Fuchsia har fået sit navn efter den tyske botaniker Leonhart Fuchs. Slægten, som tilhører natlysfamilien, blev imidlertid først identificeret af Charles Plumier i slutningen af 1700-tallet.
Der findes omkring 110 arter af fuchsia, og tusindvis af sorter, som er blevet til igennem krydsninger. De fleste vilde arter er hjemmehørende i Sydamerika, men der findes også vildtvoksende arter andre steder, blandt andet på New Zealand.
Her kan du læse, hvordan du passer dine fuchsia bedst muligt i dansk klima.
De fleste fuchsia er buskagtige i væksten. Én art, Fuchsia magellanica, vokser på sydspidsen af Sydamerika i et klima som svarer til det, man finder i Danmark. Den findes også forvildet i Storbritannien, hvor den overvintrer uden problemer. Andre sorter må overvintre indendørs.
Mere grøn inspiration: Høst dine blomsterfrø nu
Brug lunkent vand til at vande med. Det kan fuchsiaerne bedst lide. Fuchsia skal vandes rigeligt og bør ikke tørre helt ud. De trives dog heller ikke med stående fugt.
Brug en svag gødningsopløsning i vandet, hver gang du vander.
Fuchsia vokser hurtigt og skal derfor helst pottes om jævnligt. Brug kvalitetsjord, når du potter om. Det vil have stor effekt på blomstringen.
Fuchsia trives bedst i vandrende skygge. De fleste arter og sorter kan ikke lide fuld sol, men der findes enkelte arter og sorter, som tåler det. Spørg dig for i gartneriet, når du køber planten.
Fjern visne blomster for kontinuerlig blomstring. Ellers sætter planten frø og stopper blomstringen.
Fuchsia skal gerne vinteropbevares i en kølig kælder, i en garage eller tilsvarende. De kan godt tåle at stå i mørke, men der skal være garanteret frostfrit, da frost er dødeligt for de fleste fuchsia. 3-4 grader er ideel vinteropbevaring.
Når planterne tages ind om efteråret, sættes de på overvintringsstedet med blade og blomster på. De vil så fortsætte med at vokse lidt og suge restfugtigheden, som sidder i jordklumpen, op. På den måde undgår man, at planterne mugner på grund af for meget fugtighed i jorden. Fuchsiaplanterne kan derefter stå i månedsvis uden vand, så længe de befinder sig ved lav temperatur. Man kan godt give dem litd vand, hvis det bliver for tørt.
I marts gennemvandes planterne og sættes lyst, eventuelt under vækstlys. Planterne kan sættes udenfor i potter eller plantes ud i bedene, når faren for frost helt sikkert er ovre. De skal tages ind igen til efteråret, når temperaturen nærmer sig 0 grader igen, da fuchsia ikke tåler frost.
Se også: Sådan dyrker du iris
Stiklingeformering af fuchsia kan gøres på ganske enkel vis.
Bræk et af de nye topskud af og sæt det i en potte med sandblandet, fugtig jord. Træk en plastikpose løst over potten. Stiklingerne må ikke tørre ud. Nogen mener, at stiklingerne skal sættes i vand først, mens andre mener, at resultatet bliver bedst, hvis stiklingerne stikkes direkte i jorden.
Stiklingerne kan tages hele året, men hvis de tages sent på efteråret, kræver de vækstlys.
Læs også: 5 tips til det perfekte tulipanbed
Ja, fuchsia er flerårig, men de tåler ikke det danske klima. De skal derfor tages ind, hvis de skal dyrkes som flerårige herhjemme. Nogle sorter kan du med lidt held overvintre ude i milde vintre og med tildækning. Nogen vælger at dyrke fuchsia som etårige og fornyer hvert år med nye planter, men det vil de fleste nok mene er en skam.
De fleste Fuchsia vil gerne have en humusrig og løs muld. Almindelig havejord med iblandet leca eller andet drænmateriale er fin jord til fuchsia.
Du kan godt spise dine fuchsia, både blomsten og frugten. Brug ikke nyindkøbte planter, da de ofte er behandlet med alverdens kemiske midler, men brug gerne fuchsia fra egen have.