Havetips

Oktober i haven

AF: af Redaktionen
21.09.2019
Foto: Carina Krüger.
Efteråret byder os for alvor velkommen, men du stadig nyde haven i oktober til fulde drag. Vi giver dig inspiration til nogle af månedens bedste gøremål i haven.

Oktober byder på masser af gøremål, selvom efteråret for alvor er begyndt at true. Vi har samlet lidt inspiration til, hvad du skal klare i haven i denne måned!

Tilbage: Havekalender: Gøremål i haven - uge for uge.

Oktober: Gøremål i haven

Oktobertjeklisten:

  1. Græsplænen skal have det sidste klip.
  2. Høst løs! Oktober er både nødde-, æble- og kåltid!
  3. Få styr på de sarte planter, der skal indenfor f.eks. dahlia.
  4. Plant hvidløg nu, så får du ordentlige fede næste år.
  5. Høst frø på en tør dag, så du har til forspiring om et par måneder.

Så er det æbletid!
Mange af æblerne er modne nu, så det er om at komme ud i haven og plukke. Det kan være svært at bruge alle æblerne, mens de er friske: Prøv at lave dem til en sund snack i form af tørrede æbleringe, eller lav din egen æblemost. Kigger du med misundelse på naboens æbletræ, hvad så med at plante ét selv? Efteråret er det bedste tidspunkt – se her, hvordan du gør.

Lav kompost uden ukrudt
Nedfaldsblade, græstørv og lugeaffald kan snildt komme på kompostbunken, men husk at tjekke for ukrudt, inden du spreder komposten ud i bedene. De lysebrune rødder fra skvalderkål er nemme at genkende og derofr lige til at sortere fra. Brug evt. en grovmasket sigte, hvis du er i tvivl, om du har ukrudtsrødder i din kompost.

Red dine dahlia

Når det første smæld af frost får de sidste Dahlia (også kaldet georginer) til at klappe sammen, så er det på tide at grave knoldene op og opbevare dem frostfrit vinteren over. I hvert fald, hvis du gerne vil se dem igen til næste år. Læs alt om dahlia her.

Pas på de følsomme planter
Det er så småt tid ti lat tage de frostfølsomme planter ind for vinteren. Se 10 frostfølsomme planter her, og bliv klogere på, hvordan du opbevarer dem bedst.

Del dine hostaer
Hostaer er en fantastisk skyggeplante, der faktisk ogås er spiselig. Vil du dele og flytte dine hostaer, skal det ske her i efteråret, når blomstringen er overstået. Se hvordan du gør i video-guiden her!

Så går frøjagten ind

På en solskinsdag, når duggen er fordampet, kan du samle frø fra rigtig mange sommerblomster, så du ikke behøver at købe dem igen til næste år. Gode bud er hjulkroner, sæbeurt, morgenfruer, tallerkensmækkere og valmuer. Frøene skal selv slippe planterne, så når du holder fx et kaffefilter under frøstanden og slår på den let, skal frøene falde ned i filteret uden besvær. Husk at skrive blomsternavnet på filteret.

Se hvordan du høster blomsterfrø i denne video.

Plant hvidløg og hold vampyrerne væk
Oktober er det perfekte tidspunkt at plante hvidløg i haven, hvis du vil have et godt udbytte til sommer. De er lette at dyrke og optager ikke meget plads i køkkenhaven. Læs her hvordan du planter hvidløg.

Kom svamp i roserne til livs
Har dine roser haft farvede pletter på bladene, er de sikkert blevet ramt af en svampesygdom. Fjern bladene både fra jorden og fra planterne, og smid dem i skraldespanden, eller brænd dem. Så gemmer rosen ikke på kimen til en ny omgang svamp til næste år.

Giv græsplænen et sidste klip
En god regel siger, at sidste klipning af græsplænen skal ske i oktober. Det er vigtigt, at du ikke klipper plænen for langt ned, da den så vil have dårligere betingelser for at klare sig. Klippehøjden skal indstilles til 6 cm.

Læs flere tips til, hvordan du gør haven vinterklar, her.

Når kålen er klar
Nu kan du høste løs af de mange slags sunde kål, men husk at notere, hvor i haven de står, så du kan give dem en anden placering næste år. Går der mindst fem år mellem, at du planter kål på samme sted, minimerer du nemlig risikoen for kålbrok.

Afskårne hortensia: Se her, hvordan du får dem til at holde længere

Hasselnødder er naturens forrådskamre

Nu er hasselnødderne modne, og måske kan du være heldig at få fat på dem, før egern, mus og fugle har gemt dem til deres vinterforråd. Dyrene fordeler nødderne i flere forrådskamre. Det minimerer risikoen for at miste al maden til andre dyr eller til naturens luner, men det betyder også, at det enkelte dyr ikke kan huske alle gemmestederne. Hasselbusken får altså uden at skulle gøre noget selv nogle effektive hjælpere til at sprede nødderne og dermed sikre nye hasselgenerationer.

Rodfrugter til lager

Selvom vi ikke længere har kartoffelferie, så er det nu, du skal tage dig tid til at grave de sidste kartofler og rodfrugter op. Vent, til vejret holder tørt, og grav så gemmekartofler, gulerødder og rødbeder op og lade dem lufttørre et par timer, til overfladen er tør. Bagefter opbevarer du dem et mørkt og køligt sted f.eks. i mørke papirposer og trækasser, hvor de ikke får lys, fugt eller kulde. Porrer, selleri og kål kan du lade stå en tid endnu.

Plant et smukt bed med nemme blomster

Anlæg et bed nu, der blomstrer næste sommer. Plant i grupper og i farver i god, almindelig havejord og gerne i sol. Løsn jorden og fjern al ukrudt. Vælg planter som Hortensia, Pæon, Høstanemone, Lavendel og Storkenæb. Læg evt. blomster ud i hele bedet. Så har du blomster fra det tidlige forår.

Sponsoreret indhold