Elefantgræs er store, smukke græsser, der gør haven spændende med sit foranderlige udseende og dejlige lyde, når vinden får det til at rasle i bladene.
Det er særligt deres aks, der giver smukke farver i løbet af sensommer og efterår og i vinterhalvåret står de endnu smukkere fyldt med rim og is — og står solen bag dem, en morgen, netop som frosten har sat sig i dem, så grænser det til noget magisk.
Prydgræsser bliver stadigt mere populære, og her og der dukker der nogle ret spektakulære haver op, hvor det er græsserne der får lov at dominere. Det skyldes nok i høj grad prydgræssers skønne udtryk, men helt sikkert også deres robusthed, og nemhed — de fleste er f.eks. meget tørketålende.
Læs her om at anlægge en have med tørketålende græsser og stauder.
Det absolut bedste vinterprydgræs.
Meget holdbare blomsterstande.
Findes i mange sorter, som varierer i farve og højde.
Vær opmærksom på, at ikke alle sorter af elefantgræsser når at blomstre i Danmark.
God som solitærplante, men kan også anvendes i grupper.
I staudebedet kan de lave sorter anvendes i store grupper.
Blomstrer sent eller slet ikke, normalt i september-november.
Typisk højde: 80-300 cm.
Placering sol/halvskygge.
De fleste elefantgræsser visner helt væk hvert efterår og starter nedefra igen hvert forår — det er også med til at gøre dem attraktive som element der giver haven et dynamisk og foranderligt udtryk — men til gengæld gør det elefantgræs knapt så god som afskærmning.
Elefantgræs findes som mange forskellige sorter, de fleste er tuedannende og får smukke aks hen på sommeren. Der er mange størrelser: Miscanthus findes som 80 cm høje elefantgræsser til de helt store, som de fleste kender der når op over 3 meter.
Elefantgræs er fuldt hårdfør, og trives i helt almindelig havejord, nyder lidt fugt men klarer også uden videre længere tørkeperioder.
Elefantgræs, Miscanthus floridulus ’Giganteus’ er nok den sort de fleste tænker på, når det gælder elefantgræs. Dens massive størrelse har gjort den populær som anderledes indslag i haverne. Den når i mange tilfælde helt op over 3 meter i højden, og trives i helt almindelig og gerne fugtig, men veldrænet jord. ’Giganteus’ er nok, sammen med pampasgræs, den af de store prydgræsser som flest kender til.
Denne sort bliver også ofte brugt i industrien til produktion af biomasse, og når man ser en hel mark af den her imponerende plante, er det let at forstå hvorfor.
Prydgræsser sås og forhandles meget sjældent som frø. Langt de fleste prydgræsser formeres ved deling. Du kan dele dem præcis som du deler dine stauder.
Med lidt god vilje kan de fleste elefantgræsser dyrkes i krukker eller kar. Vores favorit er dog en lidt mindre sort, selvom den føles stor nok med sine 100 cm, når den står i en krukke på terrassen. Elefantgræs Miscanthus ’Red Cloud’ er en lille sort, og det gør den perfekt som solitærplante i krukker og i samspil med andre vækster i bedene. Den skaber dynamik med sit dekorative løv og flotte røde aks, der dukker op som en sky i august. Skyen falmer flot og giver vinterhaven struktur. ’Red Cloud’ er vinterhårdfør, kræver ingen særlig jord og trives i både sol og halvskygge.
Vil du læse om en anden enorm græs? Dyrk bambus i haven.
I Papua Ny Guinea hvor Miscanthus floridulus stammer fra har planten flere vigtige funktioner, så som byggemateriale og brændsel. Mange steder bliver stænglerne brugt som langtidsbrændende fakler, og det er vigtigt for de børn som har så lang vej i skole, at de må op længe før solen. uundværlige.
Kilde: Wikipedia.