Ét eneste frugttræ skal der til, for at du kan høste masser af frugt. Naboernes æbletræer vil hjælpe med til, at blomsterne på dit æbletræ bliver befrugtet. Og du kan vælge selvbestøvende pære-, kirsebær- og blommetræer på planteskolen.
De fleste frugttræer kræver en anden sort for at blive bestøvet. Men du behøver ikke at plante haven til med frugttræer for at få en god høst. Mange haveejere har frugttræer, og så kan jeres træer lykkeligvis bestøve hinanden i kvarteret.
Der findes ikke dokumenterede æblesorter, der er selvbestøvende, men nogle eksperter mener, at ’Filippa’ nok er den sort, der kommer tættest på. Dog er det sjældent et problem for æblehøsten, selv om du kun har plads til ét æbletræ, da 80 ud af de 100 frugttræer, der plantes i private haver, er æbletræer. Så en af dine naboer har sikkert et æbletræ eller et paradisæbletræ indenfor 25-30 meter, som får besøg af bier og andre insekter, der transporterer pollen fra træ til træ og bestøver blomsterne. Fortvivl ikke, hvis du bor langt fra naboer, og kun har plads til ét æbletræ. Du skal nok få æbler alligevel, men ikke så mange, og formentlig kun hvert andet år.
Søjleæbletræer har korte sidegrene, og sætter frugter langs hovedstammen. De fylder ikke meget i bredden, så du kan plante flere tæt sammen – eller nøjes med et enkelt.
Der findes kun én selvbestøvende pæresort, og det er ’Concorde’. Den egner sig også til espalier, hvilket er perfekt til små haver. Frugterne er velsmagende, saftige og søde. De modner sidst i september og kan gemmes til januar.
Den velkendte ’Conference’ er delvis selvbestøvende. Den skal nok give frugt, selv om den står alene, dog kun halvt så mange, som hvis den har en anden pæresort i nærheden. Af velsmagende, gode sorter, der kræver en bestøver, er der ’Pierre Corneille’, ’Anna’, ’Alexander Lukas’, ’Carola’ og ‘Doyenne de Comice’.
Hvis du vælger en af de sorter, der skal bestøves, men har du kun plads til ét træ, kan du gøre som flere haveejere, der har haft held med at plukke en blomstrende gren fra en anden pæresort og hænge den op i træet i en flaske med vand. Så er der gode chancer for, at bierne bestøver, når de kommer på visit.
Pæretræer vil gerne have læ og varme. Derfor trives de svagt voksende sorter fint som espalierede på en lun mur eller i et vindstille hjørne af haven.
Dværgpæretræer bliver kun to-tre meter høje og sætter allerede frugt året efter plantning. Du kan holde træerne slanke ved at beskære dem.
Der findes en del selvbestøvende sorter af sødkirsebær. Nyere sorter som ’Early Star’ og ’Black Star’ modner allerede fra start-midt juli. De afløses af de selvbestøvende sorter ’Stella’, ’Sunburst’ og ’Lapins’ fra slut juli til midt august. Et sent kirsebær er ’Sweetheart’, der først modner fra midt august.
Alle surkirsebær er selvbestøvende og modner fra midt august. Træerne bærer små, sure bær, der er gode til syltning.
Kirsebærtræer er ikke så glade for beskæring. Har du ikke meget plads, så kig efter et dværgkirsebærtræ.
TIP: Dværgstammer giver små træer på to-tre meter, som passer perfekt i mindre haver eller i store krukker på altanen.
Blommer fra supermarkedets hylder smager ikke af noget i forhold til de blommer, der plukkes solmodne i haven, og som er både saftige og aromatiske. Heldigvis er blommetræer nemme og vokser hurtigt.
Nogle af de mest driftssikre sorter er ’Opal’ og ’Victoria’ og de blå blommer ’Hanita’ og ’Stanley Sveske’, som er selvbestøvende og samtidig gode bestøvere til andre blommesorter. Andre saftige blommer med stor smag er ’Oullins Reine Claude’ og ’Italiensk Sveske’, der begge er delvist selvbestøvende, dvs. at de nok skal give frugt, men en del mere, hvis de har en anden bestøversort.
Blommetræer på dværgstammer kan sagtens espalieres. Dog skal grenene ikke klippes så hårdt som ved espalierede æbler, men have lov til at være lidt mere ’vilde’ i væksten.
Vil du have et enkelt blommetræ i haven, så er ’Opal’ et af de mest populære, selvbestøvende blommetræer. Det giver en tidlig, stabil høst hvert år med masser af rødblå blommer, nogle år i så store mængder, at det er nødvendigt at tynde ud.
Tak til Lynge planteskole, lyngeplanteskole.dk