Vi danskere smider rigtig mange madvarer ud, som sagtens kunne have været brugt. Faktisk så meget at madspild koster danske husholdninger 11,6 mia. kr. om året, hvilket betyder, at en gennemsnitlig dansk familie med to voksne og børn årligt smider mad ud for omkring 7.200 kr. Det svarer til, at hver dansker smider cirka 47 kg spiselig mad i skraldespanden hvert år. Der er dog rigtig meget, du kan gøre for at undgå madspild hjemme hos dig selv, og dermed være med til at mindske disse høje tal. Se bare disse 9 gode tips!
Læs også: 5 ting du kan bruge appelsinskræller til 9 tips til at undgå madspild
#1: Planlæg dine indkøb Tag dig tid til at planlægge dine indkøb, inden du handler. Lav en indkøbsliste og en madplan for en hel uge ad gangen, hvor du også planlægger retter, som kan holde til flere dage. Og tænk altid på at bruge det, du allerede har i hjemmet, i stedet for at købe nyt. De fleste laver alt for store mængder mad. Køb derfor ikke for store mængder friske råvarer, som har kort holdbarhed. Og tænk på, at du skal bruge de madvarer, som kan holde sig kortest tid, i løbet af de første par dage af madplanen.
#2: Køleskab eller ej Opbevarer du dine grøntsager korrekt, kan de holde længere. Her kan du se, hvor de trives bedst:
- Ved stuetemperatur: Avocado, abrikos, banan, citron, hvidløg, kiwi, melon, løg, pære, fersken, ananas og kartofler.
- I køleskab: Gulerødder, æbler, kirsebær, majs, agurk, champignon, ingefær, bønner og broccoli.
Husk, at temperaturen i dit køleskab ikke må være over 5°, for ellers risikerer du, at der vokser skadelige bakterier på dine madvarer.
#3: Få styr på dit køleskab Et køleskab kan gemme på mange ubehagelige ting, hvis der ikke er orden og system i det. Derfor er det meget vigtigt, at du er bevidst om, hvor du placerer de forskellige madvarer. Begynd med at organisere dine hylder, så frugt, grøntsager og råt kød er adskilt. Vidste du fx, at du ikke bør placere mælk og andre fødevarer med kort holdbarhed i køleskabslågen, for her ændrer temperaturen sig meget? Placér dem hellere på den midterste hylde i køleskabet, hvor der er en mere konstant temperatur. Du kan med fordel placere de nyeste varer inderst, så du altid bruger de ældste først. Har du rester af gode frø, kerner og nødder i dine køkkenskabe?
Se her, hvordan du tryller dem om til en lækker chokoladekage! #4: Rengør jævnligt Det er meget vigtigt, at du jævnligt rengør dit køleskab for at forhindre bakterier i at sprede sig til dine nyindkøbte varer. En muggen broccoli kan sagtens forpeste en hel skuffe med lugt og bakterier. Derfor skal du også huske at adskille nye bananer fra overmodne bananer i frugtskålen, så de ikke påvirker hinanden negativt. Afsæt gerne en fast dag til rengøring af køleskabet, så du sikrer, at dine madvarer har de bedste betingelser for at kunne holde sig i lang tid.
#5: Køb mindre tallerkener De seneste 20 år er tallerkenstørrelsen vokset, og det gør desværre, at vi spiser større mængder mad, end vi egentlig har behov for. Derfor er det en rigtig god idé at investere i mindre tallerkener og fade, så du automatisk spiser mindre portioner. Sæt heller ikke al maden ind på bordet med det samme, men hellere i takt med at den bliver spist. Det forringer nemlig madens holdbarhed, og den bør ikke stå fremme mere end højst to timer, hvis du ønsker at bruge resten ved en anden lejlighed.
#6: Vand dine grøntsager Hvis du er interesseret i at forlænge holdbarheden på dine grøntsager, kan du lægge dem i en balje eller et højt glas med vand og sætte dem i køleskabet. Vandet giver dem fugt og sørger for, at de ikke visner hen i grøntsagsskuffen, og på den måde beholder de deres sprødhed i længere tid. Forårsløg, porrer og gulerødder nyder især godt af det. Forsøg også at mindske mængden af affald, når du bruger fx salat og kål i en ret, ved bare at skylle grøntsagen i stedet for at skære dig ind til det rene.
#7: Spild ikke god vin Når du en hyggelig fredag aften har nydt et glas god rødvin i sofaen, skal du ikke hælde resten af rødvinen ud i vasken, for du kan sagtens bruge den sidste sjat i lang tid efter, fx i lækre simreretter. Hvis du blot hælder rødvinen i en isterningebakke og fryser den ned, har du små rødvinsdoseringer til mange retter i fremtiden. For ofte skal du kun bruge en meget lille mængde til at give en delikat smag til en ret.
#8: Indfør en ugentlig restedag Selvom du laver en nøje planlagt madplan, vil der næsten altid være rester tilbage efter nogle måltider. I stedet for at smide dem ud kan du bruge dem i andre retter, som mellemmåltid eller i madpakken de kommende dage. For restemad er ikke en straf, men snarere bonusmad. Har du fået chili con carne eller tomatsuppe den ene dag, kan du sagtens bruge det i lasagne eller på pizza en anden. Kogt kylling kan også bruges i salater, men næsten endnu bedre i tarteletter eller pitabrød. Du kan evt. også variere resterne ved at smage dem til med ekstra krydderi.
#9: Juice det! Hvis du tit oplever, at du har mange frugter, grøntsager og andet grønt til overs, som du slet ikke når at få brugt, bør du investere i en juicer. Den kan nemlig også bruges, selv når dine grønne madvarer ser ud til at have sunget på sidste vers. Pres frugter, grøntsager og bær til en nærende og velsmagende juice, som kan give dig det nødvendige energiboost, du trænger til, en tidlig morgen eller en sen eftermiddag.
Læs også: 10 lækre opskrifter med gammelt brød