Sød, saftig og orangerød. Det er sådan, en fersken skal være. Selvom ferskentræet hører naturligt hjemme under varmere himmelstrøg, kan du sagtens få succes med at plante det herhjemme. Der findes nemlig hårdføre sorter til både have og altan.
Fersken, Prunus persica, er et af de tidligst blomstrende frugttræer herhjemme. Det sætter nemlig allerede blomster i april måned, ofte inden kirsebær- og blommetræerne, som den ellers er i familie med, for alvor får fat. Ferskentræet overvælder med rosa blomster langs de spinkle grene, som først får grønne blade bagefter. De rosa blomster kan variere i nuancer, afhængigt af hvilken sort det er.
Træet er løvfældende, og det fås fra de små sorter, 1-1,5 meter, til de helt store, der kan blive op til 10 meter høje. Gode sorter til vores klima er for eksempel ’Revita’, ’Benedicte’, ’Saturn’ og ’Riga’. Til altanen og små terrasser er dværgsorter velegnede, for eksempel dværgfersken, Prunus persica ’Crimson Bonfire’. De fleste ferskentræer er selvbestøvende, men det kan være nødvendigt at hjælpe dem lidt på vej med en pensel.
Fersken er oprindeligt hjemmehørende i Kina, og det gør, at det kræver en lun og solrig placering i haven, hvis du skal have succes med det. En østvendt husmur er en god plads i haven til ferskentræet, fordi her ofte både er varmt og læ. Træet vil også trives godt i et drivhus eller en udestue, men så vil du opleve, at både blomstring og høst sker tidligere.
Især når blomsterne springer ud, er træet udsat, hvis det står i haven, fordi det sker på så tidligt et tidspunkt, hvor der stadig er risiko for nattefrost. Det kan nemlig skade blomsterne og senere hen høsten. Dæk jorden med et lag kompost og nogle grangrene. Er det et særligt koldt forår, er det en god idé at dække hele træet med fiberdug, så blomsterne ikke tager skade.
De søde og saftige ferskner er normalt klar til høst i august eller september, men du kan være heldig at kunne høste langt tidligere. Allerede fra slut juni. Det afhænger selvfølgelig først og fremmest af sorten, men også af hvor du placerer træet. I drivhuset eller orangeriet kan du høste de allertidligste, modne ferskner.
Frugternes ydre er typisk gul, orange eller rød, mens frugtkødet kan være alt fra gulorange til hvidt med en grøn undertone. Hvis du vil sikre dig gode, store frugter, bør du tynde ud i dem løbende, så træet ikke spilder kræfter på at udvikle for mange.
Når du høster frugterne, skal du ikke vente for længe med at spise dem, for de kan ikke holde sig lige så længe som mange andre frugter. Opbevar dem køligt, og de kan holde sig i omkring 14 dage, men overvej også at sylte dem, hvis du har frugter i overflod.