Træer og buske

Det perfekte juletræ

AF: af Susie Helsing Nielsen
10.10.2008
Foto: Biopix og Garden Picture Library
Selvfølgelig skal man have sig et juletræ. Men skal det være konventionelt dyrket, miljøvenligt, til udplantning, eller skal man prøve at dyrke selv?

Vi kan næsten ikke forestille os en jul uden et juletræ, og Danmark er førende producent i Europa af de elskede træer. Men faktisk kan man godt selv fremelske det perfekte træ. Det kræver bare lidt tålmodighed.

Sådan produceres juletræerne

I den konventionelle juletræsproduktion bruger man en del kunstgødning og sprøjtemidler, for at træerne skal udvikle sig til (i vores øjne) perfekte træer. Det vil sige træer med den helt rigtige farve og facon. Vores krav til juletræernes udseende er faktisk så høje, at omkring 40 % af træerne slet ikke slipper gennem nåleøjet. Det kan imidlertid godt lade sig gøre at dyrke juletræerne miljøvenligt, og der kommer da også flere og flere til salg på markedet. Hvis du vil gå efter de miljøvenlige træer, så kig efter IP-certificerede træer.

Dyrk dit eget juletræ

Hvis du vil have helt styr på, hvordan juletræet er frembragt, kan du godt selv dyrke det. Men det kræver en vis tålmodighed. Hurtigst går det, når du køber et lille træ på planteskolen, da det typisk vil være omkring tre år gammelt. Men du skal regne med mindst syv år efter plantning, til det egner sig som juletræ. I voksefasen skal træet skal have plads omkring sig for at kunne blive symmetrisk, og det må ikke få skygge oppefra. Desuden må det ikke stå et sted, hvor vinden konstant kommer fra den samme retning, så bliver det fladt i den ene side.

Udplantning efter jul

Er du ikke tålmodig nok til hele dyrkningsprocessen, kan du i stedet købe et lille træ med rodklump og plante det ud i haven, når det har overstået sin pligt i stuen. Rodklumpen skal dog pakkes godt ind, så den ikke tørrer ud. Træet skal også stå køligt om natten, for eksempel i en udestue eller et bryggers. Efter en uges tid skal træet ud igen, men ikke direkte ud i kulden. Start med at sætte træet skyggefuldt, køligt og overdækket, så det er beskyttet. Når der kommer en lun vinterdag, kan du plante det ud. Men husk at vande, selvom jorden er våd!

Hold liv i træet indenfor

Hvis du køber dit juletræ flere dage før jul, skal det opbevares opretstående og uden net et skyggefuldt sted udenfor. Skal træet kun lige holde et par dage før og efter juleaften, kan det godt klare sig uden vand. Men skal det stå i længere tid, skal det stå i vand. Sav de nederste 5-10 cm af stammen ligesom med i en buket blomster, lige inden du sætter træet på en plastikfod, der fyldes med tempereret vand. Du skal huske at fylde op efter nogle dage, hvis træet skal blive ved at være pænt og holde på nålene.

Kun kogler på ældre træer

De danske juletræer, der kan stå i en almindelig stue, når ikke at udvikle kogler. Træerne begynder at sætte kogler, når de er omkring 20 år eller mere. Så vil du se træer med kogler, skal du ud i skoven eller lægge vejen forbi Københavns Rådhus, når lysene tændes på det mægtige juletræ.

Forskellen på gran og ædelgran

Forskellen på træerne er, at granslægten har stikkende nåle og ædelgranslægten har ikke-stikkende nåle. Desuden har ædelgraner opretstående kogler, som falder fra hinanden, når de modner. Gran har hængende kogler, som falder hele til jorden, når de modner.

Sponsoreret indhold