Næste års høst kan få masser af gavn af, at du sår allerede i efteråret. På dette tidspunkt er det lettere at se, hvor og om der mangler plads til nye planter i forhold til haves andre vækster. Desuden har de nye planter langt bedre betingelser for at etablere sig, fordi de kan nå at danne nye rødder, der vil sikre næring og vækst, når de skyder på ny til foråret. Faktisk bliver planternes vækst 60% bedre, end hvis de plantes om foråret.
Forestil dig, at du skal løbe 100 m., men at du først må begynde, når din modstander har løbet 60 meter af de 100. Sådan har en plante, der bliver sat i april det i forhold til den, der er blevet sat i oktober året før!
Se også hvordan du sikrer dig friske afgrøder hele vinteren
Du kan blandt andet så ramsløg, vintersalat og salatløg i september/oktober. Men fordi frosten stadig ikke er trådt ind, kan frøene nå at spire en smule, og disse spirer overvintrer, hvis du passer på dem og overdækker dem med fx blade. Mange stauder er velegnede til efterårssåning, og det samme gælder fx gulerødder og pastinakker. Du kan også sagtens plante forglemmigej og stedmoderblomster. Når lyset og de lune timer så vender tilbage til foråret, har du altså fået en tyvstart på en dejlig forårshave.
TIP: Husk at markere tydeligt, hvor du har plantet, så du kan finde dem igen til foråret!
Læs også: Lys efterårshaven op
Hvis du vil høste frø af sommerblomster og stauder, er det vigtigt, at de er helt modne, før du høster dem – ellers kan de ikke spire! Frøene skal være brune/sorte. Høst dem på en tør dag, efter duggen er fordampet. Nogle stauder spirer bedst, hvis de får kulde, s du kan med fordel s dem allerede nu eller i løbet af efteråret. Hvis du vil gemme frøene til foråret, skal de opbevares tørt og køligt.
TIP: Gem dine frø i tefiltre, papirsposer eller lignende, så frøene ikke tager skade, hvis de stadig er lidt fugt omkring dem. Husk at skrive på poserne, hvilke frø, de indeholder!
Kilde: nelsongarden.dk