Godt værktøj koster flere penge, det gælder også småtingene. Malertape er vel malertape? Nix!
Det er hårdt og svært at male. så det bliver pænt, og du sparer dig selv mange kampe og frustrerede udbrud ved at ofre kroner på malertape af høj kvalitet – det samme gælder malingen, afdækningen, pensler, ruller etc.
Tip: Sørg for at skaffe pensler og malerruller nok til alle, der kunne tænkes at deltage i arbejdet. Så er der ingen undskyldning for ikke at lave noget.
Det frister at købe et sæt billige pensler af kunstfibre til nogle få kroner. Mange orker nemlig ikke at rense pensler og vil hellere bare smide deres indkøbte værktøj ud og købe noget nyt næste gang, der skal males.
De billige pensler giver et dårligere resultat, de skal dyppes oftere og er vanskeligere at bruge. Kvalitetspensler giver langt lettere et bedre resultat, og de kan indeholde mere maling end de billige. Og så kan det godt være, at det kræver, at man vasker dem, når projektet er afsluttet, men så holder de til gengæld til mange projekter.
Pensler af naturhår holder bedre på malingen og giver en flottere overflade, mens pensler af syntetiske materialer er mere slidstærke.
Til de store grovere overflader hvor resultatet ikke behøver at være perfekt, kan du lempe lidt på kvaliteten. Til vinduer og andre steder, som kræver et helt fint og delikat resultat, bør du ofre penge på en pensel af god kvalitet - så undgår du f.eks, at der er penselhår i malingen.
Der findes et hav af forskellige typer pensler, i alle størrelser og prisklasser.
Opgaven dikterer den optimale type pensel. Store flader kræver større pensler, gerne en flad pensel der kan indeholde meget maling. Det kan f.eks. være en facadepensel. Opgaver, der kræver mere præcision, er bedst at udføre med mindre pensler, der er ovale eller runde.
De større pensler er som regel bredere, mens de mindre kan være ovale og runde. Runde pensler kan lave de allerpæneste kanter, mens ovale pensler kan lave næsten det samme fine resultat samtidig med, at de er gode til at male langs paneler, lister osv.
Besværlige kroge og vinkler kan være svære at komme til med almindelige pensler. Her er det en fordel at vælge pensler med et bøjet blik.
En halvstor stikpensel med bøjet blik og langt skaft kaldes af nogle for malerens yndling. Det skyldes måske, at den kan bruges til langt de fleste maleropgaver foruden de store flader. Den klarer både stuk, radiatorer, vinkler og små kroge, og med lidt håndelag kan den lave flotte lige kanter.
Til de store overflader er malerrullen din bedste ven. Det er den hurtigste og letteste måde at male store flader på. Malerruller kommer ligesom pensler i forskellige kvalitetsniveauer og materialer.
De findes af skumgummi, hår, velour, filt, nylon og listen bliver ved.
Malerruller af organiske materialer kan rumme mere maling, men er sværere at male med.
Til de store flader er det bedst med brede maleruller, og til mindre flader som paneler, lister, døre etc. er de smallere maleruller.
Et godt og langt skaft til din malerrulle er uundværligt. Her kan det også betale sig at købe en god model, der kan forlænges, så du får mulighed for at justere din arbejdsstilling.
Tip: Der findes specielle hjørneruller, der gør det samme som malerrullen – bare i hjørner. På den måde kan du få helt det samme udtryk i overfladen, som rullerne giver - helt ind i hjørnerne.
Malerbakker rummer ikke så meget maling og er bedst, når du skal male mindre områder. En større malerspand eller rullespand er god, hvis du skal male store overflader og skal dyppe rullen mange gange. Det er klart at foretrække.
Tip: Brug en plasticpose, og kom den i din malerspand, før du hælder maling i den. Så slipper du for at rengøre spanden, og du spilder ikke nær så meget overskydende maling ved at hælde frem og tilbage.
Det er så vigtigt at have en rørepind til at blande malingen godt rundt, før du maler. Har du glemt det, kommer du til at lede længe efter noget, du har lyst at ofre til opgaven. De fleste steder får du et par pinde med i prisen, når du køber maling, men det kan godt betale sig at købe ekstra - og der koster nærmest ingenting.
Hvis du skal spartlen en hel væg, er det vigtigt med en god bred spartel. Til de almindelige maleropgaver er det dog ofte tilstrækkeligt med en mindre spartel. Den er god til at smålappe huller i væggen, før du går i gang og skrabe smuds og gammel, løs maling af.
Før der skal males, skal der slibes, og her er det godt at have et par gode slibeklodser til dit sandpapir eller en rystepudser/pudsemus.
Overvej også, hvad for noget værktøj der bliver nødvendigt at have ved hånden. Et godt skruetrækkersæt eller en bore-/skruemaskine er uundværligt, når håndtag, hængsler m.m. skal skrues af, før der skal males.
På samme måde er det godt at have en god tang til at hive søm ud af væggen, og en hammer og en dorn til at slå gamle rawlplugs ind i væggen. Du kan også bruge en boremaskine til at bore rawlplugs ud – husk et bor i flere størrelser.
Rengøringen er også en vigtig del af klargøringen før et malerprojekt – for at malingen kan binde, skal der være rene overflader.
Du skal bruge grundrens og alle de nødvendige rengøringsartikler som karklude, gulvspand og mobbe etc.
Hvis du skal male felter eller lave lige streger er det godt at have et vaterpas. Dertil også målebånd eller tommestok og noget at sætte streger med.
Afdækning er med til at skabe et godt og pænt resultat. Det er altid en god idé at købe mere, end du regner med at bruge. Det er ærgerligt at stå og mangle den sidste stump afdækningstape eller have et par meter, hvor gulvet er totalt udsat for stænk og fodaftryk.
Køb rigeligt afdækningstape og i en god kvalitet, så dine kanter bliver perfekte.
Tip: Køb også en rulle af den billige afdækningstape. Det kan være godt at have noget tape, der er okay at rutte lidt med til fastgørelse af afdækningsplast eller plastposer om malerspande pensler, hvis arbejdet fortsætter en anden dag.
Når du køber ruller med afdækningspap eller -plastik, så står der på rullen, hvor mange kvadratmeter rullen indeholder. Sørg for at købe mere, end du umiddelbart vil tro, du skal bruge, da der ofte kommer overlap og spild, når man dækker af.
Der findes afdækningsplastik, som har en kant af afdækningstape. Det er svært at bruge, men er handy hvis der f.eks. skal dækkes af i kroge og i hjørner, eller over skabe m.m.
Husk også at dække dig selv af. Maling havner alle vejene, også på dig selv, og det er uanset, hvor umage du gør dig. Hop i noget gammelt tøj, eller anskaf dig noget arbejdstøj til opgaven. I samme afdeling: Husk også engangs- eller arbejdshandsker.
Knæpuder/knæskåner er alle pengene værd, når du sætter dig for at male panelerne langs væggene.
Plastikfutter/overtrækssko til fødderne er også rigtig behændige, så du kan gå fra projektet uden at slæbe maling steder hen, det ikke skal være.
En kabeltromle eller en forlængerledning til at det grej, der kræver strøm.
Underholdning er næsten uundværligt – en radio eller noget andet, der kan spille musik til arbejdet bør være højt på tjeklisten.