Annonce

5 tips til at plante ud med succes

af ANNONCE28.05.2019
Hvilke planter trives bedst i din køkkenhave, er der forskel på at dyrke i altankasser, krukker og bede, og hvordan får du dine planter godt fra start, så de giver størst muligt udbytte? Vi guider med vores bedste tips til udplantning.

For nye hjemmegartnere der skal prøve kræfter med egen køkkenhave for første gang, kan forspiring hurtigt virke som et tidskrævende - måske endda uoverskueligt - projekt.

Heldigvis kan det også sagtens lade sig gøre at dyrke sprøde og lækre grøntsager uden at skulle i gang allerede i årets første måneder. Køb dine plantefavoritter i gode, udplantningsklare varianter, og få køkkenhaven lynhurtigt fra start på en enkelt dag i forsommeren.

Vi guider dig her til, hvilke afgrøder du skal gå efter, og hvordan du giver dine køkkenhaveplanter de bedst mulige vilkår - hvadenten du dyrker i altankasser, krukker på terrassen eller bede i haven.

Vælg planter, der passer til netop din køkkenhave

Selvom du springer forspiringen over og anskaffer planter, der er klar til at komme direkte i jorden, er det ikke ligegyldigt, hvilke du vælger. Plads, lys og jord er alle afgørende faktorer for, hvilke afgrøder, du kan få succes med i din køkkenhave.

Altankasser

Når du dyrker i altankasser, er pladsen altid kneben, og planternes rødder har ikke meget rum at brede sig på. Derfor er det oplagt at vælge planter, du ved er mulige at få succes med på lidt plads - og som ikke pludselig vokser så vildt og voldsomt, at de fylder det meste af din altan. Det kan fx være ærter, jordbær, radiser eller forskellige typer af salat.

Vil du tilføre lidt ekstra fine sommerfarver til din altan, kan du plante forskellige arter af tagetes sammen med dine spiselige afgrøder. Udover at være fine at se på, indeholder tagetes - fx citrontagetes og appelsintagetes - æteriske olier, som holder skadedyr på afstand. Også kålplanter kan bruges som farverigt og indslag i dine altankasser. Både palmekål og grønkål af arten 'Redbor' får farverige blade i rødlige nuancer, der er smukke hele sæsonen igennem.

Økologiske Bio Grown-planter

... Vil du dyrke økologisk? BIO GROWN er en serie af 100 % økologiske, udplantningsklare planter og fås som alt fra ærter, bønner og kål til tomater, agurker og ingefær. Se mere her.

Krukker og kasser

Krukker og kasser giver mulighed for betydeligt mere luft og plads end de klassiske altankasser, og de kan derfor også huse større planter. Jo større krukker, jo bedre miljø for dine planter - så køb endelig mellemstore og store varianter, hvis du har kvadratmeter til det.

Målet med en køkkenhave er naturligvis at høste og sætte tænderne i massevis af hjemmedyrkede grøntsager, og det kan betale sig at vælge de af slagsen, der giver rigeligt med udbytte, og gerne over en længere periode. Det kan fx være agurker, tomater, ærter eller bønner. Vær opmærksom på, din altans placering har stor betydning for, hvad du kan dyrke. Ærter kan fint klare sig på altaner, der ligger i skygge en stor del af dagen, mens tomater, bønner og agurker kræver meget sol.

TIP: Ærteplanter vil typisk ikke overleve vinteren. Ønsker du at dyrke ærter igen til næste år, kan du lade et par bælge siddende på planten efter høst og tage dem ind, når de er helt tørret ind. Frøene i de tørre bælge kan sås foråret efter og blive til nye planter.

Bede i haven

Med en have er mulighederne mange. Selv i bare et enkelt bed kan der nemlig blive plads til mange skønne afgrøder. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle planter, der trives som naboer. Fx bør du ikke stille ærter og bønner side om side eller kål sammen med tomat eller jordbær.

Vil du helst være fri for at starte køkkenhaven op fra ny hvert år, kan du vælge en håndfuld flerårige planter som jordbær, rabarber, rosmarin eller mynte, der alle kan klare den danske vinter. På den måde vil du få tidligere afgrøder i køkkenhaven til næste år, og kan i foråret blot spæde til med få, nye sorter, du vil prøve af den kommende sæson.

Det er altid en god idé at undersøge, om jorden i din have behøver forbedring, før du går i gang med udplantning. En porøs, velmuldet, luftig og fugtig jord giver de bedste vækstvilkår for dine planter.

... Er du i tvivl, om jorden i din have er velegnet til køkkenhave? Test jorden ved at tage en fugtig klump op og samle den mellem fingrene. Smuldrer og falder den hurtigt fra hinanden, har jorden et lavt indhold af ler og vil have godt af en omgang lergranulat og kompost. Er jorden modsat meget tæt og kompakt, er den sandsynligvis for leret og kan i stedet forbedres med vasket grus og kompost.

5 gode tips når du planter ud

Når først du har valgt de rigtige planter til din køkkenhave, er selve udplantningen ganske lige til. Du skal blot bruge et par havehandsker, en god haveskovl, rigeligt med vand - og følge disse 5 nemme tips.

  1. Stil dine planter i et fad med vand i 30 minutter, inden du planter ud. Forvand også jorden, planterne skal stå i, så den er god og fugtig, når de sættes i hullet. Det er bedst at plante ud på en overskyet dag - og gerne én hvor vejrudsigten siger regn de efterfølgende dage.
  2. Plant ikke ud for tidligt! Kølige temperaturer vil svække dine planter, og hvis ikke helt slå dem ud, så i hvert fald gøre dem svagere og mere modtagelige over for sygdomme og skadedyr. Faren for nattefrost skal være helt ovre, før du begynder at sætte de første planter i jorden. I slutningen af maj kan du typisk begynde at plante ud, men temperaturerne varierer naturligvis fra år til år.
  3. Hav plads-, lys- og vejrforhold med i tankerne, når du vælger, hvilke afgrøder du vil dyrke, så du er sikker på, at planterne faktisk kan trives i netop din køkkenhave.
  4. Plant senest ud i slutningen af juli, hvis du vil kunne nå at høste afgrøder allerede denne sæson.
  5. Slut af med at vande igen, men ikke så meget at jorden sopper. Vand herefter løbende igennem hele sæsonen. Jorden omkring dine planter må ikke tørre ud.

Skal du i gang med at købe ind til din køkkenhave?
Brug koden UDELIV og spar 50 kr. på din ordre fra nemlig.com. Klik HER for at benytte dig af tilbuddet.

Sponsoreret indhold