Illustration af en væggelus
Dyr og insekter

Forebyggelse og bekæmpelse af væggelus

AF: af Max Martinussen
16.10.2023
Illustration: Christina Riis. Foto: Colourbox.
Væggelusen har mange navne – sengelus, bedbug, væggetøj og sengetæge – og de beskriver skadedyret meget rammende. Her er alt du skal vide, hvis du har mistanke om væggelus i din bolig.

Der er noget uhyggeligt over den her lille tæge. Den væggelus vi kender, kan bedst lide menneskeblod, og man kunne på den måde kalde den en menneske-væggelus. Den gemmer sig under sengen og om natten lister den sig frem og suger blod fra os, imens vi sover.

Der findes ca. 75 arter af væggelus, hvor de fleste har mursejlere, svaler og flagermus som værter. De holder til i værternes tilholdssteder og reder – og menneskevæggelusen holder til i menneskernes reder – sengen.

Hvad er væggelus, og hvordan bekæmpes de?

Væggelusen har været stort set udryddet i Danmark, men de seneste års øgede rejseaktivitet har gjort, at mængden af væggelus herhjemme er eksploderet. Sagen er, at væggelus gemmer sig i vores tøj og tasker, når vi bor på hotel, og så kommer de med os hjem i kufferten.

Voksne væggelus er flade

 

  • Latins navn: Cimex lectularius.
  • Væggelusen er et insekt, nærmere bestemt en tæge.
  • Den har seks ben.
  • Der findes ca. 75 arter af væggelus. Tre af dem i Danmark.
  • Den voksne væggelus er 5-6 mm.
  • Kroppen er oval, flad, og gullig brun.
  • Hvis den har suget blod, er den rund.

Mange tror, at det er lopper, der bider dem, da væggelusen til tider kan synes mere udbredt, end kendskabet til dem er.

Væggelusen er en tæge, der lever af at suge blod. Cimex lectularius har mennesker som vært og gemmer sig i vores seng, men de kan også bo i skabe og langs fodpaneler og lister. De er nataktive og kommer frem om natten for at suge blod.

Væggelusen kan uden videre kaldes et skadedyr, da den er ubehagelig, blodsugende og holder til i vores bolig. Den tjener på den måde ingen særlig nytte for os eller andre nyttedyr i vores nærhed.

De lægger ca. 5 æg om dagen, og en hun kan lægge op imod 200 æg, hvis forholdene er til det.

Nymferne klækkes som små versioner af den voksne tæge – blot 1 mm lang. Nymferne suger blod præcis som den voksne væggelus og har fem stadier, den skal igennem, før den er en voksen væggelus. Det tager ca. 2 måneder, hvis de har det godt og har fri adgang til blod. Udviklingshastigheden varierer alt efter temperaturen i væggelusens miljø.

Væggelus kan overleve op til et år uden at suge blod.

En vægggelus der har suget blod

Væggelusen kan bedst lide mennesker

Hvor der er mennesker, er der blod. Nogle arter suger blod fra andre dyr, typisk gnavere og fugle. For Cimex lectularius er mennesker den optimale vært. Mennesker er derfor altid i væggelusens søgelys.

Den går først og fremmest efter os, når den mærker vores tilstedeværelse. Væggelusen kan fornemme, at der er mennesker til stede, og det, der afslører os, er vores åndedræt. Væggelusen går nemlig efter kuldioxid i luften.

Væggelusen har en god lugtesans, som den bruger til at snuse sig vej frem til mennesker, eller steder, hvor mennesker opholder sig.

Den kan også fornemme varme – så når den mærker kuldioxidens kilde, fornemmer den varmen fra vores (sovende) kroppe.

Hvis ikke væggelusen kan finde mennesker, er det næstbedste snavset tøj, som den kan fornemme, er et tydeligt tegn på mennesker.

Tæger/flåter/lus-misforståelser

Tæger er i Danmark ikke normalt blodsugere. Faktisk er væggelusen den eneste blodsugende tæge, vi har herhjemme. At flåter er tæger er en misforståelse, der ofte bringes op, når vores kæledyr er ramt af flåter. Væggelusen og flåten har dog deres blodtørst til fælles.

I øvrigt er det misforstået, at væggelusen har noget med lus at gøre – de deler kun navnet. Samme skæbne lider bladlusen af, der heller ikke har noget at gøre med lus.

Væggelusens bid

  • Før væggelusen kan lægge æg, skal den suge blod.
  • Bidet giver kløe og en sviden som ved myggestik.
  • Væggelusen bider ofte der, hvor din hud er fri fra dyne og tøj, f.eks. på halsen og i ansigtet, på arme og fødder.
  • Det tager væggelusen 5-10 minutter at suge blod.
  • Den indtager ca. det dobbelte af dens egen vægt.
  • Størrelsen på bidet varierer alt efter, hvor overfølsom man er.
  • Ikke alle bliver bidt.
  • Tægen er ikke en smittespreder af sygdomme.

Væggelus kan gemme sig længe på det rette sted

Væggelusen kan klare sig utroligt længe uden at suge blod. Under gunstige forhold kan den overleve op til et år uden at få noget blod.

Det bedste gemmested for en væggelus er et køligt og let fugtigt sted, i en sprække, i sengerammer – eller helt optimalt: en kuffert i en kælder.

Her venter væggelusen på igen at komme i kontakt med mennesker for at kunne fortsætte sin livscyklus.

Spredningen har intet med hygiejne at gøre

Væggelusen spreder sig med vores tasker og vores kufferter. Den kommer til landet, når vi rejser, og med kufferten spreder den sig til vores hjem eller til andre kufferter i lufthavne og på hoteller mm.

I hjemmet spreder den sig til andre ting, der flyttes rundt – tasker, vi bruger i det daglige, eller møbler, vi sælger til genbrug.

En ny generation af væggelus klækkes først efter op til to måneder, og derfor kan der også gå langt tid, før du opdager, at du har taget et væggelusproblem med hjem fra ferien eller genbrugsbutikken.

Væggelussymptomer: Kløe på ansigt, hals og arme

Det siges, at de, der mærker meget til myg, mærker også væggelusen.

Et bid kan irritere flere dage. Nogle får kun en smule kløe, andre udvikler allergiske reaktioner.

Har du mistanke om, at der lusker væggelus rundt?

Typiske tegn på væggelus kan være, hvis du får insektbid

  1. … på arme og ben, kun om natten.
  2. … i klynger eller på stribe.
  3. … der hæver i løbet af et døgn.
  4. … selvom du ikke har kæledyr.

Et andet tegn er, at væggelusen lugter. Den udskiller et sekret, der stinker, som er kendt som stanken af tæger – det er en meget karakteristisk lugt.

Det er også muligt at se tegn på ekskrementer i bunden af sengen, på rammen og lamellerne.

Hvis du finder levende eller døde væggelus, er det naturligvis et tydeligt tegn på, at du kan have et væggeluseproblem.

To væggelus

Skal jeg isoleres, hvis jeg har væggelus?

Nej, du behøver ikke isolere dig totalt, hvis du har fået væggelus. Det vigtigste er, at problemet bliver taget hånd om, og at fagfolk er på opgaven.

Når en behandling er indledt, sagde man førhen, at man ikke måtte nærme sig andre mennesker, imens den stod på, da der ellers ville være risiko for spredning. Du kan sagtens færdes blandt andre mennesker, blot du undgår at have overnattende gæster eller selv overnatte hos andre.

Du skal være ekstra opmærksom på tøj og tasker, der kan være inficeret, og kulde- eller varmebehandle det hele, så snart du kan. Væggelusen dør ved vask over 50 grader eller efter to-fire døgn i f

Når du pakker tasker eller kufferter ud, skal du gøre det uden for boligen, så du mindsker mængden af væggelus, der kan sprede sig herfra.

Væggelusen er dit ansvar

Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på et væggeluseproblem. Du har ansvaret for at udrydde skadedyrene. Selv hvis du blot lejer din bolig, har du pligt til at melde det til din udlejer, da det efter lejeloven er udlejerens ansvar at udrydde væggelusene.

Hvis du ikke melder problemet, og skadedyrene breder sig, kan det ende med at være dig, der har erstatningsansvaret.

Bor du i en opgang, hvor der har været væggelus, er det vigtigt at tale med naboerne om, at det er alle lejligheder, der skal behandles. Behandles ét sted, vil væggelusene blot flygte til en anden lejlighed. Alle lejligheder skal behandles.

 

Sådan undgår du at få væggelus med hjem i kufferten

  • Stil kufferter og tasker langt fra sengen, f.eks. i badekaret eller brusenichen.
  • Se efter små blod- og afføringspletter på madrassen langs syningerne og ved hovedgærdet.
  • Vent med at pakke ud, til du har undersøgt sengen og evt. gulvtæppe. Væggelusene er svære at se, da de kommer frem, når du sover i mørket, men du kan lede efter deres ekskrementer.
  • Har du mistanke om væggelus, så vask eller frys tøj og tasker, så snart du kommer hjem. Vask ved 60 grader eller derover, og frys de ting ned, der ikke kan tåle de høje temperaturer, i minimum 2 døgn.

Hvordan bekæmper jeg væggelus?

Langt det bedste er at lade fagfolk tage sig af bekæmpelsen. Vil du selv gøre noget aktivt, kan du vaske eller fryse dit tøj og sengetøj.

Væggelus har det svært med høje og lave temperaturer. Den har det bedst mellem 13 og 30 grader. Den bedste måde at bekæmpe lusen er ved fryse tøj og sengetøj i mere end 2 døgn.

Du kan også vaske dit tøj ved mere end 50 grader – tørretumbleren er også ganske effektiv, hvis du tørretumbler tøj, der kan tåle det, i et par timer. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse temperaturbehandlinger kun kan gøres på tekstiler, der kan kommes i fryseren eller i vaskemaskinen – og væggelusen gemmer sig mange andre steder i boligen.

Du kan få en professionel skadedyrsservice til at sprøjte din bolig for væggelus. Det er langt det bedste, og det sikrer, at væggelusbestanden ikke blot lever videre i ejendommen og kommer igen og igen.

Bekæmpelsesmidler til væggelus

Væggelusene vil typisk blive bekæmpet med langtidsvirkende midler, der med lidt god vilje kan kaldes lugtfri. Det er midler, der ikke er farlige for dig og ejendommens øvrige beboere.

Ansvarsbevidste fagfolk vil også veksle imellem brugen af flere forskellige midler for at mindske risikoen for, at væggelusene bliver resistente.

Priser på professionel skadedyrsbekæmpelse

Prisen afhænger ofte af, hvor stort et område der skal behandles og kan variere mellem alt fra 1500 til 8000 kr. Det afhænger også af, hvor mange gange der skal behandles. Det kan variere alt efter størrelsen på området, der skal behandles, og hvor alvorligt et væggeluseproblem, der er tale om. De fleste skadedyrsservices kan give et uforpligtende tilbud.

Sørg i øvrigt for at finde et firma, der er villige til at give en garanti – både på løsningen og på prisen.

https://imgix.isabellas.dk/2023-05-16/nyhedsbrevcta.jpg

Sponsoreret indhold