Ukrudt

Dyrk spiseligt ukrudt som gourmetkokkene

AF: af Susie Helsing Nielsen
29.05.2018
Foto: Mikkel Bækgaard.
Ukrudt er efterhånden blevet en delikatesse i det nye nordiske køkken. Og med god grund - for den danske natur byder på et væld af vilde planter med masser af vitaminer og smag. Bliv klogere på 9 spiselige sorter, og hvad du kan bruge dem til.

På de allerfineste nordiske restauranter bruges ukrudt til at højne det gastronimiske niveau, mens vi hjemme i haverne bruger uendeligt meget tid på at bekæmpe det.

Måske er det på tide at se på ukrudtet i haven med andre øjne og blive en del af den nordiske trend? Vi har samlet 9 planter, der normalt betragtes som ukrudt - men som faktisk kan bruges som sundt, vitaminrigt og ikke mindst lækkert bladgrønt eller krydderi i et væld af forskellige madretter.

Se også: Lækker opskrift på bulgursalat med skvalderkål og bønner

Spiselige ukrudtsplanter - 9 sorter du kan bruge i madlavning

Hvidmelet gåsefod kan bruges som spinat. Frøene er meget sunde og er rige på både protein, A-vitamin, calcium, fosfor og kalium.

Fuglegræs kan findes i haven året rundt. Den kan bruges både rå og tilberedt og smager af ærter.

Ramsløg smager fantastisk med en mild smag af hvidløg. Både løg, blade, blomster og de grønne frøstande kan spises.

Skvalderkål er fyldt med B- og C-vitaminer og smager lidt som en blanding af persille, gulerod og peber. Kålen kan bruges på samme måde, som man bruger spinat - fx i en lækker sommersalat.

Gederams kaldes også skovbundens asparges. De små, unge skud kan nemlig skæres af og tilberedes præcis som nye asparges - altså fx dampes eller marineres med smør og citron. Plantens smukke blomster er fine og lækre som pynt på sommerlige salater.

Hyrdetaske er en særdeles brugt ingrediens i køkkenet i asiatiske lande som Korea, Kina og Japan og er god som bladgrønt i diverse friske salater.

Mælkebøtte kan drives frem som en slags julesalat. Det eneste du skal gøre er at sætte en urtepotte over, mens planterne stadig er unge. De grønne blade kan fx bruges i salater eller laves til sprøde chips i ovnen med lidt salt og olivenolie, mens blomsterhovederne kan laves til en lækker sirup.

Brændenælde er endnu én i rækken af sunde, vilde urter. Bladene er nemlig fyldt med A- og C-vitamin, jern og kalium, og kan bruges i bl.a. suppe, brød og pesto. Husk tykke handsker og en saks, når du plukker de friske brændenælder og overhæld derefter din høst med kogende vand - så stopper de med at brænde.

Røllike er blevet en populær krydderurt i det nye nordiske køkken. Bladene giver en stærk krydret smag, som er god i kryddersmør og både blomster og blade kan tørres og bruges som smagsforstærkende krydderi i kød- og fiskeretter.

Mere grøn inspiration: Undgå ukrudt i dine blomsterbede

Sponsoreret indhold