En overdådig blåregn løber med opmærksomheden i Hans Sattrup og Keld Nielsens økologiske landbohave, der er anlagt med arkitektens øje for form, stil og struktur.
På 30 år har Hans Sattrup og Keld Nielsen skabt et fantastisk haveunivers, hvor det æstetiske og praktiske er vægtet lige højt. Haven rummer en kæmpe køkkenhave med romantisk æblelund, en vild blomstereng med tepavillon, en stor skovhave med rododendron og en lille sø og et blomsterdækket lysthus med plads til mange gæster. Hække danner havens lange linjer og indrammer bedene, så den stramme form gør plads til en mangfoldighed af stauder og grøntsager. – Vi giver altid de forskellige rum en individuel karakter, og når man har så stor en have, skal der være lange stræk med klart definerede former, så øjet har noget at finde hvile ved, forklarer Hans, der er arkitekt og derfor vant til at arbejde med både detaljer og helheder. – Jo strammere linjer, jo mere ro giver det, og vi arbejder altid på at skabe balance mellem former og farver.
På besøg i den økologiske landbohave på Møn
For 30 år siden ledte Keld og Hans efter et rummeligt sted, hvor de kunne samle venner og deres store familie med børn fra tidligere ægteskaber. Keld er vokset op på Lolland med Knuthenborg som nabo, og Hans kender Møn fra barndommens ferier, så den firlængede gård midt i Møns smukke natur var et oplagt valg.
Ejendommen var i en miserabel stand, da de overtog den i 1988. Haven var en stor losseplads med bilvrag og gamle maskiner, der var groet til i vildnisset, så hele grunden skulle ryddes. Kun nogle få træer stammer fra dengang, de overtog ejendommen, så alt, hvad der er af planter, træer og bede på den 8.700 m2 store grund, har Keld og Hans skabt med fælles indsats Geometri i køkkenhaven Køkkenhaven er hjertet i haven og er kæmpestor med sine 400 m2. Stilen i køkkenhaven er inspireret af den franske potagér, hvor grøntsager, urter og blomster kombineres. Hele køkkenhaven er indrammet af en bøgehæk, hvor indgangene er klippet som tre store portaler, der er bindeled mellem æblelunden, blomsterengen og køkkenhaven. I den øverste halvdel af køkkenhaven er bedene inddelt i trekanter, som tilsammen danner en sekskant med en stjerne i midten. I den nederste del består bedene af kvadrater, og rundt om alle bede er der plantet lave buksbomhække, Buxus sempervirens, af både praktiske og æstetiske hensyn. Hækkene beskytter mod østenvinden og skaber en form for mikroklima, der holder på fugt og varme i jorden. – Opdelingen med buksbomhækkene motiverer også til at gøre et helt bed færdigt ad gangen. Både når vi skal klargøre til plantning, og når der skal luges, og bedene er ikke større, end man godt kan lokke sig selv til lige at tage et mere, forklarer Hans. Læs mere: Anlæg en ny køkkenhave
Foto: Jytte Boch
Grøn selvforsyning Hans og Keld dyrker haven økologisk og er selvforsynende med frugt og grønt langt det meste af året. Der er plads til mange forskellige afgrøder i køkkenhaven, bl.a. rodfrugter og kål, samt flerårig havekål, ’Chou Daubenton’, også kaldet evighedskål. Porre, hvidløg og kartofler er der også forskellige varianter af, og der er både lave buskbønner og høje stangbønner på store stativer. For at få potagérstemning er ca. hver tredje række plantet til med sommerblomster, Hans og Kelds madlavning er sæsonbestemt, alt efter hvilke afgrøder der er til rådighed i køkkenhaven. I maj og frem til sankthans leverer aspargesbedet i rigelige mængder, og i august kan Keld og Hans hente masser af artiskokker til forskellige forretter. De fleste af kålene får lov til at stå vinteren igennem, hvor der kan plukkes af både rosenkål og grønkål. I det tidlige forår danner kålene nye, friske skud, der smager fantastisk og tilberedes som asparges. Senere på foråret kommer der blomster på kålene, som kan spises i salater. Når kålen hives op efter blomstring, tjener de som lækker føde til de fritgående høns. Svævende pavillon Bagved køkkenhavens bøgehæk kommer man ud til et overraskende og anderledes haverum, der støder op til de omkringliggende bakker og marker. – Både køkkenhaven og frugthaven er ret pasningskrævende, så vi ville gerne have et lidt vildere område, der primært kunne passe sig selv, fortæller Hans, som har tegnet pavillonen, der ser ud, som om den svæver over den vilde blomstereng. I enghaven får akeleje, Aquilegia, marguerit, Leucanthemum, havegulerod, Daucus carota, perikon, Hypericum, og andre vilde planter lov til at selvså sig. Keld og Hans er begge habile håndværkere og har bygget pavillonen af døre og vinduer fra en nedlagt restaurant på Møns Klint. Læs mere: Smukke drivhuse og pavilloner til havenFormklip og skovhave I forhaven er der mange skulpturelle elementer, som fanger øjet. Alle blomsterbede er indrammet af lave buksbomhække, hvor Hans har klippet forskellige figurer i hækkenes hjørner. Midt på græsplænen står en 100 år gammel cypres. Et andet fokuspunkt er den store platan, Platanus, som Keld styner hvert år, så den fremstår som en markant skulptur. Den store stedsegrønne ligusterhæk bliver klippet to gange om året som én lang, hvælvende bølge, der ender i en meget høj portal, som fører videre ind i skovhaven. Da Keld og Hans for fem år siden etablerede skovhaven, plantede de tæt med træer, rododendroner og stauder for hurtigt at få det til at se ud, som om planterne havde været der altid. I hegnet mod naboen havde de for flere år siden plantet to lange rækker med rododendroner i et forhøjet bed. Den yderste række rododendroner blev gravet op og flyttet ud i skovhaven, så der straks kom højde i haven. For et par år siden etablerede Keld og Hans den lille sø, hvor kanterne blev tilpasset i organiske former for at få den til at ligne en naturlig skovsø med planter og fisk. Derefter blev der bl.a. plantet hosta, Hosta, daglilje, Hemerocallis, løvehale, Phlomis russeliana, nøkketunge, Ligularia, og hvidblomstrende hortensia, Hydrangea. Forskellige træer som blodhassel, tibetansk kirsebær og rønnebær står som overstandere og giver et fint, flimrende lys ned over stauder, bregner og græsser.