undgå plantefejlkøb
Havetips

Undgå grønne fejlkøb - 7 plantetips

AF: af Susie Helsing Nielsen, Anita Banner & Kenn Römer-Bruhn
6.06.2024
Foto: Jytte Boch & Tina Brok Hansen.
Der er mange fristelser på landets havecentre, planteskoler og supermarkeder i denne tid. Derfor er det klogt at lære at styre uden om fælderne, så du ikke spilder dine penge på de forkerte planter.

Det er højsæson for planteindkøb til havens bede eller krukker. De fleste higer efter farver og frodighed, og derfor er det let at lade sig friste af de første og mest farverige blomster, man får øje på i supermarkedets udendørssektion. Men tøv alligevel en kende, før du køber. Overvej, om du virkelig har brug for præcis den pink, enårige petunia, som byder sig til, eller om du vil have mere glæde af fx en blomstrende busk, der kan pryde din have år efter år. Og hvis det sidste er tilfældet, så overvej, hvor du får fat i den mest sunde busk, som passer perfekt til de forhold, der er i din have.

Planteskoler eller supermarkeder?

Når du køber planter på en rigtig planteskole eller i et plantecenter, kan du som hovedregel være sikker på at få gode sunde og livskraftige planter med hjem. Samtidig er der mulighed for at få råd og vejledning af professionelle fagfolk med i købet.

Nogle vil mene, at planter fra supermarkeder er lige så gode og meget billigere end dem fra planteskolerne, og det kan de af og til have ret i. Ofte er problemet dog, at man simpelthen ikke ved, hvad man får med hjem. Supermarkedsplanter kan have lidt overlast i form af udtørring, dårlige opbevaringsforhold, manglende lys og forkerte temperaturer, hvilket kan føre til, at planterne fx får gule blade eller taber alle blomsterknopperne hjemme i haven. En anden risiko er, at du ikke kan være sikker på at få det, du tror, du køber. Der kan nemt være rod i både sorter og arter. Det er rigtig ærgerligt at have brugt både penge på planter, kræfter på at plante og tid på at vente for så at opdage, at planterne slet ikke dur.

Det skal du holde øje med

Når du køber planter på planteskoler, er der forskellige ting, du skal se og gå efter.

Frugttræer bliver flottest, hvis de har fem hovedgrene, der danner en pæn krone. Grenene må ikke være for lodrette – jo mere vandrette, jo flere frugter giver de, og jo mindre er risikoen for, at grenene knækker af, når de engang begynder at bære meget frugt. Se efter, at det er nye unge træer. Barken skal være ren, ubeskadiget og uden mos og alger. Rødderne må ikke være et tæt sammenfiltret ”nøgle garn” nede i potten.

Tjek også, at podestedet er vokset ordentligt sammen. For alle træer gælder det, at du skal tjekke for skader i barken, og rodnettet må ikke fylde potten fuldstændig ud, og derudover skal du bruge din sunde fornuft i forhold til kronens udseende. Kronen skal have det rette grenskelet fra start.
Buske skal ligesom træer heller ikke have stået for længe i potten på de planteskoler, du besøger. Her skal du desuden gå efter de træer, der har flest grene nedefra, så de kan vokse sig kraftige, frem for at vælge dem med mest højde.
Stauder, roser og klatreplanter skal først og fremmest have mange skud. Fald ikke for blomsternes højde, eller om planten har mange blomster, det skal nok komme senere. Det er skuddene på planten, der er vigtigst.

Syv plantetips

1. Køb planter på en planteskole eller et plantecenter – de er sundest, og du kan få en grundig vejledning.
2. Sørg for at købe blomstrende planter, der har forskellige blomstringsperioder eller smukke blade, så der er noget pænt at se på gennem hele sæsonen.
3. Lad dig ikke friste af planter, du ikke har plads til, fx i bedet, eller hvis de kræver en meget stor potte, og du ikke har en.
4. Planlæg hjemmefra, hvor i haven eller på terrassen/altanen du mangler planter, og køb kun ind efter det.
5. Hav styr på skygge/sol/jordforhold i haven eller på terrassen/altanen, så du ikke køber planter, der ikke vil trives.
6. Fald ikke for en blomst i en farve, der slet ikke passer til havens øvrige planter – medmindre den kan stå alene i en potte på terrassen/altanen.
7. Køb så store krukker eller beholdere som muligt til dine planter, da de ofte vokser ud af dem efter blot et år eller to.

Husk de spiselige planter

Vælger du at købe spiselige planter eller planter, som du kan høste afgrøder af, er glæden ved planten dobbelt så stor. Vælg mellem mange forskellige sorter af søjlefrugttræer, der er podet på langsomt voksende grundstammer. De egner sig godt til den lille have eller i store krukker på terrassen eller altanen. Køb også de krydderurter, som du alligevel ville købe i supermarkedet og bruge i maden. Udvid gerne din horisont, og vælg noget helt nyt og spændende. Måske dukker der en uventet ny favorit frem.

Sponsoreret indhold