Sne beskytter planter mod frost og udtørrende solstråler. Men den kan også have skadelige konsekvenser. Din ligusterhæk kan blive ødelagt, hvis den bliver dækket af et tykt lag sne, og du ikke fjerner det, inden det bliver til tøsne. Ryst derfor jævnligt hækken, efterhånden som sneen lægger sig på den. Hvis skaden er sket, og hækken bliver tynget så meget, at den næsten kommer til at ligge ned, kan den desværre ikke rettes op igen. Du kan dog gøre den stabil og pæn igen ved at beskære den:
Heldigvis er liguster hurtig til at skyde igen og blive tæt og frodig. Også stedsegrønne buske kan blive så tyngede af tøsneen, at grenene kan knække. Derfor er det godt at få rystet grenene fri for sne et par gange om ugen.
De færreste tænker på drivhuset på denne tid af året. Det er dog vigtigt, at du jævnligt fejer sneen af drivhusets tag. Sne bliver nemlig meget tungt, når det bliver til tøsne, og dermed er der stor risiko for, at glasset går i stykker.
Når du er ude for at ryste hækken og skovle sne, er det fristende at give fortovet og havens belægninger en ordentlig gang salt. Men hold lidt igen. Salt virker som det rene gift på planter, da det trækker væsken ud af dem. Resultatet er visne knopper, små og færre blade og tidligt løvfald. Saltet forsvinder ikke, men ophobes i jorden, samtidig med at koncentrationen stiger om sommeren, når jorden tørrer ud.
Gode alternativer er sand, grus, aske eller de svanemærkede midler Viaform og Ice&DustAway. Har du brændeovn, er det nemt at bruge asken (pas på, det sviner). Asken virker gødende, så brug ikke for store mængder i nærheden af havens planter. De svanemærkede midler er miljøvenlige, lette at have med at gøre og skader ikke hverken planter eller dyr.