Terrasse og altan

Sådan vælger du den rigtige altan

AF: af redaktionen
21.03.2019
Foto: Tina Brok Hansen.
Altaner er uundværlige om sommeren og et ekstra rum til boligen. Der er faktisk kun gode grunde til at få en altan. Men hvilken altan er den bedste for netop dit behov? Læs med, og bliv klogere på dit valg.

Altanerne er den mest populære tilbygning i etageejendomme, og de ekstra udendørskvadratmetre kan bruges til alt fra urbane haver og grillaftener til morgenkaffe og solbadning. Casper Gorm Knudsen er direktør i familievirksomheden Altan.dk og er praktisk talt vokset op på en altan. Han deler her sine bedste råd til jer, der overvejer en ny altan:

Størrelsen betyder noget
En altan har mange funktioner, og alle har deres drømme til altanlivet. Dem med grønne fingre drømmer om klatreroser og jordbærbede, mens grillchefen straks tjekker prisen på den nyeste Weber. Fælles for dem begge er, at der skal plads til. Det er en god investering at finde en altantype, der er omkring tre meter lang og 1,5 meter bred. Det betyder, du får 4,5 kvm mere plads i hjemmet – og med kvadratmeterpriserne i de store byer kan det let svare til 150.000-200.000 kroner. Det giver samtidig god plads til både planter, grill og møbler, og prisen bliver ikke markant højere end ved mindre altantyper. Vil I blot have mere lys og luft, koster en fransk altan omkring en tredjedel af prisen.

Hvilken altantype er du?
Det handler ikke kun om størrelsen – altaner kommer med mange forskellige udtryk og finishes. Det afhænger selvfølgelig af budget og jeres ønsker til stilen. Tidligere har stål været det altdominerende materiale, men i dag er aluminium et populært alternativ, da det er billigt og let. Hvis du vil have en lækker finish, er det værd at overveje en træbund, der giver et touch af hygge og hjemlighed. Tænk over hvilken træsort, der passer godt til dit hjem.

Jo flere altaner, jo bedre – for økonomien
Ja, selvfølgelig, siger altanmanden, flere altaner. Men det er faktisk en god idé at få så mange naboer med i projektet som muligt. Jo flere I er – jo flere er I om at dele omkostningerne til altanerne. Der er en jo række faste udgifter: tegninger og beregninger, parkering, arbejdsplatform, etablering af byggeplads etc. som skal betales, uanset om der er tale om en enkelt eller 50 altaner. Altaner koster selvfølgelig noget, men det kan faktisk være en rigtig god investering. Flere ejendomsmæglere vurderer, at altan er én af de tilbygninger, der hiver prisen allermest op, når vi kigger efter ny bolig.

Mere inspiraion til boligen: Klassisk villa med et strejf af udland og glamour

DIY: Byg din egen plantekasse

Tjek reglerne i din by
Et godt og lavpraktisk huskeråd er at tjekke de lokale regler for altaner i din by. Reglerne varierer nemlig fra kommune til kommune, og det kan altså give problemer, hvis man ikke kender dem. Så husk at tjekke reglerne, inden I sætter gang i altandrømmene.

Udnyt pladsen
Lige meget hvor stor og lækker jeres altan er, så er pladsen jo ikke uendelig. Derfor giver det god mening at tænke sig lidt om, når den skal indrettes. Et godt trick er at investere i foldbare altanmøbler – f.eks. borde, der kan udvides og stole og bænke, der kan foldes sammen. En firkantet grill udnytter f.eks. også pladsen bedre end en rund, og hvis du gerne vil dyrke blomster og urter giver hængende altankasser mere plads på gulvet. Det er fantasien og ikke pladsen, der sætter grænserne.

Den må du smage: Snickerscupcakes - opskrift på chokoladelækre cupcakes

Se vores bud på fire forskellige altaner i galleriet her:

Sådan vælger du den rigtige altan

Sponsoreret indhold