Anemoner hører til blandt naturens gratis glæder, og det er en fornøjelse at tage ud i skoven, når hele jordbunden er dækket af det betagende hvide flor. Blomsterne springer ud før træerne, så de kan få glæde af solens stråler. Når bøgeskoven er sprunget ud, er det mørkt i skovbunden, og så er anemonesæsonen slut, og planterne visner helt væk.
Det er oplagt at dyrke anemoner i haven, og det kan sagtens lade sig gøre, for det er hårdføre planter, der kommer igen år efter år. Det vigtigste er, at du prøver at efterligne de forhold, som planten har i naturen, hvilket vil sige, at det skal være en god fugtig, muldet jordbund, gerne under løvfældende træer og buske, så anemonerne kan få den fornødne lysmængde. Den blå anemone sætter dog pris på en muldjord, der er fed og kalkholdig, ligesom den trives på mere skyggefulde placeringer.
Du kan også vælge at dyrke arter, der vokser i naturen, og du kan også supplere med andre typer, fx balkananemone, Anemone blanda, og den ungarske anemone, Hepatica transsilvanica. Derudover kan du finde flotte sorter af hvid anemone, bl.a. Anemone nemorosa ’Robinsoniana’ og ’Bracteata Plena’. Du kan købe anemoner på planteskolen, som du kan dyrke i haven. Planterne sættes i samme jorddybde som i potten, og indtil planterne er godt etableret, er det vigtigt at være omhyggelig med vandingen.
Der er ingen tvivl om, at den hvide anemone er en klassiker, men du kan også være heldig at finde gule anemoner i naturen. De optræder aldrig i samme overdådige målestok som de hvide, men sædvanligvis i mindre klynger. Undertiden kan du også støde på den svovlgule anemone, hvor forældrene er den hvide og den gule anemone – i modsætning til forældrene kan den svovlgule anemone ikke frøformeres, men de kan alle tre brede sig ved hjælp af de krybende jordstængler.
Du har også mulighed for at finde blå anemoner i naturen, og her er der tale om en vintergrøn plante. Bladene ligner ikke dem, der ses hos de hvide, gule og svovlgule, men de er derimod trelappede. Mellem disse blade dukker de yndigste blomster frem, og det er først, når blomstringen lakker mod enden, at planten begynder at udvikle nye blade. Den blå anemone breder sig kun ved frø, og planterne ses ofte i mindre grupper.
Inden skovens træer springer ud, danner de hvide anemoner et betagende blomstrende tæppe i skovbunden. Det er et fantastisk syn, som altid er en god oplevelse, så tag eftermiddagskaffen med i skoven.
En fredet skønhed: Den blegblå anemone har de yndigste lyseblå blomster, og her i landet kan du se dem på Bornholm. Planten er fredet og må derfor ikke plukkes, men du kan nyde synet af den, hvis du kommer på de kanter i maj.
En krans fyldt med anemoner ser helt eventyrlig ud, hvis du blander hvide og gule anemoner med blå balkananemoner.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Form en ring i den ønskede størrelse af kraftig ståltråd, og sno enderne sammen. Bind herefter blomsterne på kransen med blomstertråd. Sørg for, at stænglerne er forholdsvis korte, da det giver kransen en ensartet tykkelse. Når du er nået hele vejen rundt, skubber du forsigtigt de sidste stængler ind under de første blomster i kransen. Læg den færdige krans på et fad med vand, og pynt gerne med sten og sneglehuse for at understrege den naturlige stemning.