Der er mange gode grunde til at have træer i haven. Foruden sine dekorative kvaliteter og blomstrende egenskaber er træer gode for klimaet. De fungerer luftrensende og beriger havens fauna og dyreliv – og særligt fuglene er glade for at pippe i træerne.
Det er altså ikke kun dig men også naturens andre beboere, som får glæde af de grønne og grenede omgivelser.
Træer er ideelle til at skabe liv og rum i haven, skygge på terrassen, afskærmning eller læ. Derudover er de både dekorative og stemningsskabende, og der er noget helt særligt ved at opleve årstiderne gennem træernes vækst og farveskift.
Uanset om du ønsker noget kugle- eller søjleformet, en hyggekrog under trækronen, et blomstrende træ i indkørslen, saftige frugter eller bare en smuk og levende tilføjelse til dit hjem, så er der hjælp at hente.
Inden du anskaffer dig et træ, er det vigtigt at du overvejer, hvilken funktion træet skal udfylde, og hvordan du indretter det mest optimalt i haven.
Træet skal både passe til dine ønsker, men også der, hvor det skal plantes. Der er særligt vigtigt at medtænke sorternes størrelse, forbehold og pasningsbehov for at sikre at træet vil kunne trives i din have.
Først og fremmest er placeringen altafgørende. Skal træet stå i sol eller skygge, udsat eller i læ, blandt anden beplantning eller for sig selv og i hvilken type jord?
Forholdene er blandt andet afgørende for, at dine træer får den rette mængde vand og næring. Hvis din jord er meget leret eller sandet, så vælg træer, som stortrives i disse forhold. Hård og komprimeret jord bør derudover løsnes inden plantning, så jorden er veldrænet.
Generelt er lys og luft omkring træet en god kombination, så træet kan sprede sine rødder.
Træer kan anskaffes i mange forskellige størrelser, stadier og aldre. Overvej om du vil følge et ungt træ vokse sig stort, eller om du hellere vil købe et voksent træ, der kan udfylde et presserende behov.
Vil du eksempelvis afskærme eller høste frugt indenfor kort tid, kan det være hensigtsmæssigt at købe et ældre træ fra en planteskole eller et havecenter – selvom det er en større investering.
Har du derimod tid, plads og lyst til at følge et lille træ gro, kan du vokse med et træ, som bliver højere og højere sæson for sæson og blomstrer overdådigt om 30 år.
Du kan også starte helt fra bunden, ved at så og passe et frø i en potte på terrassen for derefter at plante det ud.
Det er også vigtigt at tage i betragtning, hvad du reelt har plads til på din grund, og hvordan beplantningen spiller sammen. Det kan skabe diversitet og få plads til mere ved at indrette niveauforskelle i haven – og her er træer helt ideelle.
Tænk også på, hvordan træet vil skygge, når det vokser sig større, for hvis træet kan blive mange meter højt, kan det pludselig skygge for andet - heriblandt også hos naboer, som det derfor kan være relevant at dele dine planteplaner med.
Nogle arter bliver 20 og 30 meter høje i løbet af 70-100 år, så det er også værd at tænke på, om træet vil stå i vejen i fremtiden.
Bor du i en gammel have, er der måske allerede etableret beplantning, som du kan arbejde videre med, men er din have mindre etableret, trænger den muligvis til helt nye indspark.
Det er værd at overveje, om du vil have et træ, der står grønt hele året eller som ændrer udseende i takt med månedernes skiftene.
En stedsegrøn løsning står flot hele året, kan være perfekt til at skærme af og er samtidig typisk nem at holde.
Der er nok at vælge imellem, uanset om du ønsker blade, nåle, duft eller frugt. Tag en tur til din lokale planteskole for at få inspiration og gode råd og find et træ, der taler til dine sanser og din have.
Når valget er faldet på det helt rigtige træ, så sørg for at vurdere det enkelte træs kvalitet, inden du køber det. Undersøg om træet ser friskt og raskt ud, hold øje med svamp og skadedyr og undgå sår på grene eller stamme. Sørg for at transportere træet forsvarligt uden at beskadige det.
Når du har valgt det rette træ, er det vigtigt at give det en god start på livet i din have.
Du skaber de bedste betingelser for succes ved at være omhyggelig og tage træets naturlige behov i betragtning.
Inden du giver dig i kast med at udplante, et det vigtigt, at du sikrer dig, at plantetidspunktet er optimalt. For mange træer er efteråret et godt tidspunkt for udplantning, men det afhænger naturligvis af sorten. Undgå at plante i meget tør eller frossen jord.
Når du skal plante træet, skal du grave et rigeligt stort hul. Plantehullet skal kunne rumme træets rodnet uden at rødderne bøjes. Løs jorden nederst i hullet, og hvis du støder på sten, så ryd af dem af vejen. Når du sætter træet i jorden, er det vigtigt, at jordoverfladen ikke dækker stammen på træet. Hvis træet plantes for dybt, kan der nemlig gå råd i barken.
Sørg for at dele den øverste muldholdige jord fra den nederste mere grusede jord, når du graver. På den måde kan du lægge det øverst, når du fordeler jorden i hullet igen. Fyld jord omkring træet, og træd så jorden lidt ned uden at stampe den for meget til.
Husk at vande jorden omkring træet godt igennem.
Fjern også ukrudt i en radius af ca. en meter rundt om hullet, så træet ikke skal konkurrere om vand og næring med andet grønt, mens det etablerer sig i jorden.
TIP: Skal du plante træer på over fem meter, er det en god idé med professionel hjælp.
Det danske blæsevejr kan rykke så meget i dine udplantede træer, at rødderne uheldigvis beskadiges. For at sikre at dit træ skaber et godt fundament i jorden, kan du derfor binde det op.
Det er vigtigt at opbindingen sidder rigtigt på træet. Den må ikke fuldstændig forhindre træet i at kunne bevæge sig, da det er essentielt, at stammen danner styrkevæv, når det blæser.
Når træet er kommet i jorden, er det vigtigt, at vande det regelmæssigt – hellere vande grundigt end at sjatvande oftere.
Da rodsystemet endnu ikke er fuldt etableret, kan træet ikke selv forsyne sig med vand på samme måde som et gammelt, velfunderet træ kan. Fortsæt derfor med at gennemvande træet hyppigt det første års tid.
Tilpas din vanding til regnfald og varme. I tørre perioder kan du med fordel vande selv voksne træer.
For at træet kan få absolut mest energi og vokse dig stort og sundt, er det nødvendigt, at det har lys og luft omkring sig.
Det er vigtigt at blive ved med at fjerne græs og ukrudt rundt om dit udplantede træ i de første par år. Fjern ukrudt i radius af ca. en meter fra træets stamme afhængig af træets størrelse. For at beskytte den bare jord kan du lægge bark eller flis, eller med tiden lave et fint staudebed eller bunddækkeplanter.
Hold regelmæssigt øje med at dit træ ikke viser tegn på udtørring eller sygdom, så du kan forebygge eventuelle komplikationer.
Vi giver dig 12 bud på gode træsorter, som kan inspirere dig til din have.