. Azoricum.
Knoldfennikel kan virke som en kompliceret størrelse at dyrke selv, men hvis bare man kender de rigtige tips og tricks, er det slet ikke så svært!
Fennikel er i sæson fra juni og et godt stykke ind i oktober. Du kan gå i gang med at plante frøene allerede i maj, men vær sikker på, at jorden er varm nok, da de ikke kan tåle frost. Du kan sagtens plante frøene senere på sommeren, da den større plante tåler en smule frost. I efteråret vokser planten sig ikke helt så stor, men du kan sagtens dyrke en spiseklar fennikelknold.
Fennikel er ikke flerårig, så den skal være en fast del af din køkkenhave, skal du plante nye frø hvert år. Du kan med fordel plante frøene løbende, så du kan høste de lækre knolde gennem hele sæsonen i stedet for at de alle er klar på samme tid.
Når du skal i gang med at plante, kan du enten dyrke fennikel fra frø eller forkultivere dem. Planter du direkte, bør jorden være minimum 15° varm. Hvis du gerne vil tidligt i gang med at dyrke fennikel, er forkultivering genialt. Sådan kan du nemlig starte dyrkningen indendørs, indtil det bliver varmt nok til plante direkte i haven. Du kan forkultivere 5-6 uger inden udplantning, og udplantningen bør ske senest, når planten er 5 cm høj. Vær dog opmærksom på temperaturen udenfor, da jorden skal være minimum 10° varm.
Fennikel kan dyrkes i næsten al slags jord, men det er altid en fordel at plante i jord, der er gennemarbejdet med gødning eller kompost. Jorden skal fugtes godt, når du sår i haven, og derefter holdes fugtig under dyrkning.
Sørg for at plante fennikelfrøene med god afstand, gerne ca. 40 centimeter mellem hver plante, da de vokser sig både høje og brede. Det er en god ide at dyrke planten som eneafgrøde eller med meget god afstand til andre planter, da den ikke er en god naboplante.
Så er frøene i jorden, og planten begynder at vokse, men fennikel har også brug for en kærlig hånd undervejs. Først og fremmest kræver planten en del vand, så jorden skal altid være fugtig og ikke tørre ud mellem vandinger. Du skal også være efter ukrudt, især de første 10-14 dage, hvor planten spirer, er det vigtigt at holde jorden fri.
Når knoldene begynder at vokse, er det tid til at finde hakkejernet frem – så skal der nemlig hyppes. Skub jorden op omkring knoldene, så det dækker ca. halvdelen af knolden. Det er med til at sikre den flotte, hvide knold og dens lækre sprødhed.
Ligesom med så mange andre grøntsager og planter, har knoldfennikel sine udfordringer, men det må du ikke lade dig skræmme af. Én ting, du skal være opmærksom på ved dyrkning af planten, er at den kan gå i blomst. I så fald kan du ikke høste din fennikel med en stor hvid knold.
Men er uheldet alligevel ude, er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Selvom du ikke kan høste den lakridssmagende knold, går grøntsagen ikke til spilde. Den øverste del af bladene samt blomster, smager nemlig også dejligt, så den blomstrende fennikel er ikke spildt arbejde. Brug den blomstrede top som krydderurter eller som del af en smuk buket.
En blomstrende plante kan også give gode frø, som enten kan bruges til plantning af nye fennikel eller de kan tørres og bruges i madlavningen. Der er altså intet på en fennikel, der skal gå til spilde!