Haveindretning

Gartneri som i gamle dage

AF: Tekst og
20.07.2016
foto: Charlotte Schmidt Olsen
Håndværksgartneriet anno 1937 ved Ishøj er et familieforetagende, der drives, som det altid er blevet gjort. Her dyrker man uden kunstigt lys og varme, og familiens mission er bl.a. at bevare de gamle stueplanter!
Stikker man hovedet indenfor i Håndværksgartneriet anno 1937 ved Ishøj, møder man indehaver Poul Erik Jensen og hans kone Jette i fuld sving med arbejdet. Der er altid en del praktiske gøremål i det gamle, familieejede gartneri. I et af de andre drivhuse er Poul Erik og Jettes voksne datter Susanne Lundholm i gang.

Kærlighed til de gamle sorter

Gartneriet blev anlagt i 1930’erne af Poul Eriks far, Jens Jensen, som solgte grøntsager, blomster og planter på Københavns tidligere grønttorv på Israels Plads. Siden overtog Poul Erik gartneriet. Produktionen hos Håndværksgartneriet foregår stort set som den gjorde i tidligere tider. Her er fokus på ”plantemangfoldighed”, og store industridrivhuse med få slags planter ligger langt fra familiens måde at dyrke på. I stedet lægger de vægt på sjældne planter og har en kærlighed til de gamle sorter. Egentlig havde Susanne ikke regnet med, at hun skulle blive tredje generation i familieforetagendet. Men efter nogle år som gartner på bl.a. Fredensborg Slot vendte hun tilbage til rødderne, blev ansat hos sine forældre og fortsatte plantearbejdet i familiens drivhuse. Også hendes mand Michael er med i familieforetagendet, og sammen sælger de gartneriets planter på torvet i Roskilde. Læs også: Få succes med dit drivhus

Planter fra bedstemors tid

Det sker ret ofte, at Susanne og Michael får en samling gamle potteplanter forærende på torvet. Ved en flytning kan det være svært at få alle planter med, og i stedet for at blive smidt ud ender nogle hos Håndværksgartneriet. Familien elsker at få en ny samling ind. Planterne bliver pottet om, og der bliver taget stiklinger til nye småplanter. Ofte gemmer der sig sorter, som gartneriet ikke har i samlingen i forvejen. Det gør lykke, for familien har en stor lyst til at bevare de gamle planter og vise dem til de unge generationer. Og heldigvis synes kunderne også om dem. De bliver begejstrede over at gense de planter, de kender fra deres bedsteforældres vinduer.

Efterspørgsel efter usædvanlige krydderurter

Ud over alle potteplanterne dyrker Håndværksgartneriet rigtig mange krydderurter. Og der kommer hele tiden nye til. Nyeste skud på stammen er basilikummynte, bananmynte, sortblomstret salvie og vandmynte. De fire nye krydderurter bliver føjet til sortimentet, som tæller over 100 forskellige arter. Omkring halvdelen af alle de planter, gartneriet sælger, er krydderurter, så de fylder en hel del i produktionen, og efterspørgslen er stigende. SE BILLEDER FRA HÅNDVÆRKSGARTNERIET I GALLERIET HERUNDER!

Det gamle gartneri

Sponsoreret indhold