Bambus betragtes fortsat af mange som en eksotisk plante, men den er meget hårdfør og har været dyrket i Danmark i næsten 100 år. Gul bambus, Fargesia murielae, er den mest almindelige art i danske haver. Planten har en opret vækst og kan blive op til fire meter høj, men det normale på vores breddegrader er en højde på ca. to meter. Her kan du læse mere om bambus, og hvordan du dyrker det i din egen have.
Bambus er et fællesnavn for arter i flere planteslægter i græsfamilien. Vildtvoksende bambus forekommer i de fleste tropiske og subtropiske egne i Afrika, Australien, Asien samt Mellem- og Sydamerika, men de fleste af os forbinder den nok med Kina. Det skyldes formentlig pandaen, som elsker bambus og er helt afhængig af denne plante for at overleve.
Selvom bambus er medlem af græsfamilien og af mange betragtes som en prydgræs, er de fleste af de ca. 1.000 arter træagtige. Mange af dem kan danne tætte, uigennemtrængelige skove.
Bambus i haven vokser typisk op til 3-4 meter på et par år. Den vokser altså ganske hurtigt, selv herhjemme, men det er altså ikke så meget som nogle af de fantastiske arter under varmere himmelstrøg, der kan vokse utrolige 30 cm i døgnet.
Kæmpebambus, Dendrocalamus giganteus, som vokser på Sri Lanka, kan således blive op til 40 meter høj og kan i regntiden vokse næsten en halv meter i døgnet! De bambussorter vi dyrker i haven bliver op imod 4 meter, men sjældent mere end 2 meter herhjemme.
Den vokser ikke som enhver anden hæk, hvor det går langsomt opad år efter år. Ny vækst kommer altid nedefra og op og efterhånden som planten bliver bedre og bedre etableret, bliver de lange bambus-skud længere.
Mange kender bambusskud fra det kinesiske køkken, og planten er da også spsielig. Også de nødder og frugter, som nogle arter sætter efter blomstring, kan spises. Bambusved er meget hårdt, faktisk hårdere end de fleste træsorter. Derfor anvendes det i stigende grad i produktionen af alt fra møbler til gulvmaterialer. Bambusfibrene bruges også i tekstilindustrien.
Planten består af en stamme, som vi kender som bambusrør, samt grene og blade. Et rør har en levetid på maks. 20 år, hvorefter det dør. Planten danner hele tiden nye rør, som udgår fra rhizomerne, de underjordiske rødder. Planten dør altså ikke, blot fordi et rør eller to visner ned. Man kan bare fjerne de visne rør. Busken kan fint beskæres, det gøres forår eller sensommer alt efter arten.
Du kan sagtens dyrke planten i krukker, og så er det også dejligt nemt at rykke rundt på dem. Du skal bare sørge for, at der er dræn i form af hul i bunden af krukken og evt. lecakugler. Plant bambussen i enten sphagnum eller rhododendronjord.
En stor kvalitet ved bambus er, at den er stedsegrøn og giver et grønt pift i haven på en årstid, hvor det er stærkt tiltrængt. Gul bambus trives i en let fugtig, men veldrænet jord og helst i halvskygge. Den tåler dog fuld sol. Vand den gerne i vinterens milde og frostfri perioder for at undgå, at den tørrer ud og dør. Den klarer vintertemperaturer med tocifrede minusgrader i fin stil, når blot kuldeperioden ikke varer for længe.
Af andre bambusarter, som kan klare sig i det danske klima, kan nævnes Phyllostachys aureosculata ’Aureocaulis’, som bliver op til fem meter høj og har rør så tykke som fiskestænger. Phyllostachys bissettii er en anden stor og hårdfør bambus, mens visse sorter af furebambus har elegante sorte rør. Også kurilerbambus, Sasa kurilensis, palmebladet bambus, Sasa palmata, og Bashania fargesii trives i det danske klima. Med den sidstnævnte skal man dog være opmærksom på, at den kan være svær at styre, da den sætter udløbere i helt ned til en meters dybde.