Krydderurter i potter
Terrasse og altan

Dyrk krydderurter i potter og krukker

AF: Tekst og foto: Inger Rønnenfelt.
13.06.2019
Friske krydderurter giver smag til maden, spreder en vidunderlig duft og er dekorative at se på. Dyrker du dem i potter, kan du skabe middelhavsstemning på terrassen eller altanen – især hvis du lader nogle af planterne gå i blomst.

Det er blevet populært at dyrke i potter og krukker frem for blot i køkkenhaven. I stedet for kun at fylde krukkerne med sommerblomster vælger mange at købe krydderurter, så man kan kombinere det æstetiske med det spiselige. Desuden er det nemt at flytte rundt på krydderurterne, når de står i krukker, og dermed kan man nemt have dem ved hånden, når man fx laver mad ved grillen.

Sådan dyrker du krydderurter i krukker

De fleste krydderurter kommer fra landene omkring Middelhavet og er derfor glade for sol og varme. Flere tåler dog en smule frost og kan således være en pryd helt til vinter. De mere sarte urter kan du nemt flytte ind i drivhuset eller udestuen, når frosten rammer. Her skal de blot holdes med en smule vand, indtil det er forår igen.

Når du dyrker i krukker, slipper du for at luge, men til gengæld skal du vande oftere, da krydderurterne hurtigt tørrer ud om sommeren. De trives godt i pottemuld blandet med ca. 20 procent groft sand og lidt velomsat kompost, men husk at læse på frøposen eller pottens side, hvordan den enkelte krydderurt får de mest optimale betingelser.
Nedenfor kan du læse om seks populære krydderurter i det provencalske køkken. De skal alle vandes minimalt – dvs. kun når jorden virker tør i overfladen – og de skal ligeledes gødes sparsomt. Derfor er de forholdsvis nemme at have med at gøre og perfekte til at skabe fransk landstil udendørs.

Krydderurter i plantekasse
Det er et rent duftorgie, når man samler en masse krydderurter i en plantekasse. Læg mærke til, hvor flot de forskellige farver og strukturer står sammen.
Lavendler i potte
Lavendler fås i flere varianter – alle med en forførende duft og lilla blomster. Plant dem i potter alene eller sammen med andre.

Lavendel

Lavendel, Lavandula, dufter fantastisk og giver et smukt farvespil sammen med andre blomster. De er nemme at holde, og bliver de for buskede, kan de klippes ned om foråret. Lavendelblade er skønne i en lammekølle sammen med rosmarin, og blomsterne kan bruges til kager eller tørres og puttes i duftposer. Blomsterne bliver smukkest i fuld sol, men kan også stå i halvskygge. Den ægte lavendel, Lavandula angustifolia, er hårdfør, men kan gå til, hvis den står i en krukke.

Almindelig merian (oregano)

Oregano, Origanum vulgare, bruger vi især på pizzaer og i pastaretter, men er også god i brød, supper og kødretter. Oregano er rig på antioxidanter, så du kan med fordel bruge løs af den som frisk topping på grøntsager og salater. Planten får lilla blomster, som bier og sommerfugle er meget glade for. Den bliver smukkest i fuld sol, men kan også stå i halvskygge. Planten er fuldt hårdfør – også i en krukke – og den selvsår sig meget gerne.

Rosmarin
Rosmarin er vores ven fra det sydlige himmelstrøg. Den har de fineste små blomster, som den viser frem i maj.

Rosmarin

Rosmarin, Rosmarinus officinalis, er en lille stedsegrøn busk, som dufter kraftigt. Den bliver især brugt til lam, på kartoffelpizza og i grøntsagsretter, men den kan også buges i syltetøj og gelé. Rosmarin er kendt som en helbredende plante, der især er rig på anti-
oxidanter. Den blomstrer i maj med små, lyseblå blomster og sender hele sommeren sin dejlige duft ud i haven. Rosmarin holder af meget sol, men kan også stå i halvskygge. Rosmarin kan sagtens overvintre, hvis den sættes i drivhus om vinteren. Tages den indenfor, er den sværere at holde liv i.

Salvie i krukke
Salvie har en kraftig smag, så et-to blade er rigeligt. Den er god i kødretter, dressinger og tomatsaucer.

Salvie

Den sølvgrå lægesalvie, Salvia officinalis, er en stedsegrøn busk med bløde blade, og den blomstrer smukt i maj-juni med blålilla blomster. Den kan trives både i krukker og bede. Hvis den skal i blomst, er det vigtigt kun at klippe den ned lige efter blomstring, for sker det i foråret, fjerner man alle blomsteranlæggene. Salvie bruges mest til kødretter, men er også dejlig i dressinger og tomatsaucer. Den har en kraftig smag, så et-to blade er rigeligt. Salvie har betændelseshæmmende egenskaber og er en god urt i te, når man har ondt i halsen. Den bliver smukkest i fuld sol, men kan også stå i halvskygge. Salvie er hårdfør, men kan gå til, hvis den står i en krukke.

Dyrk frisk timian
Timian har en skøn, dyb grøn farve, og i maj blomstrer den med de fineste bittesmå, hvide blomster. Den fås også med lilla blomster.

Timian

Timian, Thymus, er rig på C-vitamin, jern og kalium. Den findes både i oprette og krybende varianter med forskellige smage, bl.a. citronsmag. Den egner sig godt til vildt, fjerkræ, lam og tomatsuppe. De friske blade kan desuden drysses direkte over smørrebrød og salater. Planten er flerårig, trives godt i halvskygge (dog vil den helst stå i fuld sol) og blomstrer med fine hvide eller lilla blomster. Timian er nøjsom og vinterhårdfør. I krukker kan den være mere sart om vinteren.

Vintersar

Der er masser af gode ting at sige om vintersar, Satureja montana. Den blomstrer fra juli til oktober med små, hvid-lilla blomster, som bierne elsker, og som sneglene hader. Den tåler udtørring og kræver derfor næsten ingen vand. Desuden er den vinterhårdfør og selvsår sig gerne. Vintersar bruges i pasta og bønneretter og er især god sammen med fisk, bønner, kartofler og kål.

Purløg i krukke
Purløg er en klassiker til æg, men lader du den blomstre, er den ekstra fin i en krukke.
Bland krydderurter med sommerblomster
Bland krydderurter med sommerblomster, eller hold dem helt for sig selv. De fylder de lange sommerdage og -nætter med duft og skønhed.
Krydderurter på terrassen
Saml dine krukker med urter i et hjørne på terrassen, og det er næsten som at være i Provence.
Frisk oregano
Oregano er god at have ved hånden, når der er kød på grillen. Her er den i selskab med hortensia.
Bord med krydderurter
Et lille bord ved køkkendøren med krydderurter klar til at blive brugt, når maden tilberedes. Her står vintersar, rosmarin og timian blandt klematis og stedmoderblomster.

Sponsoreret indhold