Hvor ofte skal opvaskebørsten udskiftes?
Tips & tricks

Så ofte bør opvaskebørsten udskiftes

AF: Tekst og illustration: Freja Bang Lyngbo.
27.09.2024
Din opvaskebørste gemmer potentielt på masser af bakterier, så husk at skifte den ud, inden den bliver årsag til sygdom og beskidt service.

Nøjagtigt som karkluden og viskestykkerne bør skiftes jævnligt, skal opvaskebørsten det også. Den kan nemlig være den rene bakteriebombe og gemme på både gær- og skimmelsvampe hvis den får lov at bo i dit køkken for længe.

Hvor ofte skal man skifte opvaskebørste?

Der er ikke et entydligt svar på, hvor ofte du bør skifte opvaskebørsten ud. Det afhænger nemlig bl.a. af, om du har en opvaskemaskine, som klarer størstedelen af dit beskidte køkkengrej, og hvor ofte og til hvor mange du laver mad.

Svaret er derfor, at du må holde øje med opvaskebørsten løbende for at vurdere, om det er tid til at anskaffe en ny. Det vil typisk være efter alt fra 1-3 måneder.

Hvis hårene er begyndt at blive misfarvede og bøjet, er det ved at være tid. Det er nemmere at se misfarvninger på lyse hår, så vil du være på den sikre side, kan du gå udenom en børste med mørke hår.

3 tips til at forlænge opvaskebørstens levetid

Vil du slippe for at skifte opvaskebørsten ud for ofte, kan du selv gøre noget for at forhindre, at bakterierne hober sig op.

  1. Rengør opvaskebørsten 1-2 gange ugentligt. Du kan give den en tur i opvaskemaskinen eller sætte den i blød i sæbevand bestående af opvaskemiddel og kogende vand. Har du en børste med træskaft, slider opvaskemaskinen dog en del på det.
  2. Start med at fjerne det værste stegefedt med en svamp eller et stykke køkkenrulle. Så undgår du, at de værste bakterier sætter sig i børsten.
  3. Hold vasken ren for madrester og bakterier, og sørg så vidt muligt for at hænge opvaskebørsten til tørre efter brug, så børstehovedet kan tørre. Du kan også stille børsten i en beholder med hovedet opad.

Sådan får du dej af opvaskebørsten

Har du nogensinde forsøgt at vaske en dejskål op i hånden, ved du, hvor meget af dejen der ender på opvaskebørsten.

De fleste vil nok forsøge at fjerne dejen med varmt vand, men faktisk virker det modsatte. Jo koldere vandet er, jo nemmere slipper dejen.

Proteinerne i gluten udvikler sig nemlig, når de kommer i kontakt med varmt vand, og derfor sidder dejen blot endnu bedre fast, når du giver skål og børste en tur under den varme hane.

Sponsoreret indhold