smukke bede
Bede & græsplæne

Sådan får du smukke bede

AF: Tekst og
6.06.2024
foto: Marian Haugaard Steffensen
Det ser skønt ud, når haven er indrettet med stenbede og planter, der passer ind i forskellige niveauer. Få de bedste tips til, hvordan du gør havens bede harmoniske og interessante at se på.

de 9 bedste tips til smukke bede

Den rette plante på rette sted
1. Den rette plante på rette stedStart med at finde nogle enkle, robuste basisplanter til at bygge bedet op med. Når du har fået etableret et bed med nogle gode planter, som du er sikker på, vil lykkes hos dig, kan du altid gå i gang med at eksperimentere.
2. Variation i bladfarver
2. Variation i bladfarverSkab variation med forskellige bladfarver. Plant fx den sortrøde alunrod ‘Palace Purple’ sammen med blådugget hosta ‘Halcyon’ og nipponfjerbregne, der har løv med både sølv, grønne og svagt sortlilla nuancer.
Gentagelser giver ro
3. Gentagelser giver roDet giver ro og harmoni, hvis du planter den samme plante forskellige steder i din have. Brug bl.a. sankthansurt, perlekurv og japansk asters samt kæmpestenbræk og haveiris. Med store ensartede flader af samme plante kan du sagtens have mange forskellige enkeltstående stauder som naboer, uden at det bliver rodet at se på.
Planter, der bliver grimme, skal bagest
4. Planter, der bliver grimme, skal bagestPlanter, der bliver kedelige efter afblomstring, placeres aldrig forrest. Det er ofte planter, der blomstrer tidligt eller midt på sæsonen, fx salvie, orientalsk valmue, tulipan, ærenpris, prydløg og mange storkenæb. Når de blomstrer, er de fleste høje planter stadig lave. Derfor kan de tidligt blomstrende stå bag pileurt og forskellige asters, som så dækker for de afdankede planter senere. Planter, der holder sig godt med alderen, skal forrest, fx sankthansurt og haveiris.
Mange forskellige planter øger succesraten
5. Mange forskellige planter øger succesraten Plant mange forskellige slags planter i samme bed, hvis du kan få plads til det. Der er altid nogle planter, der ikke trives af uforklarlige årsager. Og der er altid forskellige planter, der ikke trives under lige præcis de forhold, som vejret byder på det år.
Rens op i farverne i løbet af sæsonen
6. Rens op i farverne i løbet af sæsonenFjern visne blade og blomster. Det giver ro i bedet og fremhæver de ting, der stadig er friske eller i blomst.
Plant tæt
7. Plant tætPlant tæt, så jorden i bedet er dækket af planter i slutningen af sæsonen. Husk dog at orientere dig om, hvor meget den enkelte plante vil fylde i slutningen af året.
Vælg arter, der ikke vokser for vildt
8. Vælg arter, der ikke vokser for vildtNogle planter har det med at invadere alle deres naboer enten pga. udløbere eller ved at lægge sig hen over dem. Prøv at undgå dem, eller plant dem solitært i stedet.
Variation i bladformer
9. Variation i bladformerSæt ikke ens bladformer ved siden af hinanden. Jo større kontrast, jo bedre. Det fine løv fra en bregne sammen med det glatte løv fra en hosta passer ideelt sammen. Eller haveirissens sværdblade sammen med perlekurvens småhårede blade og nellikens pindsvinepude af små nåleformede blade sammen med husløg. Kun fantasien sætter grænser.

Sponsoreret indhold