Mange tulipaner må betragtes som en engangsfornøjelse: De lægges om efteråret, blomstrer om foråret, og så skal man ikke regne med at se noget til dem igen.
I dag er tulipanløg relativt billige, så modsat tidligere århundreder, hvor et tulipanløg kunne koste formuer, er der økonomisk set ikke noget i vejen for, at man hvert år lægger nye løg og lader de gamle gå til.
Men der kan være andre grunde til, at man gerne vil have tulipanløgene til at blomstre flere år i træk, fx miljøhensyn, at man vil bevare en særlig sort eller bare fordi, der går sport i at få det til at lykkes.
Gavnø Slot er hvert år rammen om en tulipanfestival, hvor 100.000 løg blomstrer i parkens bede. Overgartner Søren Hansen ved alt, hvad der er værd at vide, om at få succes med tulipaner. Han giver her sine tre bedste tips til, hvordan du får tulipanerne i din have til at blomstre længere og måske endda blive til flere.
Når tulipanerne er afblomstret og de grønne blade visnet ned i løbet af sommeren, kan du grave løgene op og opbevare dem et tørt, mørkt og velventileret sted, fx i en carport eller et skur. På den måde er løgene beskyttet fra eventuelle skadevoldere som skimmelsvampe og sultne dyr, og du risikerer ikke, at de rådner fordi de ligger et sted, som er for vådt. Når vejret bliver koldt igen i slutningen af oktober, kan du plante løgene i jorden igen på det sted, hvor du gerne vil have, at de blomstrer næste år.
Det er vigtigt, at planten er visnet helt ned, inden du graver løget op. Løget henter nemlig den næring, den skal bruge til at blomstre næste år, fra de grønne blade. Når du kan rykke stilken op af jorden, uden at løget følger med, så er det klar til at blive gravet op.
Graver du løgene op, efter de er afblomstret, så tjek om der er dannet sideløg. Nogle sorter af tulipaner deler sig gerne og sætter mange sideløg, som kan deles fra. Større sideløg kan tages fra og plantes sammen med resten af tulipanerne - med lidt held vil de blomstre næste år. Mindre sideløg kan sættes i potter i et hjørne af haven, hvor de kan få lov til at vokse sig store og blomsterklar. Det kan tage et par år.
Vil du tjekke, om løgene er så store, at der er knop i, kan du ofre et af dem og skære det igennem. Kan du se en lille cirkel i midten med prikker udenom, er det et blomsteranlæg, og løget vil give blomstring allerede det kommende forår. Er der ikke dannet nogen blomsterknop i løget, har det brug for at vokse sig større, inden det kan blomstre.
Såkaldte botaniske tulipaner, som er vilde eller kun lidt forædlede arter, vil ofte komme igen mange år i træk, hvis de er vokset på en plads, hvor de trives.
Søren Hansen anbefaler skovtulipan, Tulipa sylvestris, som vokser mange steder i Gavnøs park. Det er en elegant lysegul tulipan på en slank stilk, som er fin i en naturpræget have. Løgene er robuste, og planten breder sig også ved hjælp af frø.
Darwin-hybrider er en serie af tulipaner, som også er mere robuste og har en større sandsynlighed for at komme igen flere år i træk. Til disse hybrider hører blandt andet de store, røde eller gule ’Appeldorn’-sorter, men der findes også Darwin-hybrider mere dæmpede farver.
Forsvinder dine tulipaner pludselig som dug for solen? Så kan det være, at disse to tulipan-fjender har været på spil:
Rådyr: Elsker tulipaner, og spiser især gerne blomsterknopperne. Pudsigt nok får de tit smag for en bestemt tulipan, så de fx spiser alle de lyserøde, men lader de hvide stå.
Duer: Duer kan finde på at spise af de spirende tulipaner. De spiser blomsterknoppen, så der kun kommer blade. Har du mange duer, kan du lægge net over bedet i starten.