De bedste sparetips

23 steder, du nemt kan spare i hverdagen

AF: Katrine Bendixen. Redigeret af redaktionen. Foto: Tina Brok Hansen
27.09.2022
Selvom priserne er eksploderet, er der masser af vaner og gode råd, du kan tage til dig for at få lidt mere luft i budgettet. Her får du vores bedste tips!

Den seneste tid er priserne steget på alt fra el til dagligvarer, så det er ikke så underligt, hvis du mere end nogensinde er på udkig efter steder, hvor du kan spare penge. Det er som bekendt svært at gøre noget ved inflationen, men heldigvis er der masser af vaner og gode råd, du kan tage til dig og på den måde få mere luft i budgettet. Her får du vores bedste tips!

23 ting, du nemt kan spare på i hverdagen

Mad og husholdning

1. Lav en madplan. Du sparer både tid, penge og panik i supermarkedet, hvis du lægger og følger en madplan. Ifølge Forbrugerrådet Tænk viser beregninger, at du kan spare op til en femtedel af budgettet med madplaner. Afsæt en ugentlig dag til at planlægge og indkøbe måltider for ugen – og gå gerne efter varer, der kan bruges i flere forskellige retter eller fryses ned til senere brug.

Find din næste madplan her.

2. Kig tilbudsaviser. Det kan godt svare sig at være en tilbudsjæger! Tjek tilbudsaviserne, inden du lægger en madplan – du kan f.eks. bruge app’en eTilbudsavis, hvis du gerne vil undgå fysiske tilbudsaviser.

3. Lav madpakker. Kantinen er en evig pengerøver, så sørg i stedet for at have en lækker madpakke med på arbejde. Er den tør og kedelig, er det højst sandsynligt, at du falder i og overgiver dig til kantinens fristelser. Så medbring noget, du kan lide og glæder dig til at spise.

Du finder masser af inspiration til din madpakke her.

4. Find de nedsatte varer. De fleste supermarkeder har en hylde eller køledisk med madvarer, der nærmer sig udløbsdatoen. Her kan du gøre gode fund og spare en del penge på madvarer, som intet fejler.

5. Lav en urtehave. Krydderurter løfter måltider til nye højder, men de er dyre at købe gang på gang. Så hvis du ofte bruger dem i madlavningen, kan du spare penge ved at dyrke dine egne. Er du ikke så heldig at have en altan eller en have, kan det godt lade sig gøre at dyrke dem i vindueskarmen.

Få vores guide til at dyrke krydderurter i vindueskarmen her.

6. Husk indkøbsnettet. 5 kr. lyder måske ikke af meget, men køber du plastikposer i supermarkedet, hver gang du handler ind, løber det hurtigt op. Bruger du muleposer eller hækler dit eget indkøbsnet, kan du bruge dem igen og igen,

Strøm og vand

7. Drop tørretumbleren. Der kan være mange penge at spare, hvis du dropper tørretumbleren og lader tøjet lufttørre. Med beregneren her kan du regne ud, hvad det koster dig at bruge tørretumbleren frem for at tørre vasketøjet udenfor, når vejret er til det.

8. Sluk for strømmen. Elektroniske apperater er store strømslugere, også når du ikke bruger dem. Husk derfor at slukke dem, når de ikke er i brug, og træk stikket ud af/sluk for stikkontakten. Du kan også bruge apps som Strømpriser eller Min strøm til at tjekke, hvornår på døgnet strømmen er billigst.

Få mange flere tips til at mindske din elregning her.

9. Genbrug regnvand. Vi bor i et land, hvor der ikke er langt mellem regnbygerne, og du kan derfor samle meget regnvand på kort tid. Har du en have, kan du sætte en regnvandsbeholder op og f.eks. bruge. regnvandet til at vaske bil, vande planter og tøjvask.

Læs mere om, hvordan du må genbruge regnvand her.

10. Skru ned for temperaturen. Tag en varmere trøje på, og skru ned for radiatorerne. Når du reducerer rumtemperaturen med én grad, kan det i et gennemsnitligt hus betyde et fald på 5 procent i varmebudgettet, skriver Forbrugerrådet Tænk.

11. Skift elselskab. Har du overvejet, at du kan få en billigere elaftale, end den du har? På elpris.dk kan du få et overblik over de forskellige elselskabers priser.

Tøj og bolig

12. Køb genbrug. Det er både billigere og bedre for miljøet at købe genbrug i stedet for nyt. De senere år er der kommet flere og flere genbrugsbutikker, apps og hjemmesider til, som gør det nemt at finde det, du mangler, i god stand. I de større byer findes der butikker, hvor du kan aflevere dit brugte tøj og få en procentdel af salgsprisen, og er du til onlineshopping, kan du lede på dba.dk, Facebooks Marketplace og apps som Trendsales, Tise og Reshopper.

13. Køb tøj uden for sæson. Der er mange penge at spare, når butikkerne og stormagasinerne holder udsalg. Hvis du væbner dig med tålmodighed, kan du gøre gode fund - især hvis du er parat til at købe din nye vinterjakke i foråret, når vinteren er ved at være forbi. Men huske at følge punkt 14, inden du køber dig fattig!

14. Lav en "ønskeliste". Impulserne har det med at tage over, når vi er ude og kigge i butikker. Prøv derfor at skrive de ting ned, du mangler og drømmer om, og lad dem stå en måneds tid, inden du slår til. Med en "ønskeliste" bliver det nemmere at holde sig til planen i stedet for at købe endnu en kjole, du egentlig ikke har brug for.

15. Sælg ud. Garderoben bugner af tøj, men du har ikke noget at tage på. Kender du dét? Sortér med hård hånd, og sæt alt det, du ikke har brugt inden for det seneste år, eller som ikke har nogen affektionsværdi for dig, til salg. Du kan bruge ovenstående platforme eller tjekke, hvornår der er et loppemarked nær dig.

Abonnementer og tjenester

16. Skær ned på streamingtjenesterne. Lav en gennemgang af de streamingtjenester, du betaler til, og vurdér, om der er nogle iblandt, du kan undvære. Ofte betaler vi overpris for at have adgang til tjenester, som vi sjældent bruger.

17. Find det billigste mobilabonnement. Har du det billigste teleselskab, eller kan du få mere for pengene et andet sted? Mobilabonnementet er en fast udgift, der ikke er lige sådan at undvære, og der kan derfor være en god økonomisk gevinst ved at finde den billigste udbyder.

18. Drop den store tv-pakke. Hvilken tv-pakke har du? Prøv at gennemgå dine kanaler, og notér, hvilke du ser på én uge. Ofte ser vi kun få kanaler, og det kan derfor være spild af penge at betale for en stor tv-pakke – især hvis du også betaler for streamingstjenester.

19. Find den billigste forsikring. Det er vigtigt at have de nødvendige forsikringer, og denne udgift kan derfor ikke spares fuldstændig væk. Men du kan jævnligt tjekke, om der er bedre og billigere muligheder hos et andet selskab. Gennemgå også din forsikring for at se om du betaler for en dækning, du ikke længere har brug for. Hvis du har en kaskoforsikring på en gammel bil, kan du overveje at opsige den – det kan sjældent betale sig, hvis bilen ikke er meget værd mere.

20. Meld dig ud af fitness. Fitnessabonnementer er for mange en enorm pengesluger. Gør op med dig selv, om du rent faktisk besøger centeret jævnligt nok til, at det er pengene værd – og overvej, om du i stedet kan gøre det til vane at dyrke udendørs motion.

Transport

21. Brug offentlig transport. Lad bilen stå i garagen, og benyt dig af offentlig transport i stedet for. I de større byer er det ofte lige så hurtigt, og du slipper for at tænke på parkering.

22. Tag cyklen. Gør det til en vane at cykle på arbejde i stedet for at køre. Det er gratis, og du får rørt dig.

23. Fyld bilen op. Tager du bilen på arbejde, så fyld den op. Brug f.eks. gomore.dk til at arrangere samkørsel - også når du skal køre længere distancer.

Sponsoreret indhold