Tips og tricks

Undgå madspild - 14 genveje

AF: af Nanna Louise Post Larsen
10.08.2015
Foto: Inge Skovdal
Er du god til at udnytte råvarernes fulde potentiale? Vi kan i hvert fald blive endnu bedre, og derfor har vi samlet 14 gode genveje til at undgå madspild.

Får du heller ikke altid brugt dine rester? Og glemmer du sommetider, at du har både kartofler, løg og hakket oksekød i køkkenbeholdningen? Det kender vi alt til, og derfor har vi samlet 14 nyttige tips, som kan hjælpe os i kampen mod unødvendigt madspild.

#1: Planlægning

Sørg for at planlægge dine indkøb, så du hverken bliver fristet til at købe varer, du i virkeligheden slet ikke har brug for, eller kommer hjem med for store mængder, som du alligevel ikke når at anvende, før udløbsdatoen udløber. Undgå især at købe store kvantiteter af friske råvarer, som i forvejen har en kort holdbarhed.

#2: Frys frugt og grønt ned

frugt og grønt kan holde sig i virkelig lang tid, hvis blot du fryser det ned. Og det bedste af det hele er, at de grønne venner er mindst lige så sunde og næringsholdige, når de er frosne.

#3: Køkkenskab eller køleskab?

Har du styr på, hvor dine råvarer bør opbevares, så de holder sig friske længst muligt? Her får du et lille fingerpeg:

  • Stuetemperatur: Avokado, abrikos, banan, citron, hvidløg, kiwi, melon, løg, pære, fersken, ananas, kartofler.
  • Køleskab: Gulerødder, æbler, kirsebær, majs, agurk, champignon, ingefær, bønner, broccoli.

Husk altid at sætte temperaturen i dit køleskab til 5 grader eller lavere. Sætter du temperaturen højere, risikerer du at skabe gode vilkår for sundhedsskadelige bakterier.

Læs også: Slip af med hundelugten

#4: Organisér dit køleskab

Måske har du allerede styr på, hvilke varer der bør opbevares køligt, men er du også klar over, hvordan du bør organisere dit køleskab, så du får det fulde udbytte af dets funktion? Fx bør du aldrig placere din mælk eller andre fødevarer med kort holdbarhed i køleskabslågen. Her svinger temperaturen nemlig en del. Placér i stedet mælken i en zone, hvor temperaturen er konstant, fx på midterste hylde i køleskabet.

Det er desuden en god idé at opbevare råt kød, fisk og fjerkræ på køleskabets nederste hylde, så du undgår, at evt. kødsaft drypper på fødevarer, der er placeret på hylderne under. Sørg også for at pakke kødprodukter korrekt ind. For at køleskabet skal kunne fungere optimalt, skal luften kunne cirkulere omkring fødevarerne. Pas derfor på med at overfylde dit køleskab, for så skabes der varme områder, hvor varerne ikke køles tilstrækkeligt ned.

#5: Gennemsigtige beholdere

Opbevar dine rester i køleskabet i gennemsigtige plastikbeholdere i op til 4 dage. Når du kan se, hvad dine beholdere i køleskabet gemmer på, er det nemmere at huske at få resterne spist.

#6: Hold frugt, grønt og kød adskilt

Bland aldrig friske frugt, grøntsager og råt kød i samme skuffe eller beholder, da de påvirker hinandens holdbarhed negativt. Adskil også gerne dine bananer, så de overmodne ikke påvirker de umodne.

#7: Skær med omtanke

Medmindre du har planer om at fryse dine varer ned, bør du undgå at skære dem ud, før du er klar til at konsumere dem. Så snart kød, frugt og grøntsager er udskåret, forkortes holdbarheden en del. Det er i øvrigt en god idé at placere dine nyindkøbte varer bagerst i køleskabet, så du husker at bruge de ældre varer, før de bliver for gamle.

#8: Rengør ofte!

Husk at rengøre køkkenskabe, skuffer, fryser og køleskab jævnligt, så rester og spild fra gamle fødevarer ikke spreder lugt og bakterier til dine nyindkøbte varer. Ét dårligt æble kan nemt ødelægge en hel frugtskuffe.

#9: Giv grøntsagerne vand

Ønsker du at forlænge holdbarheden på fx forårsløg, porrer og gulerødder, kan du med fordel opbevare dem i et højt glas med iskoldt vand i køleskabet. Så holder de sig knasende sprøde.

#10: Løg i strømpebukserne

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men opbevarer du løg i nylonstrømper, vil de kunne holde sig i helt op til otte måneder. Se, hvordan du gør, her!

#11: Frys urterne ned

Har du friske urter i massevis, kan du blande dem med olie og fryse dem ned i isterningebakker. Så har du friske urter, der er klar til brug når som helst!

Læs også: Undgå skimmelsvamp i boligen

#12: Gem de grønne rester

Brug dine grønne rester til en lækker frittata eller frys dem ned, og brug dem til suppe eller fond, når fryseren er ved at være fyldt. Har du brød tilovers, kan du lave sprøde brødcroutoner.

#13: Rødvin til senere brug

Hæld ikke den halve flaske rødvin ud i håndvasken. Frys den i stedet ned i små portioner i en isterningebakke. Så har du små doseringer, der passer perfekt til opskrifter, hvor man som regel blot skal bruge en lille mængde rødvin.

#14: Den sidste udvej – kompost

Slår alt andet fejl, kan du vælge at trylle rester og køkkenaffald om til kompost. Det er slet ikke kompliceret.

Kilde: Buzzfeed.com

Sponsoreret indhold