Krydderurter

5 hårdføre krydderurter til haven

AF: af Renate Rosenmeier.
28.02.2020
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Elsker du krydderurter, men orker ikke at så nye hvert år? Så dyrk de mere hårdføre slags, der kan tåle den danske vinter. Få 5 bud på hårdføre krydderurter her!

Vinterhårdføre krydderurter er nemme at dyrke, fordi de kun kræver lidt pasning - og så dufter de fantastisk, når man stryger hånden over bladene!

Samtidig er krydderurter uundværlige i madlavningen, da de tilfører alverdens retter en friskhed og masser af smag og duft. Længere nede i artiklen kan du se 5 hårdføre krydderurter, der kan tåle den danske vinter.

Krydderurter er hårdføre til en vis grænse

Selvom mange krydderurter betegnes som ”hårdføre”, kan både en meget våd vinter og længere tids barfrost tage livet af nogle af dem. Sørg derfor for, at de står i en veldrænet jord, og dæk dem evt. med granris eller blade før vinteren.

Især rosmarin kan være sart, så den har det bedst på et beskyttet sted eller i et uopvarmet drivhus om vinteren - især hvis den står i krukker. Krydderurter udvikler den mest intense smag, hvis de står i fuld sol og holdes til den tørre side. Dog må persille, purløg og basilikum ikke tørre ud. Giv kun gødning, hvis planterne står i krukker eller potter. Står de direkte i jorden ude i haven, har de ikke brug for ekstra at leve af. Brug langtidsvirkende gødning, så urterne ikke overgødes på bekostning af smagen.

Hvornår kan du plante krydderurter ud?

Du kan plante krydderurter ud i haven fra foråret, når risikoen for frost er ovre, og indtil efteråret. Det kan være optimalt at plante krydderurterne ud i efteråret, hvor risikoen for tørke er mindre. Vil du gro krydderurterne fra frø, skal de forspires indendørs i foråret, inden de plantes ud.

I videoen herunder viser vi, hvordan du samler dine krydderurter i et flot mini-højbed, der vil pynte på enhver terrasse eller i haven. I videoen finder du også masser af tips til plantning og pleje af planterne.

Vælg den rette placering

Krydderurter elsker læ og beskyttelse, og derfor er det vigtigt at finde en egnet plads udenfor. Det er en fordel at placere bedet i nærheden af køkkenet eller terrassen, så du kan nyde urterne fra køkkenvinduet, eller når du opholder dig i haven.

Hvis du foretrækker et bed i haven, er det vigtigt, at du holder øje med, at de får nok plads omkring sig, så de ikke bliver overskygget af stauder og buske. Hvis du foretrækker et selvstændigt urtebed på terrassen, kan du enten grave ud til krydderurtebedet og fylde hullet ud med jord eller lave en afgrænsning med træ eller pil, fx et højbed. Du kan også stille krydderurterne i krukker eller flytbare kasser på terrassen. Den sidste metode giver mulighed for at flytte bedet til et beskyttet sted om vinteren.

Sådan tørrer du krydderurter

Klip små bundter af de friske krydderurter, og hæng dem til tørre med hovedet nedad et tørt, skyggefuldt og varmt sted. De må ikke blive våde, for så risikerer de at få skimmelsvamp. Tag urterne ind, hvis det regner, og tør dem evt. færdigt i ovnen med åben låge ved 30° − ikke højere, for ellers forsvinder smagsstofferne.

Udendørs tørring tager ca. en uge. Når bladene knaser, og stænglerne er nemme at knække, stryger du bladene af stilkene og kommer dem på glas med låg. Tjek glassene hver dag i begyndelsen – dannes der kondens, skal bladene straks ud af glasset og tørres noget mere, inden der dannes svampesporer. Stil krydderierne et mørkt sted. De skal bruges inden for et år, ellers mister de smagen.

Herunder kan du se 5 hårdføre krydderurter, der kan tåle den danske vinter.

Oregano

Oregano

Oregano findes der mange forskellige sorter af, og de varierer både i højde, udseende og ikke mindst i smagen. Den er utrolig hårdfør og trives de fleste steder både i halvskygge og i fuld sol. Den blomstrer med oprette stængler med et væld af små hvide eller lyserøde blomster. Når den er færdig med at blomstre, skal den klippes ned, før den udvikler frø, for ikke at blive et ukrudtsproblem! Oregano er et typisk ”pizza-pasta-krydderi”.

Purløg

Purløg

Purløg er en løgvækst, som velvilligt kommer igen år efter år i urtebedet i det tidlige forår. Den har forvildet sig ud i den danske natur, men man mener, at den oprindelig kommer fra Canada og Sibirien, og med den oprindelse kan man være sikker på, at planten tåler frost og al slags vejr. Purløg kan stort set vokse i al slags jord og trives i sol og halvskygge. Det er en taknemmelig urt, som også er velegnet i staudebedet. Purløg har godt af at blive delt med jævne mellemrum, for at den skal blive ved med at danne store kraftige blade. Du kan med fordel udplante afklippede supermarkedsplanter i haven, som allerede det samme år vil skyde med nye skud. De er dog ret sarte, så plant dem i potter først, som stilles skyggefuldt, indtil de er kommet i vækst.

Rosmarin

Rosmarin

Rosmarin er en stedsegrøn halvbusk, der er vildtvoksende i Mellemøsten, Sydeuropa og Nordafrika. Den kan gå til om vinteren, så derfor er det en god idé at vinterdække rosmarin i det fri eller at tage den indenfor i et køligt, men lyst rum. Vand kun sparsomt, hvis den står inde om vinteren. Jorden skal være veldrænet og må gerne være til den tørre side. Hvis du planter rosmarin ud i et urtebed, kan det anbefales at sætte den i jorden med potten, da det er nemt at tage den op af jorden før vinteren.

Timian

Timian

Timian findes vildtvoksende i Europa, Nordafrika og Mellemøsten, og der findes omkring 350 forskellige arter. Det er en nøjsom krydderurt, der enten er krybende eller opret, ofte ikke højere end ca. 30 cm. Både blade og de smukke blomster kan spises, og den indgår i rigtig mange ”krydderiblandinger”. Timian er god i potter og også meget dekorativ i bedet, da den har en bunddækkende effekt med sine træagtige stængler. Den elsker at stå i solen og foretrækker let, ikke leret jord. Klip den lidt tilbage, når der kommer liv i den om foråret, men sørg for, at der altid er nye skud tilbage. Efter blomstring klippes den ned, så der kommer nye friske skud.

Citronmelisse

Citronmelisse

Citronmelisse dufter og smager fantastisk af citron. Ligesom oregano spreder den sig ved selvsåning, hvis den ikke klippes ned efter blomstring. Citronmelisseblade bliver ofte brugt som pynt på desserter og kager, og de ser også dekorative ud i drikkevarer i glas. Du kan også bruge den i fiskeretter, da den som sagt smager lidt af citron. Er fantastisk både til varm te og iste. Citronmelisse virker beroligende og er derfor god som ”godnatdrik”.

Tips til dine krydderurter

  • Det er oplagt at dyrke krydderurter i krukker og stille dem på altanen eller terrassen tæt ved køkkendøren. Husk at lave dræn i potterne og at vande og gøde.
  • Urter med salatagtige blade som persille og basilikum må ikke tørre ud, men gerne blive tørre i overfladen mellem hver vanding.
  • Urter med små og/ eller grå blade som timian, rosmarin og salvie skal vandes og gødes sjældnere.
  • Langtidsvirkende organisk gødning er lettest at have med at gøre, da du så kun skal gøde en-to gange i løbet af en sommer.
  • Jo mere du klipper af dine krydderurter, desto mere buskede og frodige bliver planterne.

Sponsoreret indhold