Illustration af trampolin på ternet baggrund
Haveindretning

Trampolin i haven: Her må du stille din trampolin

AF: af Trine Taub-Fisker.
7.03.2020
Foto: Christina Riis.
Mange familier har en trampolin i haven. Men hvad siger loven, må man placere den tæt på hækken ind til naboen? Få svaret her sammen med vores bedste sikkerhedstips!

Man skal ikke gå mange ture i et gennemsnitligt villakvarter, før man hører lyden af kvarterets børn, der hopper på en af de store trampoliner, som efterhånden er blevet fast inventar i mange børnefamiliers baghave.

Hvor må jeg stille trampolinen?

Trampolinen står ofte i et hjørne af haven eller op mod hækken. Og selv om det er skønt for familien, at børnene er beskæftiget i timevis, er det måske ikke alle naboerne, der er af samme holdning, når de skal høre på børnehvin og se på hårtotter, der stikker op over hækken.

4 gode råd til sikker brug af trampolin

  1. Hop altid kun én ad gangen. Er der flere på trampolinen, kan man nemt støde sammen og komme til skade. Hvis man gerne vil hoppe sammen, skal man have nogenlunde samme højde og størrelse.
  2. Brug sikkerhedsnet. Det er en god idé, at trampolinen har et sikkerhedsnet, så ingen risikerer at falde ud over kanten.
  3. Slå aldrig saltomortaler. Det er sjovt at slå saltomortaler og kolbøtter på trampolinen. Men du kan komme slemt til skade med nakke og ryg, hvis du lander forkert.
  4. Børn under seks år skal have en voksen ved trampolinen. Små børn kan ikke styre deres hop. Samtidig er deres knogler mere sårbare over for brud, og det er den aldersgruppe, der er mest udsat for skader på hoved og nakke.

Hop, hvor du vil

Ifølge loven har naboen ingen muligheder for at få flytte trampolinen, hvis den er til gene. Man kan nemlig placere sin trampolin lige dér, hvor man vil – dog ikke lige midt i skellinjen.

En trampolin er hverken kategoriseret som et opholdsareal eller en permanent installation, men et løst legeredskab. Derfor skal trampolinejeren ikke følge bygningsreglementet, der ellers siger, at opholdsarealer, der er hævet mere end 30 cm over terræn, skal placeres mindst 2½ m fra skellet.

Det er jo meget belejligt for trampolinejeren. Men inden man vælger, hvor trampolinen skal stå, kan man alligevel sende en kærlig tanke til naboerne – også selv om man ikke rent lovmæssigt er forpligtet til det.

Giv trampolinen et sikkerhedstjek

Man skal ikke kun tænke på naboerne – også trampolinens stand er vigtig. Inden børnene tager trampolinen i brug efter vinteren, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen derfor, at man giver trampolinen et eftersyn, så ingen kommer til skade.

Sikkerhedstjek trampolinen

  • Sørg for, at skruer og kantpuder er sikkert monteret.
  • Tjek samlingerne, og at benene sidder ordentligt fast.
  • Skift rustne fjedre.
  • Tjek, at dugen ikke har huller og revner.
  • Placér trampolinen på et blødt underlag.

Kilde: Børneulykkesfonden.

Sponsoreret indhold