Tropaeolum majus, som i daglig tale også kaldes for Tallerkensmækker, Almindelig blomsterkarse eller Landløber, er en 1-årig plante, der lægger sig langs jorden og ikke rager særlig højt op. Planten får skønne trompetformede blomster.
Læs også: Nolana humifusa, Pokalblomst
Tropaeolum majus, Tallerkensmækker, har en urteagtig form, og det passer da også sammen med, at det meste af planten er spiselig. For både blomster og blade kan nydes i salater, hvor de smager af en blanding mellem rucola og karse. Hvis du endnu ikke har smagt det, er det helt sikkert værd at prøve. De runde blade har en skarp duft af karse, mens blomsterne dufter fint parfumeret.
Tallerkensmækker får, ud over de trompetformede blomster, skjoldlignende runde blade, som gror spredt ud over hele planten i stedet for at vokse ud fra den enkelte blomsterstilk. Planten sætter ikke dybe og robuste rødder, så du kan nemt flytte planten til et andet sted i haven. Og du kan nemt forhindre, at den breder sig til bede, du ikke ønsker den i.
Planten tåler ikk den mindste smule frost, så det er med at nyde den, mens der er varmt i haven. Planten producerer mange frø, mens den blomstrer, så du kan nemt tage et frø eller to og opbevare det indendørs for så at plante det i haven til næste år. Men faktisk er de umodne, grønne frø også en lækker delikatesse. Du kan nemlig sylte dem, så de får konsistens og smag, der minder om kapers.
Der findes både fyldte og enkeltblomstrende sorter af Tallerkensmækker, og der er sorter, der er kompakte, mens andre sorter er mere spinkle. Derfor kan du vælge netop den sort, du synes, passer bedst til din have. De kompakte sorter fungerer godt i bede og krukker, mens de mere spinkle sorter er velegnede som bunddække i bedene eller bundet op ad mindre hegn og lignende.
Du kan forspire Tallerkensmækker eller så planten direkte på friland sidst i april. Hvis du forspirer den, kan du med fordel så mange frø i potter og plantebakker, da de små spirer er meget nemme at skille ad og plante forskellige steder i haven. Eller du kan give dem væk i gave til én, som mangler lidt flot i haven eller noget smagsfuldt på bordet.