Tips og tricks

Øko-købmand: På besøg hos Kost

AF: Tekst og
14.02.2017
foto: Tina Brok Hansen
En rendyrket udgave af ”fra jord til bord”-princippet er at finde hos takeaway-stedet Kost, hvis indehavere selv kalder deres biks for en købmandsbutik. De går altid efter grøntsager, der er dyrket med omtanke, og dyr, som er behandlet ordentligt. Læs mere om de kvalitetsbevidste øko-købmænd her!

På Vesterbro i København ligger takeaway-stedet Kost. Men det er ikke en traditionel takeaway-biks. Her køber man brune poser med færdigpakkede portioner med årstidens gode råvarer og en tilhørende opskrift, og så kan man ellers tilberede maden hjemme i eget køkken. Konceptet er smart, ikke blot fordi man får rigtig gode råvarer, men også fordi man undgår madspild, da poserne indeholder nøjagtigt den mængde, du skal bruge. Derudover kan du købe alle varer efter vægt, så du kan sagtens købe et enkelt løg eller et par gulerødder, hvis det bare er det, du skal bruge. Det er både godt for miljøet og bankkontoen! Vi har været på besøg hos Kost til en snak med de to indehavere Peter Nøhr og Asmus Gamdrup Jensen. Se også: 7 tips til mindre affald i hverdagen

Lokale råvarer i sæson

Posernes indhold er langt fra tilfældigt. Menuen skifter hver uge med tre nye retter, som er sammensat af Peter, der er kok og bl.a. har arbejdet som køkkenchef på Melsted Badehotel på Bornholm. De to indehavere går altid efter den højeste kvalitet, og så handler de så lokalt som muligt. Et par gange om ugen får de leveret årstidens friske grøntsager og kød fra fritgående dyr på det biodynamiske landbrug Birkemosegaard ved Sjællandsodde. Frilandskyllinger og økologiske asparges og kartofler kommer fra Dalbakkegård, og når der er fisk på menuen, leveres det altid direkte fra fiskekutterne fra Thorupstrand ved Vesterhavet. Der er dog få ting, som ikke kan dyrkes lokalt, som fx citrusfrugter og olivenolie.

I vinterhalvåret må de to indehavere dog tænke kreativt, for når man vælger at spise frugt og grønt efter sæson og fra lokale producenter, er der ikke meget at gøre godt med i vintermånederne. Men heldigvis er Asmus ekspert i, hvordan vi gennem tiderne har saltet, tørret, syltet og fermenteret maden. Som uddannet historiker med speciale i mad og fødevarer har han et stort indblik i tidligere tiders madvaner. Desuden byder vinteråret på masser af grøntsager som kål, grønkål, rosenkål, løg og rodfrugter, som alle smager dejligt.

Kom godt i gang:Fermentering for begyndere

Grønt på nye måder

Der er da også en del inspiration til nye råvarer at hente i menuposerne fra Kost. Peter og Asmus benytter gerne muligheden for at introducere deres kunder til nye, spændende og velsmagende råvarer, som bl.a. persillerødder og majroer. Vores tænder løber næsten i vand, da Peter giver os et par eksempler på typiske vintermenuer hos Kost. Stegte gulerødder med grøntsagsbernaise, løvstikke og sprødt brød. Eller hvad med råmarineret rosenkål med brændt citron, mayonnaise og stegte kartofler? Hertil kan du tilkøbe en svinenakkekotelet, en hakkebøf eller frisk fisk.

Læs mere: Nyt dansk supermarked stopper madspild

Besøg KostSønder Boulevard 52
1720 København V.

Se billederne fra vores besøg hos Kost i galleriet!

På besøg hos Kost

Sponsoreret indhold