I hjertet af Randers ligger en 157 m² stor murermestervilla med en fin udestue, et hyggeligt orangeri og en skøn have. Her bor Birgit og Eric, og de overlader intet til tilfældighederne, for her er alle møbler og mindre ting nøje udvalgt. Parret elsker at indrette og nyder begge at gå på jagt efter gode fund til hjemmet, men rollefordelingen er klar. Læs også: Boliggalleri: Bolignørd til fingerspidserne – Det er mig, der spotter de små nips, mens Eric finder de større møbler. Han finder dem på lauritz.com eller de mange loppemarkeder, vi besøger i sommermånederne, siger Birgit. Der er specielt et møbel, som parret er rigtig glade for, at Eric fik klikket hjem fra lauritz.com. Det er det store dueslag, der står på kontoret. Et massivt teaktræsskab, der ikke lignede noget, parret nogensinde før var stødt på, så derfor bød han på det med det samme. – Det er så specielt og helt særligt. Vi er blevet fortalt, at det kunne være et gammelt arkivskab eller dueslag, der engang stod i en lægepraksis. Det var så tungt, at vi måtte hente hjælp fra vores naboer, fortæller Birgit. Netop teaktræet har en særlig plads i indretningen og skaber en sammenhæng mellem alle rummene fra kontoret til de to stuer. Sofabordene, det hjemmelavede barskab og de rå skalstole om spisebordet er alle af parrets yndlingsmateriale.
Boligreportage: Genbrugshjem med arvestykker og garagefund
Birgit elsker at skabe oplevelser i indretningen, så overalt på hylder og i karme står små stilleben sammensat af nyt og gammelt samt glas og keramik. Og kommer man forbi en uge efter, kan man være sikker på, at de små dekorationer ser helt anderledes ud. – Jeg elsker at lave om, flytte rundt og skabe nye konstellationer, siger Birgit. Birgit farvekoordinerer oftest opstillingerne for at skabe sammenhæng og et harmonisk udtryk. På kontoret står fx en grøn samling af vaser og skåle, som er høje og slanke samt lave og buttede, mens der i stuen på en lille skænk er samlet fine fund i rosa nuancer.En anden del af oplevelsen ved Birgit og Erics indretning er alle historierne, som møbler og mindre ting fortæller. Der er nemlig både arvestykker og loppefund i parrets hjem, som gemmer på sjove historier. Fx stammer det turkise rullebord på kontoret fra Skive Sygehus, hvor Erics far var narkoselæge. Det er et tidligere operationsbord, men bruges nu til grønne planter og rosa keramik. Se også: S'mores-tærte med chokolade Det store, hvide væg til væg-vitrineskab i spisestuen har parret fyldt med musselmalet stel, som pynter fint, men faktisk også bliver brugt dagligt. – Det smukke, gamle, musselmalede stel har vi fået forærende af Erics mor. Vi har et komplet stel til 12 personer, som i mange år bare stod pakket ned på et gammelt loft. Erics mor mente, at hvis der var nogen, der kunne finde ud af at bruge det, så var det os, fortæller Birgit. Det er især tanken om at genbruge og at bevæge sig væk fra en smid væk-kultur, der er grunden til, at parret finder det meste til deres hjem på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Og de er rigtig gode til at opsnuse, hvor de får fat i de virkelig gode fund. På badeværelset har de et badekar, der har haft en anden ejer før dem, og som blev deres ved lidt af et tilfælde. – Vores badekar med løvefødder fandt vi på en genbrugsstation. Det var splinternyt, men de tidligere ejere havde målt forkert i ombygningen af badeværelset, så badekarret pludselig ikke kunne komme derind. De måtte opgive det og sælge. Ærgerligt for dem, men herligt for os, smiler Birgit. DIY: Krydderurteglas med læderophæng
I parrets orangeri emmer det af sommerhusstemning, for her er et godt lysindfald og grønne planter overalt. – Alt er malet hvidt og sort for at skabe en hyggelig stemning. Nu venter vi bare på, at vinplanterne spreder sig til loftet, så den sydlandske stemning for alvor kan indtage orangeriet, siger Birgit og fortsætter:– Orangeriet er bygget af materialer fra et gammelt udhus. Alt er genbrug. Det er rustikt og hyggeligt, lige som det skal være. Det sildebensmønstrede gulv er lavet af de overskydende mursten fra udestuen, og alle vinduerne har vi fået af venner og bekendte, fortæller Birgit. Interiøret i orangeriet er også genbrug, fx har de købt det marokkanske kakkelbord brugt og har overtaget de rå stole omkring bordet fra en lukket tapasrestaurant. Også udestuen har fine genbrugsvinduer, som en anden havde kasseret, fordi glassene var buede og havde et slidt og umoderne udtryk. – De små sprossevinduer, som vi så brændende ønskede os til vores udestue, fandtes ikke i det virkelige liv. I hvert fald ikke i de præcise mål, vi søgte, siger Birgit. Derfor blev de grimme, kasserede vinduer deres redning. Eric skar nye glas og udskiftede hvert enkelt i de mange felter. Nu skaber vinduerne den rette sommerhusstemning og et helt unikt udtryk til den lille, ekstra stue.