Blå anemone
Blomster & Planter

Blå Anemone - guide til pasning og pleje

AF: af Max Martinussen & Ellen Forsström
31.10.2018
Foto: Ellen Forsström
Forputtet i forårsfloret dukker en blå blomst op. Det er den skønne blå anemone. Læs alt du bør vide.

Hvad var det dog, der skete?
Mit vinterfrosne hjertes kvarts
må smelte ved at se det
den første dag i marts.
Hvad gennembrød den sorte jord
og gav den med sit søblå flor
et stænk af himlens tone?
Den lille anemone,
jeg planted dér i fjor.

Kaj Munk siger det ganske rammende med sit digt "Den blå anemone", fra 1943. Hepatica nobilis er ikke den mest pompøse i forårsflokken, men den er bestemt blandt de skønneste.

En anden forårsbebuder: Vibeæg - guide til dyrkning og sorter

Sådan passer du blå anemone, Hepatica nobilis

Udseende

Blå anemone, Hepatica nobilis, er en flerårig urt, der tilhører ranunkelfamilien. Det latinske navn Hepatica er afledt af det græske ord hepar, som betyder lever. Det hentyder til den afrundede form på bladene, der kan minde om lapperne på en lever. Fra gammel tid har den blå anemone også været brugt som medicin mod leversygdomme.

Bladene på den blå anemone er helt anderledes end på den hvide anemone, som vi kender fra skovenes store blomstertæpper om foråret. Og den hvide og den gule anemone tilhører da også en anden slægt end den blå.

Modsat hvid anemone, Anemone nemorosa, breder den blå anemone sig ikke ud i store tæpper, men vokser i små tuer. Til gengæld er den blå anemone stedsegrøn, så den kan ernære sig ved fotosyntese gennem hele vinteren. Det er også årsagen til, at den springer ud så tidligt på året.

Udbredelse

Blå anemone er relativt sjælden i den danske natur. Mest almindelig er den på Lolland-Falster, Møn, Sydsjælland og Bornholm, og den er ikke så nem at få til at vokse overalt som den hvide anemone. I den vilde natur vokser de blå anemoner ofte i frodige løvskove, i løvrige lunde, på skrænter og skråninger.

Hvor og hvordan

I haven vil den trives godt i halvskygge på et beskyttet sted under buske og blandt gammelt løv. Fyldte blå anemoner vil dog gerne have mere sol. For at trives kræver Hepatica desuden jord med et højt indhold af muld.

Den blå anemone er en skøn tilføjelse til bede og krukker med forårsblomster. Den fungerer godt som bunddække med sin stedsegrønne farve, særligt også fordi den blomstrer inden, der er kommet blade på buske og træer.

Pasning og formering

Hvis du vil have de blå anemoner til at trives, skal du lade dem stå i fred. Planterne skal have fred til at visne i ro og mag. I naturen spredes frøene fra den blå anemone med hjælp fra myrer, der er helt vilde med den olie, der sidder på frøet. De tager frøet med sig, spiser olien, men lader frøet være og hjælper på den måde med såningen af de blå blomster. Ligesom myren kan du tage frø og vaske dem fri af olien.

Læs mere: Så dine forårsblomster i sensommeren

Pas på de vilde

Man må ikke grave vildtvoksende blå anemoner op hverken i statsskove eller private skove, da planterne er en sjældenhed. Du skal heller ikke plukke dem. Hvis du vil have en buket anemoner, så pluk de hvide. Dem er der masser af. Vil du have blå anemoner i haven, så køb dem på planteskolen.

Nu står den der og nikker
så sejersæl i Jyllands grus
ukuelig og sikker
trods ensomhed og gus,
som om alverdens modgang her
har givet den et større værd,
en lille amazone
og dog min anemone
som søens bølge skær.

"Den blå anemone", af Kaj Munk, 1943.

Læs videre: Guide til forårets blomster

Sponsoreret indhold