Hvem drømmer ikke om sydlandsk stemning på terrassen, hvor krukker af terrakotta står med oliven, citrus og høje buksbom? Eller kølige kontraster med krukker af zink, hvor farveafstemte planter og blomster skaber den helt rette stemning? Krukker fås også af en række andre materialer, fx stål, træ og kunststof, der hver har særlige egenskaber, og som passer ind i forskellige miljøer i haven.
Forlæng krukkernes levetid Kan du bedst lide krukker af ler, og skal de stå udendørs hele året, må du tage dine forholdsregler, hvis du ikke vil risikere, at frosten sprænger krukken i 1.000 stykker. Det er ikke nok, at leverandøren garanterer frostsikre krukker, der er også nogle forholdsregler, du selv må tage. For at forlænge holdbarheden kan du om vinteren tømme dine krukker og sætte dem i tørvejr. Alternativt skal der være et godt dræn i bunden af krukken, så overskydende vand kan komme væk, for det er vandet, der er den største fjende. Ellers skal du sørge for, at bunden af krukken er fyldt med drænmateriale som knuste potteskår, lecanødder og eller småsten. Og så skal krukken hæves fra jordniveau, så du er helt sikker på, at der ikke står vand i den. Overholder du dette, kan dine krukker – uanset materiale – holde i mange år.
Viden: Derfor er havefolk stærkere og sundere KEND DIN KRUKKE
Terrakotta Terrakotta er brændt, uglaseret ler med et smukt naturligt udtryk. Terrakottakrukker kræver ikke den store vedligeholdelse, men kan naturligvis gå i stykker, og du må tage dine forholdsregler for at sikre, at de ikke sprænges i frostvejr. En stor fordel ved terrakotta og andet uglaseret ler er, at overskydende vand kan fordampe igennem krukkens tykke vægge, der samtidig sikrer en konstant temperatur i krukken.
Zink Zink er et let materiale, der ikke kræver meget vedligeholdelse og er samtidig meget slidstærkt. Fordelen ved zink er, at den kun bliver pænere med tiden. Fra starten er zink blank og skinnende, men med tiden får overfladen en smuk patina, idet zinken oxiderer og bliver mat og mørkere.
Cortenstål Krukker af cortenstål er en rusttræg og vejrbestandig ståltype, som ikke kræver overfladebehandling. Denne ståltype opnår efter meget kort tid i haven en flot orange rustpatina, der ud over at være smuk fungerer som et beskyttende lag imod vind og vejr. De er tunge og egner sig ikke til at blive flyttet rundt. Cortenstål smitter ikke af på samme måde som fx rustent støbejern.
Inspiration: De 5 sødeste sommerhuse