stueplanter
Stueplanter

Sådan redder du en døende plante

AF: Nanna Louise Post Larsen
28.07.2015
/ Foto: Niels Jensen
Sommerferien synger på sidste vers, og dine batterier er blevet genopladt. Men hvad med dine planters? Har de lidt under dit fravær, så få vores tips til en grøn genoplivning her!

Vi kender det alle sammen: Måske glemmer vi helt at tænke på vores planter, inden vi rejser mod sydens sol - eller også er vi for gavmilde med vandkanden inden afrejse af frygt for, at planterne skal udtørre, imens vi er bortrejste. Begge dele kan på kort tid tage livet af selv den mest sejlivede grønne plante!

Intet håb med døde rødder

Det kan være svært at se, om planten er plaget af tørke eller overvanding, fordi symptomerne ganske enkelt er de samme. Man kan med fordel tage planten ud af potten for at se, om rødderne ser sunde og friske ud. Er rødderne døde, står plantens liv nemlig ikke til at redde.

Red planterne fra druknedøden

De fleste af os har med stor sandsynlighed ikke været forberedt på de store mængder nedbør, der er faldet i løbet af sommeren, og dette lider havens potteplanter desværre under. Får planterne for meget vand, vil de dø, fordi de ikke får tilstrækkeligt med luft til rødderne. Derfor er det en god idé at sætte potterne ind, når regnen tager til, hælde overflødig vand ud af potterne samt lade planterne tørre lidt ind, før du vander igen næste gang. Sørg altid for at fjerne rådne blade og blomster, så planten kan bruge sin energi på de friske plantedele. Plant aldrig i potter uden hul i bunden, og investér i lecakugler, som du kan placere i bunden af potterne, så planten drænes.

Red planterne fra tørke

Takket være den store mængde nedbør er der ingen fare for at havens planter har været plaget af tørke denne sommer, selv om du måske har glemt at vande og pleje dem. Derimod kan du nemt risikere, at dine indeplanter tørrer ud, hvis du ikke husker at forberede dem på to uger alene i din varme stue.

Er uheldet ude, er løsningen at vande planterne grundigt op. Sæt gerne planterne i et kar med masser af vand i 30-60 minutter, så de selv kan få lov til at suge den mængde vand, de behøver. Alternativt kan du give dem en god vanding med vandkanden. Efter en dags tid bør du tjekke, om planterne trænger til en vanding mere, for meget tør jord kan nemt bruge lang tid på at trække vandet op i rødderne.

Ikke i vand for længe

Uanset hvor udtørret og sørgelig dine planter ser du, må du dog aldrig lade dem stå i vand over lange perioder (en dag eller mere). Så får planterne nemlig ikke den fornødne ilt til rødderne, og det vil føre til en langsom men sikker kvælningsdød (Her er nogle få sumpplanter, som tåler at stå i vand, dog undtaget).

Husk desuden at plukke alle døde plantedele af planten, så den kan bruge energi på nye friske dele, og eventuelle sygdomme undgår at blive spredt.

Giv planterne lidt forkælelse

Vil du rode bod på din grønne forsømmelse, kan du forkæle dem med lidt gødning. Gødning kan nemlig hjælpe planterne godt på vej, når de skal finde tilbage til deres normaltilstand. Du bør dog ikke gøde efter 20. august, for herefter skal planterne til at forberede sig på at komme godt igennem efteråret og den forestående vinterkulde.

Du kan give dine indeplanter lidt gødning frem til oktober. Herefter skal planterne hvile sig og forberede sig på den nye vækstsæson.

Når håbet er ude

Har du ikke held med at give dine planter en grøn genoplivning, kan vi trøste dig med, at planteskolerne bugner af gode tilbud efter sommerferiens afslutning, og du kan derfor få nye grønne beboere både inde og ude for relativt få penge!

Kilde: abcnyheter.no

Har du en orkidé, der trænger til ompotning? I videoen giver Alt om havens havemand, Kenn, tips til, hvad du skal være opmærksom på:

Sponsoreret indhold